Ce este Starlink, ”urechea” lui Elon Musk contra lui Putin: A ajuns în Ucraina și ajută Kievul, dar vine și în România

Marti, 01 Martie 2022, ora 23:58
11580 citiri
Ce este Starlink, ”urechea” lui Elon Musk contra lui Putin: A ajuns în Ucraina și ajută Kievul, dar vine și în România
Internetul de la Starlink este disponibil în Ucraina FOTO: Space

Pe măsură ce războiul cuprinde toată Ucraina în urma invaziei Rusiei care a început în urmă cu șase zile, Kiev-ul este confruntat cu probleme mari în legătură cu comunicațiile. Astfel, Elon Musk a oferit un ajutor semnificativ Ucrainei, trimițându-i terminale care pot fi folosite pentru a accesa serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei SpaceX a miliardarului american.

Luni, 28 februarie 2022, Mykhailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei și ministrul transformării digitale a distribuit pe Twitter o fotografie cu terminalele trimise de Elon Musk, aflate într-un camion, potrivit Reuters.

Anterior, Fedorov pusese pe rețeaua de socializare un alt mesaj: ”@ElonMusk, în timp ce încerci să colonizezi Marte – Rusia încearcă să ocupe Ucraina. În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu, rachetele rusești atacă civilii ucraineni. Vă solicităm să furnizați Ucrainei stații Starlink și să vă adresați rușilor sănătoși să le suporte”.

Musk a răspuns rapid, declarând că SpaceX și-a activat serviciul de internet în Ucraina începând din 28 februarie și că trimite în țară tehnologie Starlink suplimentară.

După doar două zile, Fedorov a împărtășit imaginea terminalelor nou soste în Ucraina de la Elon Musk. ”Starlin – aici. Mulțumesc, @ElonMusk”, care la rândul său a răspuns: ”Cu plăcere!”.

”Succes” SpaceX funcționează la Kiev, Ucraina!”, a postat utilizatorul Oleg Kutkov pe Twitter. Potrivit acestuia, conectarea la internet prin Starlink a venit cu viteze de download de 136,76 Mbps și de 23,93 Mbps de upload, serviciul fiind accesat de pe un smartphone iPhone.

Kiev-ul, un oraș cu 2,8 milioane de locuitori și capitala Ucrainei, este una dintre multiplele zone din țară unde au fost raportate atacuri ale Rusiei. Zile întregi, Kievul a fost lovit cu rachete.

Invenție de amploare: Cel mai mare avion din lume lansat de americani VIDEO

Internetul Starlink în Ucraina, dar și în România în curând

Conexiunea la internet prin Starlink la Kiev a fost lăudată și de astrofizicianul Jonathan McDowell pe Twitter. Cu acest acces, sateliții Starlink ”oferă internet independent de infrastrucura locală”, afectată de bombardamente. Felicitări, SpaceX”.

Dar John Scott Railton, un cercetător al proiectului Citizen Lab de la Universitatea Toronto, Canada, a avertizat că terminalele Starlink ar putea deveni niște ținte pentru ruși.

În prezent, serviciul de internet Starlink al SpaceX, compania deținută de miliardarul Elon Musk din Statele Unite, oferă acces de mare viteză în bandă largă în zonele îndepărtate din întreaga lume, mai ales acolo unde nu există astfel de comunicații.

Descoperire ciudată pe Marte: Un obiect extraterestru ca o floare, găsit de roverul NASA FOTOVIDEO

În 2022, există peste 2.000 de sateliți Starlink funcționali pe orbita Pământului, iar SpaceX are autorizația de a lansa până la 12.000 de astfel de sateliți. În prezent, serviciul de internet Starlink este disponibil în 25 de țări, în Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă, dar și în Europa, în țări precum Danemarca, Austria, Belgia, Franța, Germania, Țările de Jos și Marea Britanie.

Abonamentul pentru internet Starlink costă începând cu 99 de dolari pe lună, oferind viteze cuprinse între 100 și 500 de Mbps. Până acum, el are 145.000 de clienți din întreaga lume, dar se va extinde în mai multe țări, în viitor.

Internetul Starlink în România va ajunge în anul 2023, așa cum reiese din mesajul de mai jos, pe care l-am putut citi pe site-ul oficial al companiei, atunci când am încercat să contractăm un abonament, care este de 99 de dolari pe lună.

”Plătește acum pentru a-ți rezerva Starlink. Starlink așteaptă să se extindă și în zona dvs. în 2023. Disponibilitatea este supusă aprobării de reglementare. În fiecare regiune, comenzile sunt onorate pe principiul primul venit, primul servit”, conform Starlink.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#Internet, #starlink, #Ucraina, #Ucraina razboi, #Ucraina razboi Rusia, #Elon Musk, #Elon Musk SpaceX, #Elon Musk SpaceX Internet , #inventii