Telefoanele mobile contin mai mult aur decat minereul aurifer

Marti, 12 Martie 2013, ora 19:23
44395 citiri
Telefoanele mobile contin mai mult aur decat minereul aurifer
Foto: Factroom

Putina lume stie din ce sunt facute telefoanele mobile. La prima vedere, s-ar parea ca totul este numai sticla si plastic. Total gresit. In constructia telemobilului intra nenumarate materiale, inclusiv aur, argint, platina sau cupru.

O tona de telefoane mobile contine aproximativ 280 de gramede aur, 10 grame de platina, pana la 140 de kilograme de cupru, informeaza Factroom.

O tona de minereu de aur contine intre 0,3 grame si 5 grame de aur pur. Deci, intr-un telefon mobil s-ar putea ascunde tot atata aur, cat in multe tone de minereu aurifer.

Fireste, se poate intreba cineva in chip naiv: de ce nu se scoate aurul din mobile? Ei bine, in aceste micute aparate, aurul se introduce foarte usor, doar cu putina migala, dar o tehnologie pentru a-l extrage de acolo nu s-a pus inca la punct. E treaba complicata, iar extragerea n-ar fi eficienta, tinand seama de cantitatate mica de metal continuta intr-un aparat.

Cam la fel e si cu argintul, platina sau cuprul. Daca se putea scoate, si-ar fi facut din asta o meserie diverse persoane fara domiciliu stabil. Extragerea metalelor pretioase din telefoanele mobile este deocamdata o tema de cercetare pentru companiile high-tech bine specializate si dotate cu o aparatura sofisticata, intrucat acest proces mai este, pe deasupra si periculos: poate duce la otravire.

Problema principala a aparatelor nu este insa extragerea metalului pretios, care s-ar obtine mai scump decat din tonele de minereu, ci reciclarea lor, intrucat telemobilele vechi invadeaza mediul inconjurator, poluandu-l.

Putini stiu sa-si predea vechiul telefon la unitatile de reciclare, iar cei mai multi nici n-au aflat ca exista asa ceva. Un studiu din 2008, elaborat de Nokia in 13 tari a constatat ca 97% din telefoanele mobile vechi sunt aruncate pur si simplu la gunoi, unde substantele continute - nu aurul sau argintul, ci altele, foarte nocive - afecteaza mediul si, pana la urma, omul.

In unele tari occidentale, operatorii ofera stimulente celor care isi predau aparatele vechi pentru reciclare. Pe aceasta baza, potrivit raportului Federatiei Franceze de Telecomunicatii, au fost colectate in anul 2011 un numar de 835.202 dispozitive mobile, cifra de altfel mica in raport cu numarul aparatelor vehiculate in Franta.

In 2012, cifra a crescut la 1.016.622 bucati, fiind in continua crestere, progres care se datoreaza efortului autoritatilor franceze de profil.

Cifre comparabile sunt inregistrate in multe state europene si transatlantice. La reciclare, se face pelucrarea unor materiale continute in aparat, pentru a nu fi atat de nocive mediului, dar aurul, argintul si platina raman elemente definitiv pierdute, din lipsa unei tehologii eficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#telefoane mobile aur, #metale pretioase mobil, #reciclare telefon mobil , #telefoane mobile