Romanii platesc unul dintre cele mai mici tarife din UE la telefonia mobila

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 11:49
2144 citiri
Romanii platesc unul dintre cele mai mici tarife din UE la telefonia mobila
Foto: Arhiva

Utilizatorii romani platesc in prezent unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeana la telefonie mobila, respectiv 2,2 eurocenti/minut, de 7 ori mai putin comparativ cu 2003, a declarat marti presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

"Acest lucru arata care este efectul reglementarii adecvate asupra dezvoltarii unei piete si a unei societati, in general. De-a lungul acestor 10 ani, reglementarea a redus tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile cu aproape 70% de la 9,72 eurocenti in 2003, la 3,07 eurocenti in 2012, consumul mediu crescand exponential cu 269% in acesti 10 ani", a spus Catalin Marinescu in deschiderea conferintei internationale "Inapoi in viitor: urmatorii 10 ani in piata de comunicatii".

Potrivit documentului prezentat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), piata comunicatiilor electronice din Romania este astazi una dintre cele mai competitive piete de comunicatii la nivelul Uniunii Europene, utilizatorii romani beneficiind de tarife mici, servicii de calitate si rate de penetrare in crestere.

Telefonia mobila a avut cresteri spectaculoase in Romania, atat in ceea ce priveste numarul de utilizatori, care a inregistrat o crestere cu 257% din 2003 pana in 2011, cat si in ceea ce priveste traficul de voce mediu lunar realizat de un utilizator, care a crescut de la 56 minute in 2003 la 205 minute in 2011.

Desi numarul de linii de telefonie fixa a crescut cu 7% intre 2003-2011, traficul total de voce a scazut cu 32%, ca urmare a scaderii traficului catre retele fixe, ceea ce a condus la scaderea traficului de voce realizat in medie lunar de la o linie de telefonie fixa la 106 minute in 2011, comparativ cu 170 minute efectuate in medie lunar in 2003, se arata in documentul prezentat de ANCOM.

Serviciile de acces la Internet au crescut continuu

Si serviciile de acces la Internet au cunoscut o crestere continua in acesti zece ani, numarul conexiunilor (fixe sau mobile) ajungand la 10,8 milioane la sfarsitul lui 2011, de la 0,2 milioane in 2003. Referitor la internetul fix, raportul ANCOM arata ca Romania ocupa la inceputul anului 2012 primul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea conexiunilor foarte rapide, de cel putin 30 Mbps, aceasta fiind de aproximativ 45% din totalul conexiunilor fixe (3,3 milioane).

"Introducerea noilor tehnologii a modificat structura conexiunilor active de acces mobil la internet, in 2011 peste 3 milioane conexiuni fiind realizate prin 3G, 3G+, EV-DO. In prezent, cea mai ridicata viteza disponibila pentru accesul mobil la internet este de 43,2 Mbps, in timp ce in anul 2003 cea mai avansata tehnologie mobila era CDMA, avand o viteza maxima de 153 kbps", mai spus reprezentantii ANCOM.

De asemenea, si numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale s-a dublat in aceasta perioada, de la 2,7 milioane abonati in 2003 la 5,7 milioane abonati la sfarsitul lui 2011, in special pe fondul aparitiei tehnologiei DTH (care a atras 2,1 milioane abonati pana la 31 decembrie 2011, cu preponderenta din mediul rural, unde dezvoltarea retelelor de cablu este mai costisitoare).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#tarife telefoane mobile Romania, #conexiune internet, #piata comunicatii Romania , #telefoane