Radu Borza, DEX online: Ultimul cuvant aparut in limba romana e "hipster" Interviu

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 12:46
26852 citiri
Radu Borza, DEX online: Ultimul cuvant aparut in limba romana e "hipster" Interviu
Foto: arhiva personala

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, precum si alte dictionare de sinonime si antonime, la fel de voluminoase, au devenit mai usoare prin trecerea lor in mediul online. Catalin Francu si Radu Groza, impreuna cu multi alti voluntari entuziasti sunt cei care au creat DEX online.

Catalin Francu a lucrat la Google, iar acum este profesor la liceul Tudor Vianu. Radu Borza, programator pasionat de lingvistica computationala, a povestit pentru Ziare.com cum a inceput aventura DEX online, de la o disputa pentru cuvinte ca "snob", "locatie" sau "cratiti" si cum a ajuns acesta un depozit viu al limbii romane, care contine aproape 180.000 de cuvinte.

De ce viu? Pentru ca, in fiecare luna, 3 milioane de oameni cauta sa afle ce inseamna un cuvant sau altul, dar si pentru ca inregistreaza fenomenul de aparitie a cuvintelor noi din limba romana. "Un exemplu foarte bun e cuvantul 'hipster'. Toata lumea il stie, il foloseste, dar nu exista o definitie. A trebuit sa ii facem noi o definitie", a spus Radu Borza.

Cand a inceput aventura DEX online?

Prin 2001, Catalin Francu, fiind student la MIT, in Boston, a format un fel de grup, cu alti studenti romani de acolo, si, discutand, au avut probleme in a cadea de acord asupra exactitatii unor cuvinte. Catalin era convins ca se spune "cratiti", de pilda, pentru ca asa auzise in familie.

Altcineva folosea cuvantul "snob" cu alt sens. Noi credem ca snob e cineva care e cu nasul pe sus. De fapt inseamna cineva care e atras de tot ce-i la moda, eventual de cei sus-pusi. In Anglia, de exemplu, snob inseamna sa incerci sa imiti familia regala.

Mai era in discutie cuvantul "locatie". Cuvantul inseamna de fapt chirie. De abia in 2009 a fost introdus in dictionare cu sensul de loc bine determinat.

Ei, si prima data cand Catalin s-a intors in Romania, a cumparat un DEX. Evident, era greu sa porti dictionarul cu tine. Nu puteai sa-l folosesti decat daca erai acasa.

Si atuncea Catalin s-a gandit sa vada cum functioneaza web-ul. Asta a fost inceputul, voia sa faca ceva online in care sa apara toate definitiile. Sigur, sperase sa gaseasca ceva de la Academia Romana. Cred ca un an si ceva DEX online a stat doar pe calculatorul lui.

Era accesibil din exterior, dar, daca se oprea curentul sau avea calculatorul inchis, nu mai era disponibil. Si intr-un an de zile a strans 1.000 de cuvinte, iar primul cuvant introdus a fost cuvantul "negativ".

Cand te-ai alaturat si tu proiectului?

Eu lucram la o firma de traduceri si subtitrari si aveam nevoie de dictionare. Existau unele pe CD, care mergeau destul de prost, dar, decat deloc, erau bune si alea. Din 2000 lucrasem si eu la un program de tip flexor automat, adica un programel care genera automat toate declinarile cuvintelor, genera paradigme ale unor cuvinte.

Cu ocazia asta am descoperit ca in Federatia Romana de Scrabble se trecea de la un sistem de cuvinte fara flexiuni, adica nu se acceptau pana atunci decat cuvinte la singular, in cazul nominativ, si verbe la infinitiv si participiu. Dar, pentru a se mari baza de cuvinte pentru joc, s-au gandit sa accepte flexiunile si sa foloseasca mai multe dictionare.

Atunci am inceput sa colaborez cu ei. Ei voiau un dictionar cat mai usor de folosit, care sa aiba si niste explicatii minimale. Existau mai multe alternative: sa copiem toate dictionarele, si aveam ca optiuni DEX, Dictionarul de Neologisme, dictionarele de sinonime si antonime sau sa facem noi unul de la zero.

In timp ce dezbateam noi toate astea, Claudia Mihai, care a fost voluntara mult timp la DEX online, a descoperit ce facuse Catalin si ne-a zis: "Stati putin ca exista ceva online!". Ceea ce era mult mai bine, pentru ca astfel era disponibil de oriunde.

