Cartelele pre-platite vor fi cumparate doar cu buletinul. Ce obligatii ai daca detii deja una

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:03
7247 citiri
Cartelele pre-platite vor fi cumparate doar cu buletinul. Ce obligatii ai daca detii deja una

Persoanele care detin o cartela pre-pay vor fi obligate sa se inregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sanctiunea sistarii serviciului.

De asemenea, cele care doresc sa cumpere o astfel de cartela vor trebui, la randul lor, sa prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Regula va fi aplicata si in cazul firmelor, care vor trebui sa prezinte documentele de constituire a societatii.

Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege si vor fi aplicate dupa ce Parlamentul adopta actul normativ, detinatorii actuali de cartele avand la dispozitie un interval de sase luni de la data intrarii in vigoare pentru a se inregistra.

Proiectul de lege modifica OU 111/2011 privind comunicatiile electronice.

"In ultima sedinta a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba de obligatia detinatorilor de cartele pre-pay de a le inregistra, de a depune un act de identitate si, de asemenea, obligatii pentru furnizorii de telefonie mobila", a anuntat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la finalul sedintei de guvern.

Utilizatorii trebuie sa se inregistreze cu buletinul in sase luni de la intrarea in vigoare a legii

El a precizat ca, intr-un interval de sase luni de la momentul intrarii in vigoare a legii, toti detinatorii de cartele pre-pay vor fi obligati sa depuna un document de identitate pentru a se inregistra.

Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartelele pe baza unui act de identitate.

Furnizorii de servicii vor avea obligatia de a-i informa si a-i notifica pe toti utilizatorii de cartele pre-pay despre aceasta obligatie.

In acelasi timp, din momentul intrarii in vigoare a legii, toate persoanele care vor dori sa achizitioneze cartele pre-pay vor avea obligatia de a depune un document de identitate, acest lucru fiind valabil si pentru persoanele juridice, care trebuie sa prezinte documentele de constituire a societatii.

Inregistrarea convorbirilor de pe cartele pre-platite, decisa de CSAT in 2012, dupa atentatul din Bulgaria

In vara anului trecut, dupa ce presa a relatat ca deputatul PSD Sebastian Ghita vrea sa depuna o initiativa legislativa prin care cartelele telefonice pre-platite sa poata fi achizitionate numai dupa furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a aratat ca inregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-platite a fost decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, dupa atentatul terorist din Bulgaria.

El a precizat ca nu este vorba de o operatiune de interceptare, ci de inregistrare.

In forma de la acea data, proiectul prevede ca, atunci cand o persoana va cumpara o cartela pre-platita, va trebui sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele.

Argumentul a fost ca zona cartelelor pre-platite este folosita pentru infractiuni economice, existand si riscul de utilizare a acestor cartele in activitati legate de terorism.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului si Parlamentului sa aiba in vedere obligatiile asumate de Romania prin tratate internationale cu privire la drepturile omului, nu doar necesitatile dictate de siguranta nationala.

BCE insistă că salariile sunt principala cauză pentru care inflația din zona euro nu scade pe cât se dorește
BCE insistă că salariile sunt principala cauză pentru care inflația din zona euro nu scade pe cât se dorește
Criza inflației din Europa se atenuează pe hârtie, iar ratele au scăzut de la maximele de două cifre consemnate în 2022. Cu toate acestea, pentru publicul european impactul inflației...
Alina Irinoiu (MedLife) la Quarterly Report: ”Acest grup a fost mereu în creștere. În trimestrul 1, efectele investițiilor au început să se vadă”
Alina Irinoiu (MedLife) la Quarterly Report: ”Acest grup a fost mereu în creștere. În trimestrul 1, efectele investițiilor au început să se vadă”
Alina Irinoiu, Directoarea Financiară a MedLife, a participat la cea de-a patra ediție a Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB, conferință marca Ziare.com, alături de...
#cartele preplatite buletin, #Guvern cartele preplatite, #cartele telefon cod numeric personal , #telefoane
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Zise Scufita Rosie: "Bunicuto da' de ce ai vrut legea asta?"
Poza Irukandji
Irukandji
rank 3
  1. BCE insistă că salariile sunt principala cauză pentru care inflația din zona euro nu scade pe cât se dorește
  2. Alina Irinoiu (MedLife) la Quarterly Report: ”Acest grup a fost mereu în creștere. În trimestrul 1, efectele investițiilor au început să se vadă”
  3. e-TVA. Guvernul adoptă măsurile criticate de mediul de afaceri pentru că ar crește costurile și ar implica mai multă muncă
  4. O mare putere occidentală are datoria publică la nivelul PIB-ul. Împrumuturile sunt mult mai mari decât după criza din 2008
  5. Se schimbă bonurile fiscale: Informațiile obligatorii care trebuie tipărite. Cine sunt contribuabilii scutiți de la e-Factura
  6. UE țintește plățile în numerar. Ce limite vor fi aplicate pentru a reduce spălarea banilor
  7. Câți români returnează, în realitate, ambalajele SGR. Motivul principal pentru care aceștia accesează sistemul de reciclare
  8. Schimbări la zborurile către Spania. Ce trebuie să știe românii care vor călători în trei mari orașe
  9. Cum poți opri Facebook și Instagram să-ți folosească datele pentru a-și antrena inteligența artificială
  10. Uniunea Europeană impune taxe suplimentare pentru importurile de mașini electrice din China