Banca Mondiala: In Romania se afla 9 din primele 15 orase cu cea mai mare viteza de Internet (Video)

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 20:18
6724 citiri
Banca Mondiala: In Romania se afla 9 din primele 15 orase cu cea mai mare viteza de Internet (Video)

Noua dintre primele cincisprezece orase ce au acces la cel mai rapid Internet de mare viteza se regasesc in Romania, insa autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia masuri pentru reducerea decalajului existent intre zonele urbane si rurale pe acest segment, a afirmat Elisabetta Capannelli, director de tara pentru Romania al Bancii Mondiale

"Romania ar trebui sa reduca decalajul de internet de mare viteza si disparitatile dintre zonele urbane si rurale. Romania ocupa unul dintre primele locuri la nivel global in ceea ce priveste accesul la internet de mare viteza, avand valori mai bune decat Uniunea Europeana (UE). Noua dintre primele cincisprezece orase ce au acces la cel mai rapid Internet de mare viteza se regasesc in Romania.

Sectorul Tehnologiilor Informatiei si Comunicatiilor (TIC) poate deveni unul dintre factorii determinanti-cheie de crestere a economiei romanesti, daca oportunitatile furnizate de internetul de mare viteza sunt utilizate integral.

Agenda Digitala este un domeniu important in ceea ce priveste angajamentul Bancii Mondiale in Romania. Una dintre constatarile-cheie, confirmate de catre raportul de anul acesta, este aceea ca disparitatile geografice si cele privind saracia sunt strans corelate cu modul in care tehnologia este utilizata la nivel national", a spus Capannelli, cu ocazia lansarii Raportului "Digital Dividends World Development 2016".

Ploiestiul, in top 3 mondial la capitolul viteza la Internet

Oficialul Bancii Mondiale a mentionat, totodata, ca Romania se afla pe locul 23 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste conectivitatea, iar aproape jumatate dintre gospodarii nu au un abonament la o retea de Internet de mare viteza.

Tara noastra are un mare potential

Potrivit directorului de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, potentialul capitalului uman in domeniul IT din Romania este extrem de ridicat, cu toate acestea eforturile de extindere a serviciilor de eGuvernare dedicate cetatenilor, cat si operatorilor economici, trebuie amplificate.

Fenomenul unic care a propulsat Romania in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet

"Limba romana este cea de-a doua cea mai vorbita limba in birourile Microsoft la nivel global, iar specialistii romani in domeniul Tehnologiei Informatiei (IT) sunt printre cei mai buni in cadrul tuturor companiilor IT mari la nivel global. O parte dintre cele mai populare aplicatii de pe telefoanele noastre mobile sunt dezvoltate de ingineri romani. Potentialul capitalului uman din aceasta tara este extrem de ridicat. Totusi, paradoxul este acela ca Romania are cel mai scazut procentaj de utilizatori constanti de internet la nivelul UE (48%), iar 39% din populatia romana nu a utilizat niciodata internetul, media UE fiind de 18% (...)

Competentele digitale sunt necesare pentru fiecare tip de forta de munca din Romania, iar lipsa acestora reprezinta o bariera importanta in calea dezvoltarii economice (...) Romania trebuie sa amplifice eforturile de extindere a serviciilor de eGuvernare dedicate cetatenilor, cat si operatorilor economici. Romania a inregistrat progrese in anumite domenii ale serviciilor de eGuvernare dedicate operatorilor economici", a subliniat Capannelli.

Aceasta a dat ca exemplu initiativei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) privind simplificarea platii impozitelor, precum si aplicatia eReteta, prin intermediul careia 60% dintre medicii de familie transfera retetele farmacistilor in format electronic, Romania ocupand locul 7 la nivelul statelor UE datorita acestui tip de serviciu.

Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet - Pe ce loc ne aflam

Detalii despre raportul BM

Banca Mondiala a lansat, in data de 9 februarie, Raportul "Digital Dividends World Development 2016", document din care reiese faptul ca numarul utilizatorilor de internet la nivel mondial ajunsese, la finele anului 2015, la aproximativ 3,2 miliarde, triplu fata de cifrele inregistrate in ultimul deceniu.

Aceeasi statistica arata ca aproape 60% din populatia lumii este off-line si nu poate participa activ la economia digitala. In plus, per ansamblu, 6 miliarde de oameni nu au acces la o conexiune de internet de mare viteza, aproximativ 4 miliarde nu au acces la o conexiune internet si circa doua miliarde de oameni nu detin un telefon mobil.

Pe de alta parte, in multe dintre gospodariile din tarile in curs de dezvoltare exista un telefon mobil, dar membrii gospodariei nu au acces la electricitate sau la apa potabila.

De asemenea, aproape 70% dintre gospodariile aflate in una dintre ultimele cinci tari la nivel mondial privind gradul de dezvoltare economica sunt in aceeasi situatie.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Comentarii
Alzheimer
rank 5
Romana - "a doua cea mai vorbita limba in birourile Microsoft"