Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova sunt încă inundate, luni, 16 septembrie. Drumarii muncesc la curățarea carosabilului. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că pentru moment nu există drumuri blocate, dar totodată, recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență.
Ploile torențiale din ultimele zile au format acumulări de apă, noroi și pietriș pe drumurile din Republics Moldova. Cele mai multe porțiuni de drumuri sunt inundate în sudul și centrul țării, scrie deschide.md.
Potrivit ASD, drumarii au intervenit în în sectoarele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca.
ASD anunță că nu există drumuri blocate și avertizează asupra riscului de inundații, având în vedere prognoza meteo ce anunță ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic cu rafale de până la 15-20 m/s, ce vor continua și astăzi.
Din cauza instabilității situației atmosferice și a ploilor torențiale din ultimele zile, autoritățile moldovene au venit cu unele recomandări pentru populație. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) informează că instabilitatea atmosferică va continua și luni în mai multe regiuni ale țării.
-Evitați deplasările neesențiale și ieșirile cu copiii. În condiții de ploaie torențială și vânt puternic, există riscul de accidentări și îngreunare a circulației. Dacă nu este absolut necesar să părăsiți domiciliul, este recomandat să rămâneți în siguranță în locuință.
-Consultați recomandările autorităților înainte de a porni la drum. Situația pe drumurile publice poate varia de la o regiune la alta. MAI oferă constant informații despre condițiile de trafic, drumuri blocate sau avarii, asigurând astfel siguranța participanților la trafic.
-Conduceți cu prudență. Vizibilitatea redusă, carosabilul umed și riscul de acvaplanare pot crește riscul de accidente. Reduceți viteza, păstrați o distanță corespunzătoare între vehicule și evitați frânările bruște.
-Asigurați-vă că aveți telefonul mobil încărcat. În cazul unei situații de urgență, este vital să puteți apela serviciile de intervenție la numărul unic de urgență 112. Verificați nivelul bateriei telefonului înainte de a pleca de acasă și păstrați-l într-un loc accesibil.
În Chișinău, situația continuă să fie una dificilă după ploile torențiale din ultimele zile. Mai multe străzi sunt încă inundate cu apă și nămol, mai multe blocuri au fost afectate, iar în trei locuri s-au înregistrat surpări de teren, a anunțat luni, 16 septembrie, primăria din Chișinău. Ploile au afectat circulația troleibuzelor și autobuzelor din Capitala Republicii Moldova Potrivit Primăriei capitalei, pe unele rute transportul circulă cu întârziere, iar unele unități de transport public staționează sau sunt redirecționate.
În ultimele 24 de ore, fără energie electrică au rămas 18 localități, însă către dimineața zilei de luni, 16 septembrie, toate au fost reconectate la rețea, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Digurile a două bazine de acumulare din raionul Leova au cedat din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Unul dintre ele este în apropierea satului Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri. Autoritățile locale întreprind măsuri pentru a remedia situația, iar în raion este declarată stare de urgență.
Contactat de IPN, președintele raionului Leova, Nicolae Popa, a declarat că, până acum, din cauza temperaturilor înalte și a lipsei de precipitații, lacurile erau practic secate. S-au umplut când au început ploile, iar digurile a două bazine au cedat.
În momentul de față, se intervine pentru a restabili circulația pe podul din Romanovca. Pietonii se pot deplasa pe el, nu și autovehiculele. Al doilea pod urmează să fie reconstruit.
Cât despre barajul din localitatea Sărata Nouă, Nicolae Popa a spus că pericolele au fost înlăturate.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, în preajma localităților Țiganca și Stoianovca.
Mai multe râuri din Europa Centrală şi de Est au ieşit din matcă luni în timpul unor inundaţii care au ucis cel puţin 10 oameni din Polonia până în România şi care au acoperit aproape complet mai multe localităţi sau le-au lovit cu şuvoaie de ape revărsate şi pline de resturi şi moloz, după mai multe zile marcate de ploi abundente, informează Agerpres cu referire la Reuters.
Zonele de graniţă dintre Republica Cehă şi Polonia au fost grav afectate pe parcursul weekendului trecut. Mai multe poduri s-au prăbuşit şi numeroase locuinţe au fost distruse, în timp ce sate şi oraşe din estul României au fost acoperite de apă.
Guvernul Poloniei urmează să se reunească luni dimineaţă pentru a decreta starea de dezastru natural.
În timp ce râurile de la graniţa ceho-poloneză au început să se retragă luni, inundaţiile s-au extins în anumite zone şi au plasat mai multe oraşe mari din ambele ţări în stare de alertă.
În Republica Cehă, nivelul râului Morava a crescut peste noapte şi Litovel, un oraş situat la 230 km est de capitala Praga, cu o populaţie de aproape 10.000 de locuitori, a fost acoperit de apă într-un procent de aproximativ 70%, iar şcolile şi unităţile sanitare au fost închise, a declarat primarul acestuia într-o înregistrare video distribuită pe Facebook.
Inundaţiile înregistrate în unele părţi ale oraşului Ostrava, o capitală regională din nord-estul Cehiei, au determinat închiderea unei centrale electrice care furnizează căldură şi apă caldă, precum şi închiderea a două uzine chimice.
Peste 12.000 de oameni au fost evacuaţi în Republica Cehă, a anunţat prim-ministrul Petr Fiala pe reţeaua de socializare X sâmbătă seară, când a convocat reunirea Guvernului într-o şedinţă extraordinară pentru ziua de luni.
Televiziunea de stat din Cehia a raportat luni prima victimă confirmată în această ţară din cauza inundaţiilor, care se adaugă astfel bilanţurilor deceselor din regiune.
În România, inundaţiile au ucis cel puţin şase oameni pe parcursul weekendului trecut, iar un pompier din Austria a murit sâmbătă. Un bărbat s-a înecat duminică în Polonia. Ministrul polonez al Infrastructurii, Dariusz Klimczak, a declarat că deţine informaţii despre un al doilea deces cauzat de inundaţii în Polonia, însă Reuters nu a putut deocamdată să verifice această informaţie.
Adjunctul ministrului polonez de Interne, Czeslaw Mroczek, a declarat luni pentru radioul public din această ţară că mii de pompieri, poliţişti şi soldaţi au depus eforturi în ultimele 24 de ore pentru a limita proporţiile inundaţiilor, în timp ce Guvernul de la Varşovia continuă să examineze dimensiunea pagubelor.
„Guvernul, aşa cum s-a anunţat, va lua o decizie despre introducerea stării de dezastru natural. Ne consultăm cu guvernatorii locali”, a declarat el.
Capitala Slovaciei, Bratislava, şi capitala Ungariei, Budapesta, se pregătesc şi ele pentru creşterea nivelului apelor Dunării.
În Austria, nivelurile râurilor şi barajelor au scăzut în noaptea de duminică spre luni pe măsură ce ploile au scăzut în intensitate, însă oficialii austrieci au anunţat că un al doilea val de ploi abundente este aşteptat în orele următoare.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis persoanelor afectate de inundaţii un mesaj de solidaritate pe reţeaua de socializare X şi a declarat că acestea vor beneficia de un sprijin ce va fi oferit de Uniunea Europeană.