O noua revolutie pe Internet: Domenii web cu numele companiilor

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 08:07
4454 citiri
O noua revolutie pe Internet: Domenii web cu numele companiilor
Foto: Reuters

O noua revolutie a cuprins Internetul, dupa ce, incepand de joia trecuta, companiile pot achizitiona un domeniu web cu numele lor.

Astfel, in afara de extensiile .com, .org sau .net, vor exista si cele de tipul .nume, informeaza Reuters.

Se estimeaza ca peste 2.000 de firme vor aplica pentru aceasta optiune la ICANN, institutia care supravegheaza sistemul de denumire a paginilor web.

Aceasta miscare importanta este destinata cresterii competitivitatii. Astfel, noii proprietari de domenii vor putea construi o comunitate mai puternica si vor acorda o putere mai mare consumatorilor.

"Acest nou capitol din existenta Internetului este extrem de interesant. Va deschide cu siguranta noi frontiere", a declarat directorul Afilias, Jonathan Robinson, care se ocupa de dezvoltarea unor extensii precum .org, .info sau .mobi.

Se asteapta ca cereri masive sa vina din partea companiilor mari, care detin branduri importante, ce urmaresc sa-si creasca vizibilitatea in mediul online, sau care vor dori sa achizitoneze domeniile cu numele lor ca sa nu fie cumparate de altcineva.

Ca sa aplici pentru acest serviciu, trebuie sa platesti o taxa de 185.000 de dolari, deschiderea site-ului costa 500.000 de dolari, iar gazduirea anuala ajunge la 100.000 de dolari.

In aceste conditii, un domeniu .nume va fi aproape inaccesibil firmelor mici.

Cereri masive vor veni, cel mai probabil, pentru extensiile care contin nume de regiuni sau orase extrem de cunoscute, precum Londra sau Mumbai, din partea companiilor care doresc sa-si dezvolte afacerile din zonele respective.

In plus, cereri importante se vor inregistra si din partea comunitatilor eco sau gay, de exemplu.

Reprezentantii Melbourne IT, o agentie de consultanta care pregateste sute de aplicatii pentru clientii sai, au mentionat ca cel mai mare interes va veni din partea sectoarelor de consum si a celui financiar.

"Acestia se vor folosi de orice arma le sta la dispozitie", a precizat directorul firmei, Stuart Durham.

"Bancile cauta mereu o modalitate mai sigura de autentificare online, pentru a preveni frauda si pentru a mari increderea clientilor, in timp ce companiile de bunuri de larg consum considera ca pot folosi efectiv aceasta noua facilitate in strategiile lor de marketing", a completat acesta.

De exmplu, cine ajunge pe un site cu o extensie .hsbc este sigur ca pagina web este detinuta de banca respectiva. In plus, o firma precum Canon le poate oferi informatii clientilor lor pe un site .canon, care va imbunatati achizitionarea de produse si comunicarea.

Probleme de legalitate

In prezent, sunt cunoscute putine firme care au depus cereri la ICANN. Printre acestea se numara Canon, Deloitte si Hitachi. Lista completa va fi facuta publica in aprilie.

In cazul in care un domeniu este solicitat de doua firme, atunci ICANN va organiza o licitatie. De exemplu, .apple poate fi cerut atat de compania producatoare de produse tehnologice, cat si de casa de discuri cu acelasi nume.

Cei care aplica pentru un domeniu de tipul .nume trebuie sa demonstreze ca detin drepturi asupra acelei denumiri si trebuie sa dea detalii despre cum vor administra site-ul respectiv.

Scopul acestor masuri de securitate este acela de a preveni situatiile neplacute in care cineva ar achizitiona un domeniu, iar, ulterior, sa-l vanda la un pret mai mare.

Insa acest lucru este putin probabil sa se intample, pretul de inscriere de 85.000 de dolari fiind incomparabil cu cel de 10 dolari, cat costa inscrierea unui domeniu .com.

Pe langa companiile mari, si cele mici ar beneficia mult din acest lucru, marindu-si astfel vizibilitatea in mediul virtual. De exmplu, o firma engleza care inchirieaza biciclete poate cumpara site-ul bicycles.london la un pret mai mic decat daca ar achizitiona bicycles.com de la proprietar.

Cel mai probabil, multe aplicatii se vor face pentru domeniile .eco, .jobs, .museum si .travel.

Insa extensia .com va ramane de baza pentru companii, considera analistul media din Londra, Tim Freebor. El crede ca aceasta decizie va provoca, pentru cel putin un an, haos in randul utilizatorilor.

Seful ICANN, Peter Dengate Thrush, a precizat ca lansarea domeniilor .xxx a atras atentia mediatica si ca infiintarea domeniilor .nume a durat 6 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#domenii web, #gazduire domenii web, #domenii web numele tau, #domenii web numele companiei , #web
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Aceasta diversificare va aduce haos si ne va face si mai dependenti