Partidul SOS România a solicitat luni, 16 septembrie, demisia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet, pe care îl consideră responsabil pentru inundațiile devastatoare care au avut loc în județul Galați în ultimele zile prin „lipsa de implicare”. Partidul condus de europarlamentara Diana Șoșoacă citează un raport de audit al Curții de Conturi, potrivit căruia aproape 1.000 de baraje funcționează fără autorizare în acest moment.
Autoritatea cu rol principal pentru managementul riscului de inundații este Ministerul Mediului, potrivit HG Nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, se arată în comunicatul SOS România, care îl critică pe ministrul liberal Mircea Fechet.
În raportul Curții de Conturi „Riscul de inundații: prevenire, răspuns și refacere post-dezastru” din 2023, se atrage atenția cu privire la mai multe măsuri ce ar trebui implementate pentru a scădea riscul unor inundații devastatoare.
„Un singur exemplu de activitate în care era obligat domnul Fechet să se implice: din totalul de 2.013 baraje, doar un număr de 983 baraje aveau autorizație de funcționare în condiții de siguranță, în timp ce 221 baraje aveau autorizația de funcționare în condiții de siguranță expirată și un număr de 809 nu au fost autorizate vreodată. La data de 31.12.2021, dintr-un număr total 405 de baraje din administrarea ANAR (Administrația Națională Apele Române), adică 84 baraje categoria A și B și 321 baraje categoria C și D, există un număr de 63 baraje (4 baraje categoria A, B și 59 baraje categoria C, D) care nu dețin autorizație de funcționare în condiții de siguranță valabilă”, a transmis SOS România.
Conform Curții de Conturi, gradul de dotare DSU / IGSU în cazul a mai mult de jumătate din tipurile de mijloace tehnice necesare gestionării riscului de inundații este sub 50%, susțin reprezentanții partidului condus de Diana Șoșoacă.
„Atenție la dezastru inundării Bucureștiului! La barajul acumulării Lacul Morii nu au mai fost realizate lucrări importante de întreținere/reparații capitale după anul 2008, deși a fost semnalată încă din anul 2018 funcționarea necorespunzătoare a sistemului de drenaj perimetral, care poate conduce la incidente de ridicare a nivelului freatic”, se arată în comunicatul SOS România.
Textul complet al sintezei raportului Curții de Conturi „Riscul de inundații: prevenire, răspuns și refacere post-dezastru” poate fi citit AICI.