Cât au de plată românii la întreținere pentru noiembrie: Comparația cu anul trecut. "Să aveți bani să plătiți în următoarele luni de iarnă" FOTO

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 20:42
6616 citiri
Cât au de plată românii la întreținere pentru noiembrie: Comparația cu anul trecut. "Să aveți bani să plătiți în următoarele luni de iarnă" FOTO
Întreținerea afișată în scara unui bloc FOTO gds.ro

În ultimele luni toate prețurile au crescut, iar românii au așteptat cu teamă lunile de iarnă și cheltuielile suplimentare pe care le aduce încălzirea.

Mulți au beneficiat de căldură încă din luna noiembrie, iar în această perioadă au fost afișate listele la întreținere pentru ultima lună de toamnă.

Un român care locuiește în Cartierul Drumul Taberei din Capitală a publicat în mediul online întreținerea din luna noiembrie a acestui an și pe cea din 2021.

"Cost întreținere noiembrie 2021: 352 lei (am scăzut rata la apometre din costul total).

Cost întreținere noiembrie 2022: 557 lei.

200 lei în plus comparativ cu perioada de anul trecut.

Guvernul și autoritățile locale vă urează: Sărbători fericite și speră să aveți bani să vă plătiți întreținerea în următoarele luni de iarnă", a scris acesta pe Reddit, în textul care însoțește fotografiile.

"Diferența este de la costul cu căldura, dar da am costul cel mai mare de pe scară la apă caldă, fiindcă soția deschide prima în fiecare dimineață consumul de apă caldă de pe această scară, o cotă semnificativă din totalul consumat este pierderea de pe sistem până vine apa caldă.

Probabil că vecinilor mei le convine de minune situația", a adăugat autorul postării.

"Viitorul trebuie să fie individualizarea consumurilor"

În comentarii, părerile sunt împărțite.

"Chiar m-am uitat la cota parte să fiu sigur. La paușal se plătește pe cota-parte indiviză, chiar dacă stai în apartament, chiar dacă nu. Din păcate, legea cu repartitoarele se tot amână în fiecare an, iar mentalitatea comunistă cu "trebuie să plătim toți la fel" se schimbă cam greu. Viitorul trebuie să fie individualizarea consumurilor, fie prin repartitoare, fie prin centrale termice de apartament."

"Nu mi se pare atât de mult"

"O întreținere normală. Doar costul căldurii a crescut. În București începând cu aprilie 2022 gigacaloria costă 330 lei, față de 163 lei, la care se aplică TVA 5÷. Poți să îți montezi repartitoare și plătești aproximativ cât consumi. Vremea întreținerii ieftine s-a cam terminat."

"Doar mie nu mi se pare atât de mult având în vedere că trecem printr-o criză energetică la nivel de UE? Dar te înțeleg totuși, nici mie nu mi-ar conveni să dau cu 200 lei mai mult... Și probabil voi da".

"Wow 200 de lei, o avere. alții dădeau 500 de lei de ani buni iarnă. Sincer nici nu mi se pare așa exagerat, 100 de euro pe luna de iarnă e decent."

"Nu e mult fiindcă primăriile în majoritatea localităților subvenționează gigacaloria cu 50-75%."

"Stau la parter la 20.5 grade. A venit gazul 400 lei, întreținerea 100, gunoi 50 ... Stai bine."

"Era de așteptat, putea fi și mai rău. Prețul gigacaloriei este subvenționat, astfel încât inclusiv bucureștenii care nu sunt racordați la sistemul de încălzire centralizată acoperă o mare parte din facturile celor racordați prin taxele și impozitele locale pe care le plătesc."

"Practic și cei care au centrală termică proprie sau alte metode de încălzire participă la preț. Se putea și mai rău."

"Pe Octombrie (plătim pentru cu două luni în urmă), 2 persoane, 3 camere cu centrală proprie în Sectorul 2 centru, 460 lei."

"Să se eficientizeze sistemul, să se introducă tehnologii noi"

"Oare ce valori din aceste profituri au fost reintroduse în sistem astfel încât să se eficientizeze sistemul, să se introducă tehnologii noi și altele astfel încât să se reducă costul?

Adică, nu asta ar fi gândirea logică, să avem un cost mai mic? Dar văd că românii sunt obișnuiți cu strânsul curelei, nu cu eficientizarea, tehnologizarea și îmbunătățirea sistemelor."

"În București ai avea aproape tot sistemul de schimbat. Vezi săracu' Nicușor ce tot încearcă și nu poate. Pentru că este pur și simplu prea mult de făcut în prea puțin timp. Mai adaugă la asta "incomfortul" bucureștenilor, adică să n-ai jumătate de bulevard săpat iar și ai un nou scandal făcut. Adevărul e următorul, de ceea ce nu se prind deștepții. Ba trebuie ori să îți pui centrală proprie la tot blocul, ori centrală personală. Sistemul ăla e prea vechi, prea mâncat de timp. De energie să nu vorbesc. Momentul ăla când va face poc".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#intretinere, #scumpiri, #noiembrie, #iarna, #cheltuieli, #gigacalorie , #stiri sociale