Ce problema ar rezolva Legea Big Brother: Exista discriminare intre abonati si utilizatorii de cartele pre-pay

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 10:15
4512 citiri
Ce problema ar rezolva Legea Big Brother: Exista discriminare intre abonati si utilizatorii de cartele pre-pay
Foto: Curs de Guvernare

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) apreciaza ca exista o forma de discriminare intre abonati si utilizatorii de cartele preplatite pentru ca acestia din urma nu pot fi trasi la raspundere de autoritati, la nevoie.

Opinia CNCD a fost exprimata la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, informeaza Mediafax.

"Autoritatile statului nu dispun de instrumentele necesare identificarii si tragerii la raspundere legala a acelor detinatori de cartele pre-pay care utilizeaza serviciile de telefonie/date/Internet cu rea credinta, in scopul savarsirii de infractiuni grave. Situatia existenta intre cele doua categorii constituie o forma de discriminare", se arata in comunicatul CNCD.

Punctul de vedere al CNCD se bazeaza pe informatiile primite de la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si de la operatoriii de telefonie mobila.

In contextul atacului terorist de la Paris, Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii a decis sa repuna pe agenda Guvernului si a Parlamentului asa-numita lege "Big Brother" si legea privind cartelele preplatite.

Exclusiv Seful SRI, despre legile Big Brother, puterea serviciilor si ofiteri acoperiti: "Sunt o arma exceptionala" Interviu (II)

Un fost director din SRI il contrazice pe George Maior pe tema legilor Big Brother

Cunoscuta drept legea "Big Brother", Legea 82/2012 prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de Internet sa retina, timp de sase luni, anumite date ale abonatilor, urmand ca acestea sa poata fi trimise la cerere autoritatilor din domeniul sigurantei nationale in cazul anchetarii unor infractiuni grave.

Curtea Constitutionala a decis, in 8 iulie 2014, ca Legea "Big Brother" este neconstitutionala.

Legea cartelelor pre-pay prevede ca cei care detin o cartela telefonica si cei care urmeaza sa achizitioneze astfel de cartele trebuie sa furnizeze operatorului de telefonie datele de identitate, incepand din 2015. De asemenea, legea obliga persoanele care doresc sa se conecteze la retelele de Internet publice sa se legitimeze.

In 16 septembrie 2014, legea a fost declarata neconstitutionala in ansamblu de catre Curtea Constitutionala.

Oana Haineala (CSM), despre pericolele din Justitie, cazul Bica, legile Big Brother si propunerile lui Iohannis Interviu

Legea Big Brother 3, contestata de societatea civila

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#CNCD cartele prepay discriminare, #CNCD lege Big brother , #telefoane