De ce a fost inchis 990.ro, unde puteai vedea gratuit filme si seriale - Precizarile Parchetului

Vineri, 15 Iulie 2016, ora 15:58
77777 citiri
De ce a fost inchis 990.ro, unde puteai vedea gratuit filme si seriale - Precizarile Parchetului
Foto: captura 990.ro

Celebrul site de filme si seriale 990.ro a fost inchis, saptamana trecuta, de autoritati pentru piraterie. Insa ce acuzatii sunt aduse?

De miercurea trecuta, daca tastezi in browser numele paginii web, atunci vei fi intampinat de urmatorul mesaj: "Acest nume de domeniu este sechestrat in conformitate cu dispozitiile art.249 din Codul de procedura penala. Prezentul nume de domeniu face obiectul unei cauze penale". De asemenea, pe fundal apare cuvantul "sechestrat".

Drept urmare, Ziare.com a solicitat mai multe detalii de la Parchetul de pe langa Curtea de Casatie si Justitie legat de acest caz.

Reprezentantii institutiei ne-au transmis ca autoritatile efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

  • evaziune fiscala
  • spalare de bani
  • punere la dispozitia publicului de opere, fara acordul titularilor

"Drept urmare, la data de 06.07.2016, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrarii domeniului www.990.ro, masura dispusa de procuror in faza de urmarire penala", se arata in raspunsul Parchetului de pe langa Curtea de Casatie si Justitie, care nu a oferit insa si alte informatii.

990.ro nu este singurul site unde puteai urmari filme si seriale online care a fost inchis de autoritati in ultimul an. In iulie 2015 a fost sechestrat serialepenet.ro, iar intre timp a mai fost inchis si cinemaxx.ro.

In aceste conditii, am vrut sa aflam daca urmeaza si alte controale sau daca si alte site-uri de acest gen se afla in vizorul autoritatilor.

Totusi, Parchetul nu a vrut sa ne ofere detalii. "In conformitate cu prevederile art. 12 lit. e din Legea nr. 544/2001, precum si cu dispozitiile art. 25 alin. 5 din Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media, alte informatii nu pot fi furnizate la acest moment, intrucat publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei", ne-au raspuns reprezentantii institutiei.

Reamintim ca difuzarea de productii audio-video fara licenta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 40.000 lei.

Infractiunea vizeaza punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Comentarii