Țara din Europa unde fumatul este la un pas de a deveni istorie: „Le trimitem semnale fumătorilor că acest lucru nu este acceptat de societate”

Joi, 01 Iunie 2023, ora 10:30
3958 citiri
Țara din Europa unde fumatul este la un pas de a deveni istorie: „Le trimitem semnale fumătorilor că acest lucru nu este acceptat de societate”
Suedia a introdus treptat o sumedenie de restricții asupra fumatului în locuri publice FOTO Unsplash

Suedia este aproape de a devenit prima țară din Europa „fără fum de țigară”, pe măsură ce consumul zilnic de tutun scade la aproximativ 5%, relatează AP.

Suedia, care are cea mai scăzută rată a fumatului din Uniunea Europeană, este aproape de a se declara "țară fără fumători" - definită ca având mai puțin de 5% fumători zilnici în rândul populației.

Mulți specialiști spun că succesul este datorat deceniilor de campanii și legislație anti-fumat, în timp ce alții indică prevalența „snus", un produs din tutun fără fum care este interzis în alte părți ale UE, dar care este comercializat în Suedia ca o alternativă la țigări.

Oricare ar fi motivul, Suedia este la un pas de a scade sub pragul de 5%. Doar 6,4% dintre suedezii cu vârsta de peste 15 ani erau fumători zilnici în 2019, cel mai mic procent din UE și mult sub media de 18,5% din blocul celor 27 de națiuni, potrivit agenției de statistică Eurostat.

Cifrele Agenției de Sănătate Publică din Suedia arată că rata fumatului a continuat să scadă de atunci, ajungând la 5,6% anul trecut.

În urmă cu 20 de ani, aproape 20% din populație era fumătoare - ceea ce reprezenta o rată scăzută la nivel mondial la acea vreme. De atunci, măsurile de descurajare a fumatului au făcut să scadă rata fumatului în întreaga Europă, inclusiv interzicerea fumatului în restaurante.

Franța a înregistrat scăderi record ale ratelor de fumat între 2014 și 2019, dar acest succes a atins un platou în timpul apogeului pandemiei COVID-19 - acuzată în parte de faptul că a provocat stresul care i-a determinat pe oameni să aprindă țigara. Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani din Franța au declarat că au fumat în 2021 - o ușoară creștere față de 2019.

Suedia a reușit să ajungă la o rată mică de fumat după numeroase restricții care au interzis fumatul în numeroase locuri publice.

"Am fost primii care au restricționat fumatul în spațiile publice, mai întâi în locurile de joacă din școli și în centrele after-school, iar mai târziu în restaurante, cafenele în aer liber și locuri publice, cum ar fi stațiile de autobuz", a declarat Ulrika Årehed, secretar general al Societății Suedeze de Cancer.

Fumatul este interzis în stațiile de autobuz și pe peronul trenurilor, precum și în fața intrărilor în spitale și în alte clădiri publice. La fel ca în cea mai mare parte a Europei, fumatul nu este permis în interiorul barurilor și restaurantelor, dar din 2019 interdicția de a fuma din Suedia se aplică și în afara lor.

"Trecerea de la un produs dăunător la altul nu este o soluție"

OMS atribuie scăderea ratei de fumat din Suedia unei combinații de măsuri de control al tutunului, inclusiv campanii de informare, interdicții de publicitate și "sprijin pentru renunțarea la fumat" pentru cei care doresc să renunțe la tutun. Cu toate acestea, agenția a precizat că în Suedia consumul de tutun se situează la peste 20% din populația adultă, similar cu media globală, dacă se include snus și produse similare.

"Trecerea de la un produs dăunător la altul nu este o soluție. Promovarea unei așa-numite "abordări de reducere a riscurilor" în ceea ce privește fumatul este o altă modalitate prin care industria tutunului încearcă să inducă oamenii în eroare cu privire la natura inerent periculoasă a acestor produse”, a declarat OMS pentru AP.

Tove Marina Sohlberg, cercetător la Departamentul de Științe ale Sănătății Publice al Universității din Stockholm, a declarat că politicile anti-fumat din Suedia au avut ca efect stigmatizarea fumatului și a fumătorilor, împingându-i departe de spațiile publice, în curțile din spate și în zonele desemnate pentru fumători.

"Le trimitem semnale fumătorilor că acest lucru nu este acceptat de societate", a explicat aceasta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#interzicere fumat, #fumat in locuri publice, #tara fara fumat, #snus , #Suedia