Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 17:40
2098 citiri
Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile
Regatul Unit, fără tutun în viitor FOTO: Pixabay

Regatul Unit ar putea deveni treptat o ţară fără tutun. Deputaţii dezbat marţi, 16 aprilie, un proiect de lege conform căruia tinerilor în vârstă de până la 15 ani din prezent să nu li se mai vândă niciodată, în mod legal, ţigarete, relatează AFP.

Tabagismul este principala cauză a morţii evitabile în Regatul Unit, potrivit Guvernului. El este responsabil de aproximativ 80.000 de morţi pe an. El costă serviciul public de sănătate NHS şi economia aproximativ 20 de miliarde de euro pe an.

Premierul conservator Rishi Sunak a lansat, în toamnă, spre surpriza generală, o politică foarte ambiţioasă de luptă împotriva tabagismului, care-i divizează tabăra.

"Prea mulţi oameni cunosc pe cineva a cărui viaţă a fost tragic întreruptă sau schimbată ireversibil din cauza tabagismului", a declarat marţi, 16 aprilie, ministrul Sănătăţii Victoria Atkins.

"Trebuie să încercăm să împiedicăm adolescenţii să înceapă să fumeze", a declarat în octombrie Rishi Sunak, când a vorbit pentru prima oară despre acest proiect, la un Congres al Partidului Conservator.

Downing Street estimează că acest proiect ar putea permite "eliminarea aproape completă a tabagismului în rândul tinerilor în 2040".

Patru fumători din cinci au început să fumeze la vârsta de 20 de ani şi rămân dependenţi până la sfârşitul vieţii, în pofida faptului că mulţi dintre ei au încercat să se lase, potrivit unor date guvernamentale.

"O mare majoritate a fumătorilor ar fi preferat să nu înceapă niciodată să fumeze", a subliniat la BBC profesorul Chris Whitty, consilierul medical-şef al Guvernului britanic. Însă "odată ce au devenit dependenţi, ei nu mai au de ales".

El a criticat industria tutunului care "câştigă bani făcând dependente persoane care trăiesc în general în regiunile cele mai defavorizate ale ţării".

Numeroşi medici i-au îndemnat pe deputaţi să voteze în favoarea acestui proiect de lege.

Profesorul Steve Turner, preşedintele Colegiului Regal de Pediatrie şi Sănătate Infantilă, consideă că acest proiect de lege "va salva fără nicio îndoială vieţi".

Acest text prevede totodată o luptă împotriva "vapingului" în rândul tinerilor şi impune restricţii aromelor, reglementând modul în care produsele de "vapat" sunt vândute şi ambalate pentru a le face mai puţin atrăgătoare.

În ianuarie, Rishi Sunak anunţa interzicerea ţigaretei electronice de unică folosinţă.

Cu gust de ananas, căpşune sau alte fructe apetisante şi vândute în tuburi mici colorate, "puff"-urile se bucură de un succes tot mai mare în rândul adolescenţilor.

Potrivit unor date oficiale, numărul tinerilor care consumă ţigarete electronice de unică folosinţă a crescut - de nouă ori - în decurs de doi ani în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.

Înaintea Regatului Unit, Noua Zeelandă a adoptat în Parlament, în 2022, un text asemănător care interzice vânzarea de ţigarete oricărei persoane născută după 2008.

Însă, la sfârşitul lui 2023, noul Guvern conservator neozeelandez a anunţat abandonarea acestor măsuri de pionierat.

Quarterly Report - Editia 4

Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele britanice livrate Ucrainei au fost folosite pentru a scoate din luptă echipament militar rusesc în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit ministrului britanic al apărării....
Comoara descoperită într-un hambar abandonat: 50 de mașini de epocă aparținând unor mărci foarte rare FOTO/VIDEO
Comoara descoperită într-un hambar abandonat: 50 de mașini de epocă aparținând unor mărci foarte rare FOTO/VIDEO
O tânără din Marea Britanie a făcut o descoperire inedită într-o pădure din Nottinghamshire, unde a găsit 50 de mașini de epocă abandonate. Unele dintre mașinile de epocă erau marca...
#interzicere tigari, #proiect lege, #fara tutun, #Marea Britanie, #tabagism, #moarte evitabila , #Marea Britanie