Cehia ar putea primi 15.000 de imigranti, Croatia nu mai poate primi deloc

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 19:10
2147 citiri
Cehia ar putea primi 15.000 de imigranti, Croatia nu mai poate primi deloc

Cehia ar putea primi 15.000 de imigranti, dar numai pe aceia ce pot acoperi deficitul de forta de munca, in vreme ce Croatia nu mai poate primi imigranti deloc.

Ministrul ceh al Drepturilor Omului, Jiri Dienstbierm, a declarat joi ca tara sa ar putea primi circa 15.000 de refugiati, subliniind insa ca o eventuala decizie in acest sens nu are in vedere cotele obligatorii de refugiati, respinse in continuare de Republica Ceha.

El a mentionat ca, potrivit estimarilor mediului local de afaceri, ar fi nevoie de circa 100.000 de lucratori calificati, iar companiile cehe ar putea angaja imediat cel putin 5.000 de refugiati care detin o calificare in anumite domenii, cum ar fi sirienii, intrucat multi dintre ei sunt deja calificati.

Croatia, noua tinta a invaziei imigrantilor: Mii de oameni au sosit intr-o singura zi

Oficialul a tinut sa precizeze ca o posibila decizie in acest sens poate fi luata numai in mod voluntar de guvernul de la Praga si de respectivii imigranti daca acestia din urma vor accepta de buna voie sa se mute in Cehia.

Ministrul ceh a insistat ca, le fel ca ceilalti membri ai coalitiei guvernamentale de centru stanga, nu accepta cotele obligatorii propuse de Comisia Europeana, intrucat nu crede ca "printr-o redistribuire obligatorie cineva poate fi obligat cu forta sa ramana unde nu vrea".

"Guvernul ceh a spus ca vom ajuta in mod voluntar. Afirmatiile mele (despre cei 15.000 de refugiati) sunt conforme cu pozitia guvernamentala. Cred ca trebuie sa oferim acest ajutor voluntar, pentru ca el sa aiba sens si valoare", a punctat ministrul.

In planul Comisiei Europene privind cotele obligatorii, Cehiei i se cere sa preia 2.978 de imigranti, dar guvernul de la Praga a anuntat ca poate lua maxim 1.500.

Croatia nu mai poate primi imigranti

In schimb, Croatia nu mai poate primi imigranti, a anuntat joi ministrul de Interne croat Rank Ostojic, pe fondul cresterii masive a numarului de migranti care, in incercarea de a ajunge in vestul Europei, intra pe teritoriul croat dupa ce Ungaria si-a inchis granita cu Serbia.

Ranko Ostojic a precizat ca tara sa le ofera migrantilor o calatorie sigura pana la centrele de primire din jurul capitalei, Zagreb, dar a precizat ca persoanele care nu solicita azil vor fi considerate imigranti ilegali.

Croatia se teme de consecintele valului de imigranti: Ce a anuntat presedintele

El a mentionat ca 6.500 de persoane au intrat in Croatia in ultimele 24 de ore.

"Croatia nu va putea primi mai multi oameni", a declarat presei Ostojic, in orasul Tovarnik, situat la granita cu Serbia.

Anterior, premierul croat Zoran Milanovic a avertizat ca tara sa are capacitati limitate de primire si de inregistrare a imigrantilor care tranziteaza teritoriul croat dupa ce Ungaria si-a inchis frontierele.

"Noi vom fi constructivi si vom coopera, amintind totodata ca exista limite ale capacitatilor noastre" de primire si de inregistrare a imigrantilor, a declarat seful guvernului de la Zagreb in cadrul unei reuniuni a executivului croat.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: AGERPRES