Telefonul mobil poate fi cancerigen: cati oameni sunt afectati si ce e de facut

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 02 Iunie 2011, ora 12:23
4924 citiri
Telefonul mobil poate fi cancerigen: cati oameni sunt afectati si ce e de facut
Foto: symbianv3.com

Cercetatorii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au descoperit recent ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile reprezinta un posibil risc cancerigen, pe fondul cresterii riscului de gliom, o forma de cancer pe creier.

Odata cu aceasta avertizare, pe fondul temerilor privind imbolnavirea, s-au lansat si o serie de intrebari de tipul "cate telefoane foloseste lumea?" si "cam care este timpul de convorbire mediu, pentru fiecare utilizator in parte?".

Folosirea excesiva a telefonului mobil poate duce la cancer - avertizare OMS

Ei bine, la nivel mondial, sunt folosite peste 5 miliarde de dispozitive mobile, daca ne luam dupa informatiile Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), agentia ONU care se ocupa cu informatiile legate de IT&C.

Cu toate acestea, daca vorbim de campurile electromagnetice trebuie stiut ca riscul de cancer poate fi provocat si de alte dispozitive care folosesc tehnologiile wireless, nu numai de telefoane.

In Europa, echipamentele Wi-Fi sunt limitate la o putere maxima de 100 miliwati, pentru cea mai populara frecventa - 2,4 Ghz. La aceste valori, expunerea la undele radio nu ar trebui sa treaca de limitele de risc impuse de Comisia Internationala pentru Radiatiile non-ionizante.

Ce spun cifrele pe Romania?

Numarul de terminale mobile folosite in Romania, ajunsese la finele anului 2010, la 24,6 milioane, adica o rata de penetrare de aproape 120%. Cifra este in crestere cu 1%, fata de primul semestru din anul trecut, ceea ce inseamna ca numarul celor expusi la riscul de a face cancer este extrem de mare.

Daca ne uitam la numarul de minute vorbite, romanii au ajuns la un record de 26,5 miliarde. Asta inseamna ca, in medie, de pe fiecare telefon mobil s-au vorbit cate 1.077 de minute.

Potrivit datelor ANCOM, traficul de voce mediu lunar originat per cartela SIM "activa" a ajuns la 3 ore si 01 min (181 minute), in timp ce numarul mediu lunar de SMS-uri trimise se mentine la aceeasi valoare de 27 de SMS-uri. In acelasi timp, durata medie a unui apel in retelele de telefonie mobila a scazut cu 2 secunde, fiind de 2 minute si 12 secunde. Romanii au dat, in a doua parte a anului trecut, peste 12 miliarde de apeluri.

Hands-free-ul si sms-urile ne salveaza de cancer

In cadrul ultimei intalniri a Agentiei Internationale pentru Cercetare a Cancerului (AICC), care apartine de OMS, 31 de cercetatori din 14 tari au ajuns la concluzia ca toate campurile electromagnetice emise de dispozitivele mobile cresc riscul de cancer, se arata in anuntul OMS. Ingrijorarile sunt cu atat mai mari cu cat studiile arata ca numarul adolescentilor dar si copiilor care folosesc telefonul mobil este in crestere accelerata.

Raportul nu a gasit un mecanism clar intre undele electromagnetice si tumorile pe creier. Radiatiile emise de telefoanele mobile sunt prea slabe pentru a cauza cancer prin "spargerea" ADN-ului, fapt care-i face pe cercetatori ca creada ca rutele care duc cancer sunt altele, indirecte.

Directorul AICC, Cristopher Wild, este de parere ca pentru a ajunge la rezultate mai concrete este nevoie de cercetare pe termen lung.

"In asteptarea acestor rezultate, cel mai bine este sa folosim metode pragmatice pentru a reduce riscul, precum dispozitivele hands-free sau pur si simplu sa comunicam mai mult prin SMS", a mai spus seful AICC.

Mobilele, interzise in scoli

Numarul copiilor care folosesc telefoane mobile este si el in crestere, acesta fiind unul din gadgeturile indispensabile inca de la o varsta frageda, alaturi de desktop/laptop si iPod.

Avand in vedere riscurile la care sunt expusi utilizatorii si, implicit, copiii, Consiliul Europei recomanda interzicerea folosirii telefoanelor mobile de catre cei mici.

Principala masura in acest sens ar fi interzicerea folosirii telefoanelor mobile si a dispozitivelor fara fir in scoli. Avertizarile recente si interdictii ar putea fi introduse intr-o directiva europeana ce ar deveni obligatorie pentru toate statele membre.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#telefon mobil, #risc cancer creier, #cancer telefon mobil , #telefoane