Dispare internetul? 8% din paginile care existau în 2023 nu mai sunt disponibile

Luni, 27 Mai 2024, ora 03:15
2578 citiri
Dispare internetul? 8% din paginile care existau în 2023 nu mai sunt disponibile
FOTO Unsplash

Un nou studiu sugerează că internetul este pe cale de dispariție, pe măsură ce paginile web și conținutul online se pierd, scrie The Independent.

Internetul este adesea considerat un loc în care conținutul este veșnic. Însă, potrivit unei noi cercetări, o mare parte a acestuia se pierde pe măsură ce paginile sunt șterse sau mutate.

De exemplu, din paginile web care existau în 2013, 38% sunt acum pierdute. Chiar și paginile mai noi dispar: 8% din paginile care existau în 2023 nu mai sunt disponibile.

Aceste pagini tind să dispară atunci când sunt șterse sau mutate. Conform studiului realizat de Pew Research Center, acest lucru se întâmplă mai degrabă în cazul site-urilor web funcționale, decât atunci când dispar site-uri web întregi.

Efectul înseamnă că dispar cantități mari de știri și conținut de referință important. Potrivit studiului, aproximativ 23% dintre paginile de știri includ cel puțin un link rupt, iar 21% dintre site-urile guvernamentale, iar 54% dintre paginile Wikipedia includ în referințele lor un link care nu mai există.

Același efect are loc și în social media. O cincime din tweet-uri dispar de pe site la câteva luni după ce au fost postate.

Studiul a fost realizat prin colectarea unui eșantion aleatoriu de aproape un milion de pagini web, preluate de la Common Crawl, un serviciu care arhivează părți ale internetului. Cercetătorii au căutat apoi să vadă dacă acele pagini au continuat să existe între 2013 și 2023.

S-a constatat că 25% din toate paginile colectate între 2013 și 2023 nu mai erau disponibile. Dintre acestea, 16% dintre pagini proveneau de pe un site web care continua să existe, în timp ce 9% se aflau pe site-uri web care nu mai existau deloc.

Aplicația BeReal, achiziționată pentru 500 de milioane de euro
Aplicația BeReal, achiziționată pentru 500 de milioane de euro
Aplicația îndrăgită de Gen Z, BeReal, a fost achiziționată pentru suma de 500 de milioane de euro. Ca parte a acestei tranzacții, co-fondatorul și CEO-ul BeReal, Alexis Barreyat, va...
Google Drive va trimite newslettere despre activitatea fișierelor utilizatorilor
Google Drive va trimite newslettere despre activitatea fișierelor utilizatorilor
Google Drive va începe să trimită newslettere care rezumă informații despre fișierele utilizatorilor. Email-urile vor fi trimise utilizatorilor care nu s-au conectat la contul lor de stocare...
#Internet, #cercetare, #disparitie, #site, #articole, #studiu , #stiri externe
  1. Accident cu 5 mașini și 18 victime, dintre care zece copii, pe un drum din Constanța. A fost chemat elicopterul SMURD FOTO VIDEO
  2. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  3. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  4. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  5. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  6. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  7. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  8. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  9. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  10. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"