Inundațiile devastatoare din Europa Centrală ar putea aduce o nouă provocare în România, unde s-a declarat stare de alertă în județele Galați și Vaslui. Două capitale europene se pregătesc pentru inundații cauzate de nivelul crescut al Dunării. În următoarea săptămână, fluviul va avea un debit aproape dublu la intrarea în România.
Cantitățile mari de precipitații au crescut deja nivelul Dunării în mod îngrijorător în Slovacia și în Ungaria. În Bratislava, nivelul Dunării a depăşit 9 metri, în timp ce Budapesta ar putea fi afectată la fel de mult.
Premierul Ungariei, Viktor Orban și-a amânat toate vizitele internaționale din cauza inundațiilor. Trebuia să ajungă la Bruxelles, Vatican și ONU, potrivit ȘtirileProTV. Până la 12.000 de soldaţi sunt pregătiţi să ajute, a explicat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter.
Depășirea cotei de pericol a Dunării și a afluenților săi ar putea afecta în curând și România. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a publicat prognoza debitelor şi nivelurilor Dunării în intervalul 16 – 23 septembrie. Datele arată un debit aproape dublu pentru această perioadă la intrarea în țară a fluviului Dunărea.
„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere pe toată perioada de prognoză până la valoarea de 6900 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s), exceptând primele două zile ale intervalului. În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere, exceptând prima zi a intervalului când vor fi relativ staționare pe sectorul Oltenița – Tulcea”, a anunțat INHGA.
România are însă o soluție pentru reducerea nivelului Dunării care poate împiedica un dezastru.
„Atunci când ştim că a plouat în Germania, spre exemplu sau Austria, Ungaria, Serbia se procedează la o deversare a lacului de la Porţile de Fier 1 şi implicit la Porţile de Fier 2 pentru a prelua şocul de viitură. Debitul este ţinut sub control”, a explicat Cristinel Popescu, inginer la Porţile de Fier, citat de observatornews.ro.
Ciclonul Boris continuă să afecteze puternic Europa Centrală, cu evacuări masive în Cehia și Polonia.