Cativa oameni din San Francisco ne fac dependenti de telefoane? Razboiul pornit de un fost angajat Google

Joi, 29 Decembrie 2016, ora 17:31
16704 citiri
Cativa oameni din San Francisco ne fac dependenti de telefoane? Razboiul pornit de un fost angajat Google
Foto: Arhiva Ziare.com

Tristan Harris, care a lucrat pana de curand la Google ca "filosof de produs", intruchipeaza un fel de constiinta a companiilor din Silicon Valley.

In varsta de 32 de ani, Harris este cofondator al grupului Time Well Spent, prin care urmareste sa schimbe modul in care sunt concepute site-urile si aplicatiile folosite de milioane de oameni din intreaga lume.

Fost angajat al Google, Harris militeaza pentru un design etic al software-ului, care sa ii ajute pe oameni sa se poata deconecta mai usor de la dispozitivele care le distrag atentia de la activitatile cu adevarat importante, scrie The Atlantic.

In timp ce multi acuza lipsa de vointa a utilizatorilor pentru dependenta colectiva de tehnologie din prezent, Harris sustine ca de vina pentru impulsul de a verifica constant telefonul este de fapt designul aplicatiilor si site-urilor accesate.

Potrivit lui Harris, exista o mie de oameni de cealalta parte a ecranului a caror slujba este sa foloseasca vulnerabilitatile psihologice ale utilizatorului pentru a reduce controlul pe care acesta il exercita asupra modului in care foloseste tehnologia.

Harris a avut ocazia sa vada personal cum sunt aplicate aceste practici.

Si-a petrecut copilaria creand programe simple de software pentru Macintosh. Era un fan al lui Steve Wozniak, cofondatorul Apple, caruia ii scria des. Mai tarziu, a studiat informatica la Stanford, unde s-a alaturat Laboratorului de Tehnologie Persuasiva, condus de psihologul experimental B.J. Fogg.

Aici a studiat psihologia schimbarii comportamentului, invatand, printre altele, cum metodele de dresaj canin pot inspira produse pentru oameni.

De exemplu, daca o persoana este recompensata cu un "like" automat dupa ce a postat o poza, ceea ce era o activitate ocazionala s-ar putea transforma intr-una zilnica.

Harris a aflat ca cele mai populare site-uri si aplicatii creeaza dependenta prin exploatarea unor nevoi umane adanc inradacinate, cum ar fi dorinta de a obtine aprobare din partea societatii.

Harris a ajuns mai tarziu sa lucreze pentru Google, la aplicatia Gmail. Curand a inceput sa fie tot mai preocupat de modul in care diverse decizii aparent minore, cum ar fi emiterea unui semnal sonor de fiecare data cand este primit un email nou, pot genera o adevarata cascada de intreruperi, inrautatind de fapt viata utilizatorului.

In consecinta, a realizat o prezentare numita "A Call to Minimize Distraction & Respect Users' Attention".

"Niciodata in istorie nu a existat o mana de designeri (majoritatea barbati albi, care locuiesc in San Francisco, cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani), care lucreaza la trei companii (Google, Apple si Facebook - nota The Atlantic), care sa aiba un impact atat de mare asupra modului in care milioane de oameni isi aloca atentia", spunea Harris.

Prezentarea a circulat in cadrul companiei si a ajuns inclusiv la CEO-ul Google, Larry Page, Harris fiind numit in asa-zisa functie de "filosof de produs".

Insa bunele intentii s-au lovit de inertie, iar operatiunile obisnuite ale companiei au continuat sa aiba prioritate.

Harris a parasit Google anul trecut in decembrie, pentru a putea promova schimbarea propovaduita la o scara mai larga, in timp ce miscarea sa a atras un numar tot mai mare de sustinatori.

In prezent, lucreaza la un cod de conduita, un fel de juramant al lui Hippocrate pentru designerii de software.

De asemenea, a prezentat mai multe prototipuri de produse care incorporeaza principiile designului etic. In opinia sa, tehnologia ar trebui sa ne ajute sa setam limite. Acest lucru ar putea fi realizat, de exemplu, cu ajutorul unei functii care sa ne intrebe cat de mult timp vrem sa dedicam e-mail-ului si care sa ne atentioneze cand am depasit limita setata.

O alta idee este emiterea unei alerte atunci cand am deblocat telefonul a 14-a oara intr-o singura ora.

Tehnologia ar trebui sa ne ajute sa ne atingem scopurile si sa dobandim controlul asupra relatiilor noastre, in timp ce ne permite sa ne deconectam fara sa fim cuprinsi de anxietate.

Harris spera sa creeze un fel de certificat Time Well Spent, ceva asemanator cu o eticheta organica, care sa indice software-ul creat cu aceste principii in minte.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dependenta smartphone, #design site aplicatii, #manipulare utilizatori , #utilizatori
Comentarii