Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 16:20
15427 citiri
Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

Belgia va lua "cu siguranta in considerare" inchiderea temporara a frontierelor pentru refugiati, a declarat secretarul de stat pentru azil si migratie, Theo Francken.

Francken, din cadrul partidului flamand de centru-dreapta N-VA, a facut remarcile pe postul de limba olandeza Radio 1, dupa ce Germania a anuntat duminica reintroducerea controalelor la frontiera cu Austria.

"Daca asta inseamna ca dintr-o data vor veni in Belgia, atunci nu exista alta alternativa decat inchiderea frontierelor", a spus Francken.

"Inteleg decizia Germaniei. Daca ajungem intr-o situatie similara, ceea ce nu este cazul in prezent, este cu siguranta o masura pe care o vom lua in considerare", a spus el.

Theo Francken a mai afirmat ca, daca mai multe state UE isi inchid frontierele, va fi creat "un efect de cascada" punand o presiune suplimentara asupra altor state din spatiul Schengen.

Ministrul a adaugat, totusi, ca crede in Schengen "pentru ca libertatea de miscare este din punct de vedere economic un lucru bun". "Noi ca natiune beneficiem de Schengen, dar ar trebui sa se aplice logica cand vine vorba de refugiati", a adaugat el.

De asemenea, Austria si Slovacia au anuntat luni reintroducerea temporara a controalelor la frontiera, dupa ce duminica Germania a adoptat masuri similare pentru a face fata valului masiv de imigranti, relateaza Reuters si AFP.

Potrivit Ministerului de Interne slovac, 220 de politisti suplimentari vor fi trimisi la granita, pentru a ajuta fortele de frontiera deja existente.

Bratislava sustine ca monitorizeaza situatia si este in contact cu autoritatile din tarile vecine, Austria, Ungaria si Cehia.

La randul sau, Polonia este pregatita sa impuna controale la frontierele cu alte state membre ale Uniunii Europene in cazul unor amenintari de securitate la adresa granitelor sale, a afirmat luni premierul Ewa Kopacz.

"Imediat ce voi primi o notificare privind existenta vreunei amenintari (la adresa securitatii granitelor), Polonia va reintroduce controalele la frontiera", a declarat presei sefa Guvernului de la Varsovia.

Pe de alta parte, ea a afirmat ca i-a transmis presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca Polonia nu va fi de acord cu impunerea de cote obligatorii de refugiati si cere o intarire a controalelor la frontierele externe ale UE.

"Vom accepta numai cati refugiati ne permitem, nici unul in plus sau in minus", a spus ea.

Ministrii de Interne din intreaga Uniune Europeana se reunesc luni la Bruxelles pentru a discuta planul de a introduce cote obligatorii pentru primirea a 160.000 de solicitanti de azil.

Citeste si:
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...