Conform unei analize publicate în revista Nutrients, studiile sugerează că alimentele fermentate pot reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2 și pot crește diversitatea bacteriilor din intestin.
Epidemiologul britanic Tim Spector consumă cel puțin trei tipuri diferite de alimente fermentate în fiecare zi pentru a-și susține sănătatea intestinului.
Diversitatea este importantă pentru sănătatea digestivă și generală. Spector a împărtășit cu Business Insider cum integrează alimentele fermentate în dieta sa.
„Puțin și des” este cel mai bun mod de a începe să adaugi alimente fermentate în dieta ta, a scris Spector în cartea sa de bucate Food for Life, care urmează să fie publicată în SUA în 2025. Acest lucru îți permite să te obișnuiești cu gustul, iar intestinul tău să se acomodeze cu noile bacterii.
Spector recomandă să adaugi o lingură de alimente fermentate diferite în preparatele tale — de exemplu, kimchi într-o tocană pentru „aromă și textură crocantă” sau kefir într-o supă pentru „cremozitate și aciditate.”
Această abordare este susținută și de alți experți în nutriție. Dieteticianul specializat în sănătatea intestinului Tanzil Miah a sugerat adăugarea de kimchi sau varză murată în sandvișuri sau salate și utilizarea iaurtului ca sos sau marinadă.
„Sfatul meu pentru începătorii în fermentare este să găsească produse comerciale fermentate care le plac și să progreseze treptat” a scris Spector în Food for Life.
Când cumperi alimente fermentate din magazine, cum ar fi kefir, kombucha, varză murată sau kimchi, Spector recomandă să cauți produse care:
· Au un conținut scăzut de zahăr adăugat
· Au puțini sau niciun aditiv chimic
· Nu sunt murate în oțet, care ucide microbii vii
Spector sugerează să extinzi gama de alimente fermentate pe care le consumi dincolo de murături și kefir. De exemplu, el își prepară acasă labneh și o pastă fermentată din ciuperci și usturoi.
Prepararea alimentelor fermentate acasă este benefică pentru mediu și pentru bugetul tău, deoarece reduce risipa alimentară, a spus Spector.
Și este simplu. „Poți fermenta aproape orice plantă”, a spus el, folosind doar sare sau miere.
Spector spune că poți prepara propriul kefir folosind resturile unei sticle din comerț. Pentru a face acest lucru, adaugă o lingură de kefir de bună calitate într-o sticlă de lapte integral, lasă la temperatura camerei până se îngroașă, apoi păstrează-l la frigider.