Cativa oameni din San Francisco ne fac dependenti de telefoane? Razboiul pornit de un fost angajat Google

Joi, 29 Decembrie 2016, ora 17:31
16616 citiri
Cativa oameni din San Francisco ne fac dependenti de telefoane? Razboiul pornit de un fost angajat Google

Tristan Harris, care a lucrat pana de curand la Google ca "filosof de produs", intruchipeaza un fel de constiinta a companiilor din Silicon Valley.

In varsta de 32 de ani, Harris este cofondator al grupului Time Well Spent, prin care urmareste sa schimbe modul in care sunt concepute site-urile si aplicatiile folosite de milioane de oameni din intreaga lume.

Fost angajat al Google, Harris militeaza pentru un design etic al software-ului, care sa ii ajute pe oameni sa se poata deconecta mai usor de la dispozitivele care le distrag atentia de la activitatile cu adevarat importante, scrie The Atlantic.

In timp ce multi acuza lipsa de vointa a utilizatorilor pentru dependenta colectiva de tehnologie din prezent, Harris sustine ca de vina pentru impulsul de a verifica constant telefonul este de fapt designul aplicatiilor si site-urilor accesate.

Potrivit lui Harris, exista o mie de oameni de cealalta parte a ecranului a caror slujba este sa foloseasca vulnerabilitatile psihologice ale utilizatorului pentru a reduce controlul pe care acesta il exercita asupra modului in care foloseste tehnologia.

Harris a avut ocazia sa vada personal cum sunt aplicate aceste practici.

Si-a petrecut copilaria creand programe simple de software pentru Macintosh. Era un fan al lui Steve Wozniak, cofondatorul Apple, caruia ii scria des. Mai tarziu, a studiat informatica la Stanford, unde s-a alaturat Laboratorului de Tehnologie Persuasiva, condus de psihologul experimental B.J. Fogg.

Aici a studiat psihologia schimbarii comportamentului, invatand, printre altele, cum metodele de dresaj canin pot inspira produse pentru oameni.

De exemplu, daca o persoana este recompensata cu un "like" automat dupa ce a postat o poza, ceea ce era o activitate ocazionala s-ar putea transforma intr-una zilnica.

Harris a aflat ca cele mai populare site-uri si aplicatii creeaza dependenta prin exploatarea unor nevoi umane adanc inradacinate, cum ar fi dorinta de a obtine aprobare din partea societatii.

Harris a ajuns mai tarziu sa lucreze pentru Google, la aplicatia Gmail. Curand a inceput sa fie tot mai preocupat de modul in care diverse decizii aparent minore, cum ar fi emiterea unui semnal sonor de fiecare data cand este primit un email nou, pot genera o adevarata cascada de intreruperi, inrautatind de fapt viata utilizatorului.

In consecinta, a realizat o prezentare numita "A Call to Minimize Distraction & Respect Users' Attention".

"Niciodata in istorie nu a existat o mana de designeri (majoritatea barbati albi, care locuiesc in San Francisco, cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani), care lucreaza la trei companii (Google, Apple si Facebook - nota The Atlantic), care sa aiba un impact atat de mare asupra modului in care milioane de oameni isi aloca atentia", spunea Harris.

Prezentarea a circulat in cadrul companiei si a ajuns inclusiv la CEO-ul Google, Larry Page, Harris fiind numit in asa-zisa functie de "filosof de produs".

Insa bunele intentii s-au lovit de inertie, iar operatiunile obisnuite ale companiei au continuat sa aiba prioritate.

Harris a parasit Google anul trecut in decembrie, pentru a putea promova schimbarea propovaduita la o scara mai larga, in timp ce miscarea sa a atras un numar tot mai mare de sustinatori.

In prezent, lucreaza la un cod de conduita, un fel de juramant al lui Hippocrate pentru designerii de software.

De asemenea, a prezentat mai multe prototipuri de produse care incorporeaza principiile designului etic. In opinia sa, tehnologia ar trebui sa ne ajute sa setam limite. Acest lucru ar putea fi realizat, de exemplu, cu ajutorul unei functii care sa ne intrebe cat de mult timp vrem sa dedicam e-mail-ului si care sa ne atentioneze cand am depasit limita setata.

O alta idee este emiterea unei alerte atunci cand am deblocat telefonul a 14-a oara intr-o singura ora.

Tehnologia ar trebui sa ne ajute sa ne atingem scopurile si sa dobandim controlul asupra relatiilor noastre, in timp ce ne permite sa ne deconectam fara sa fim cuprinsi de anxietate.

Harris spera sa creeze un fel de certificat Time Well Spent, ceva asemanator cu o eticheta organica, care sa indice software-ul creat cu aceste principii in minte.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...
Comentarii