Utilizezi internet Wi-Fi gratuit? Vezi la ce pericole te expui

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 08:49
4541 citiri
Utilizezi internet Wi-Fi gratuit? Vezi la ce pericole te expui

Probabilitatea ca utilizatorii sa cada victime unei infractiuni cibernetice este mult mai mare decat aceea ca ei sa-si infesteze calculatorul cu virusi aflati pe diverse medii de stocare (USB sau optice).

Confom unui studiu "O+K Research", comandat de "Kaspersky Lab", accesul neautorizat al unei persoane la datele cu caracter personal nu poate fi facut numai cu ajutorul unui virus, "implantat" in calculatorul victimei. In multe cazuri, vinovatul poate fi un coleg prea curios sau un strain care-ti descopera dispozitivul intr-o retea, noteaza Tech News.

In acest sens, specialistii atrag atentia ca cea mai eficienta masura de siguranta este criptarea tuturor fisierelor cu informatii sensibile.

O metoda relativ raspandita de a fura date de la utilizator este interceptarea lor cu ajutorul unei retele wireless, in special Wi-Fi. In prezent, multe cafenele, restaurante si alte locuri publice ofera acces gratuit la internet care, foarte rar, este protejat cu o parola sau prin criptare.

Asta inseamna ca oricine poate utiliza astfel de retele. Analiza traficului pe astfel de retele este o sarcina relativ usoara pentru infractorii cibernetici.

"O+K Research" a constatat ca 46% dintre utilizatorii de smartphone si 48% dintre posesorii de tablete folosesc retele publice nesigure. 29% dintre proprietarii de laptop-uri folosesc, de asemenea, retele Wi-Fi publice. Mai mult decat atat, aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca folosesc aceste retele zilnic sau de cel putin 2-3 ori pe saptamana.

Aceasta statistica arata ca utilizatorii subestimeaza pericolele retelelor Wi-Fi gratuite. Aceste amenintari pot fi usor evitate folosind doar retelele wireless protejate.

Citeste si:
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Premierul Florin Cîţu a susţinut marţi, 28 septembrie, că preşedintele Senatului, Anca Dragu, ar trebui să demisioneze din funcţie, după ce Curtea Constituţională va publica motivarea...
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Liberalii s-au reunit marți seară, 28 septembrie, în prima ședință cu Florin Cîțu în rolul de președinte al partidului. Conform unor surse politice, premierul nu a părut îngrijorat...
Sursa: Ziare.com