Mircea Toma: Eco-anarhisti, conform dictionarului, inseamna "oameni care vor sa locuiasca la tara"

Avea, la inceputul lui 2002, 1.500 de cuvinte, si incepea incet-incet, sa isi defineasca forma. Nu am fost foarte convins de valabilitatea proiectului la inceput, pentru ca l-am intrebat pe Catalin daca a vorbit cu Academia. "Am vorbit, dar nu am primit absolut nici un raspuns", mi-a spus el.

Am trimis si niste mailuri catre cei de la Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic, dar cei de acolo ne-au spus ca nu ii intereseaza partea online.

Atunci am vorbit cu cei de la Federatia de Scrabble si am inceput sa bagam cuvinte si definitii. Daca iti vine sa crezi, in mai putin de un an de zile, in aproape 7 luni, tot DEX-ul a fost introdus.

Cati oameni au lucrat la acest proiect?

Au fost aproximativ 30 de voluntari. DEX avea aproximativ 75.000 de cuvinte, cam 1.100 de pagini. A fost practic o simbioza intre cei de la Federatia de Scrabble, care aveau nevoie de treaba asta ca sa se dezvolte, si Catalin, care devenise foarte interesat de proiect pentru ca si-a dat seama ca nu mai e o joaca, ca s-ar putea sa devina ceva important.

Trebuie sa mai spun ca atunci eram la doctorat, la Academie, cu domnul Tufis, la Institutul de Cercetari pentru Inteligenta Artificiala. Si el era foarte interesat de ce faceam, iar cei din colectivul de acolo ne-au mai dat vreo 3.000 de definitii la inceput, cand nu existau decat vreo 10-15.000.

Cand si-a dat seama lumea ca exista DEX online?

Cred ca in 2004, cand ministerul Educatiei s-a gandit sa ofere niste dictionare online si a facut o afacere cu SIVECO. Foarte interesant a fost ca SIVECO nu s-a gandit sa vorbeasca cu Academia, ci direct cu Catalin.

A fost un troc destul de bun, Catalin a muncit sa il puna la dispozitie si pe site-ul ministerului, iar ei ne-au oferit niste dictionare pe care le cumparasera. Brusc, cele trei dictionare de la ei ne-au mai adaugat inca 100.000 de cuvinte.

Cate cuvinte are acuma DEX online? Cate definitii? Cate introduceti in fiecare luna?

Are aproape 576.000 de definitii si creste in continuare, iar ca numar de cuvinte distincte, vreo 180.000. Un cuvant poate sa apara cu mai multe definitii din mai multe dictionare. Iar in ultima luna am introdus 5.800.

"Salutar", cel mai cautat cuvant in DEX online dupa lectia aplicata de MRU lui Gadea

Aici e meritul voluntarilor, pentru ca stau si verifica fiecare definitie. De pilda am luat Dictionarul lui Saineanu, din 1928, editia a sasea. L-am scanat pe banii nostri si l-am trecut printr-un program care recunoaste caracterele.

Cati oameni intra pe luna?

Daca nu luam ca reper vara, cand e mai putina activitate, avem cam 3 milioane de unici pe luna.

Bun. Ati devenit cunoscuti. V-au cautat cei de la Academia Romana? Sau alte foruri au inceput sa va bage in seama?

Noi am tot incercat, Catalin poarta o conversatie asidua cu Academia, de fiecare data cand apare un dictionar. Le trimite un mail si ii intreaba daca este ok sa-l introducem, daca cumva ii deranjeaza. Dar pur si simplu suntem ignorati.

DEX Online sustine greva pe Internet la adresa legilor anti-piraterie

Ori nu i se raspunde, ori i se spune "Da, o sa vorbim cu seful Institutului de Lingvistica". Si atata. Acum si Academia Franceza si-a pus dictionarele online, si Academia spaniola, am vazut si la nemti. Toate dictionarele engleze sunt online.

Mai are limba romana cuvinte? Mai aveti de introdus?

Munca merge inainte. Chiar daca avem 7-8-15 dictionare complete pe care le-am introdus, apar dictionare noi. Apoi, apar si cuvinte noi. Chiar acum avem niste interni care au creat un program, un browser care cauta cuvintele noi.

Un exemplu foarte bun e cuvantul "hipster". Toata lumea il stie, il foloseste, dar nu exista o definitie. A trebuit sa ii facem noi o definitie.

Ce e un hipster?

O persoana care admira si adopta ultimele tendinte in moda, tehnologie, stil.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#DEX online dictionar, #Dex online Radu Borza Catalin Francu, #DEX online cuvinte noi , #web