Criza imigrantilor: Mesaj imperativ din Austria

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 07:33
3376 citiri
Criza imigrantilor: Mesaj imperativ din Austria

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat ca liderii europeni trebuie sa conceapa un plan comun de urgenta pentru a face fata valului de migranti care sosesc in UE sau risca sa fie tot mai multe tari care recurg la propriile masuri.

Sute de mii de oameni care fug de razboaie din Orientul Mijlociu si de saracia din alta parte au infruntat Marea Mediterana si rutele terestre din Balcani si multi au murit incercand sa ajunga in Uniunea Europeana.

Afluxul a intins sistemul de azil al blocului pana la punctul de rupere, dar ministrii de Interne ai UE nu urmeaza sa se intalneasca pentru a discuta despre criza pana pe 14 septembrie, noteaza Reuters.

"Este de neinteles ca in timpul crizei financiare a fost posibil sa se intalneasca mereu si sa gaseasca o solutie comuna, iar cu aceasta criza a refugiatilor nu se intampla nimic timp de saptamani sau luni", a declarat Sebastian Kurz pentru Reuters.

"Provocarea pentru Europa nu este numai numarul mare de refugiati, dar si faptul ca sistemul Dublin nu mai functioneaza in acest punct", a notat el, referindu-se la regulile care cer migrantilor sa solicite azil in prima tara din Uniunea Europeana unde sosesc.

Kurz a sustinut ideea de distribuire a migrantilor conform unui sistem de cote in intregul bloc si a spus ca se asteapta sa afle mai multe detalii despre o initiativa franco-germana la o reuniune informala a ministrilor de Externe din UE la Luxemburg vineri si sambata.

Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat joi ca Parisul si Berlinul au convenit sa propuna un sistem permanent si obligatoriu de a lua refugiatii si solicitantii de azil, in special sirieni, in UE.

Imposibilitatea de a gasi o solutie pune rapid in pericol unele dintre premisele de baza ale blocului comun, a adaugat Kurz.

"Multe dintre standardele noastre, multe din principiile noastre de baza sunt aici in pericol. Sa nu iti poti asigura frontierele exterioare inseamna ca tot mai multe guverne pun la indoiala modelul de frontiere deschise", a spus el, referindu-se la acordul Schengen care a eliminat controlul la frontiera intre 26 de state din UE.

Intrebat despre rezistenta Marii Britanii de a lua refugiati in numar mult mai mare in timp ce guvernul ei cauta sa isi renegocieze relatiile cu Uniunea Europeana, Kurz a declarat ca propunerile de reforma ale Londrei ar trebui sa fie folosite pentru a avea o dezbatere larga cu privire la forma viitoare a blocului.

"Criza refugiatilor ne-a aratat ca UE nu este deloc un proiect terminat si trebuie sa avem o discutie despre cum sa-l imbunatatim", a spus el. "Dar, desigur, intotdeauna trebuie sa existe ceva de a da si de a lua", a adaugat Kurz.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: AGERPRES