Croatia cere ajutorul UE pentru a face fata crizei refugiatilor

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 18:56
1282 citiri
Croatia cere ajutorul UE pentru a face fata crizei refugiatilor

Croatia a devenit luni ultima tara membra UE care solicita blocului comunitar ajutor material, precum paturi si corturi, pentru a face fata afluxului masiv de refugiati care tranziteaza tara intr-un efort de a ajunge in Europa de Vest.

Europa se confrunta cu cea mai puternica miscare de populatie de dupa Al Doilea Razboi Mondial, aproape 700.000 de migranti si solicitanti de azil sosind in acest an din Orientul Mijlociu, majoritatea din Siria devastata de razboi, relateaza DPA.

Zeci de mii dintre ei au traversat Balcanii de Vest pentru a ajunge din Turcia in tari europene instarite, precum Germania si Suedia, punand presiune asupra autoritatilor din tarile de tranzit, care nu dispun de resurse suficiente.

Criza imigrantilor: 100 de mii de locuri de primire a refugiatilor in tarile de pe ruta din Balcani

Luni, Comisia Europeana a anuntat ca Zagrebul a activat mecanismul de protectie civila al UE, infiintat pentru ca statele membre si unele state candidate sa poata solicita ajutor in situatii de urgenta.

"Croatia a solicitat sprijin material precum corturi de iarna, paturi, paturi, saltele si echipament sanitar", a precizat executivul UE intr-un comunicat.

Ruta migratiei din Balcanii de Vest pleaca din Turcia, continua in Grecia si Macedonia, trecand apoi prin Serbia, Croatia si Slovenia in drum spre Austria.

Slovenia, tara cel mai greu lovita dintre statele balcanice din cauza suprafetei sale reduse, a activat mecanismul de protectie civila al UE la 22 octombrie. De asemenea, Cehia si Ungaria au solicitat ajutor in baza mecanismului.

Criza refugiatilor: Junker ne cere sa renuntam la "politica permisului de trecere"

Cererea Croatiei urmeaza dupa reuniunea extraordinara a 11 lideri din state UE si non-UE de duminica, cu prilejul careia acestia s-au angajat sa controleze mai strans fluxul de migranti de pe teritoriile lor si sa pregateasca adaposturi, in contextul temerilor ca oamenii ar putea muri de frig odata cu venirea iernii.

Potrivit datelor politiei de luni, Croatia a procesat 256.255 de migranti de la jumatatea lui septembrie si pana duminica la miezul noptii.

Inainte de 16 septembrie, majoritatea migrantilor treceau in Austria din Ungaria, care si-a inchis insa frontiera cu Serbia incepand cu acea data si apoi cu Croatia de la 17 octombrie.

Citeste si:
Florin Cîţu spune că discuţiile cu USR PLUS vor fi reluate: "În acest moment, noi guvernăm în situaţia în care suntem"
Florin Cîţu spune că discuţiile cu USR PLUS vor fi reluate: "În acest moment, noi guvernăm în situaţia în care suntem"
Discuţiile cu USR PLUS vor putea fi reluate după congresul acestui partid, după ce va fi stabilită noua conducere, în condiţiile în care nu vor mai fi în alianţă cu AUR şi PSD, a...
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
George Simion crede că Diana Şoşoacă ar putea candida la alegerile prezidenţiale. George Simion a fost întrebat duminică, 26 septembrie, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima...
Sursa: AGERPRES