Avertisment: Codarea WhatsApp si Telegram nu impiedica piratarea conturilor

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 19:51
3788 citiri
Avertisment: Codarea WhatsApp si Telegram nu impiedica piratarea conturilor
Foto: Facebook/WhatsApp

O deficienta la popularele servicii de mesagerie Telegram si WhatsApp ar putea permite piratarea conturilor de utilizatori, folosind sistemul de codare menit sa protejeze confidentialitatea mesajelor.

Deficienta a fost anuntata, miercuri, de o societate de securitate informatica, relateaza AFP.

Societatea americana Check Point Software Technologies a precizat intr-un comunicat ca Telegram si WhatsApp, care au fost informate la 8 martie, au remediat intre timp problema.

Compania nu a precizat cate conturi au putut fi astfel compromise, dar a dat asigurari ca aceasta deficienta reprezenta un pericol pentru "sute de milioane" de utilizatori care au accesat platformele de pe un browser de internet (spre deosebire de cei care utilizeaza aplicatiile mobile propuse de cele doua servicii).

Potrivit cercetatorilor de la Check Point, "doar trimitand o poza ce pare inocenta, un atacator putea prelua controlul contului, accesa istoricul mesajelor si toate fotografiile partajate vreodata prin aplicatie si trimite mesaje in locul utilizatorului".

Piratul putea practic sa camufleze virusul in imagine, care se activa cand destinatarul dadea click pe ea.

WhatsApp si Telegram folosesc un sistem de codare ce garanteaza ca doar expeditorul si destinatarul mesajelor pot vedea continutul acestora. Cele doua aplicatii nu dispuneau insa de un mijloc prin care sa se depisteze daca mesajele contin virusi.

Pentru a remedia problema, cele doua servicii valideaza acum continutul expediat inainte ca el sa fie codat, ceea ce permite blocarea virusilor, a mai indicat Check Point.

Nu este pentru prima data cand limitele protectiei asigurate de sistemele de codare sunt scoase la iveala.

Wikileaks a facut publice la inceputul lunii aproape aproape 9.000 de documente care detaliaza instrumentele de piratare informatica utilizate de CIA. Unele permiteau preluarea directa a controlului smartphone-ului de la un utilizator si ocolirea sistemelor de protectie unor aplicatii ca WhatsApp si Telegram, dar si Signal, Weibo sau Confide, interceptand comunicatiile inainte ca ele sa fie criptate.

Citeste si CIA acuza WikiLeaks ca ii ajuta pe inamicii SUA, dezvaluind cum transforma un telefon in instrument de spionaj

WhatsApp, filiala a grupului american Facebook, este unul dintre serviciile de mesagerie instant cele mai populare din lume, cu peste un miliard de utilizatori.

Telegram are in schimb doar peste 100 de milioane de utilizatori, dar este mentionat frecvent ca unul din mijloacele de comunicare preferate de jihadisti, deoarece criptarea acestora fereste mesajele lor de autoritati.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...