Retrospectiva 2015 - Marea criza a imigrantilor din Europa

Autor: Ana Ilie
Luni, 28 Decembrie 2015, ora 12:14
2456 citiri
Retrospectiva 2015 - Marea criza a imigrantilor din Europa
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

2015 va ramane in istoria continentului european drept anul in care a "explodat" criza imigrantilor. Potrivit celor mai noi cifre facute publice de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), numarul celor care au patruns anul acesta in Europa a depasit un milion.

Peste jumatate din imigranti provin din Siria, 14% din Afganistan si restul din alte zone de conflict sau macinate de saracie.

Fluxul masiv de oameni provenind din Orientul Mijlociu si nordul Africii care fug din fata violentelor si incearca sa ofere copiilor lor un viitor a generat o criza de proportii atat in statele individuale, cat si la nivelul Uniunii Europene.

Mai intai a fost dilema "imigrant versus refugiat". Cei doi termeni au fost folositi in egala masura de presa, public si politicieni, pentru a desemna masele de persoane care ajung pe tarmurile Europei.

Biroul din Bucuresti al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) a clarificat diferenta dintre cele doua concepte, pentru Ziare.com, intr-un interviu. Potrivit Conventiei de la Geneva din 1951, refugiatul este persoana careia i-a fost conferita protectia internationala in urma unor temeri justificate de a fi persecutata pe motiv de rasa, religie, nationalitate, apartenenta la un anumit grup social sau opiniilor sale politice.

Pentru ca o persoana sa primeasca statutul de refugiat, trebuie sa treaca in prealabil prin procedura de solicitare de azil.

Asadar, in ceea ce priveste persoanele care ajung pe cai ilegale in Europa, termenul corect este acela de imigranti, o parte din acestia ajungand in final sa primeasca si statutul de refugiat. Fluxul actual de imigranti este unul mixt si cuprinde persoane din ambele categorii, fara a se sti cu exactitate cati fac parte dintr-o categorie si cati din alta.

Dupa confuzia initiala generata de natura fluxului migrator, a urmat uimirea cu privire la adevarata dimensiune a crizei.

Refugiati inecati in Marea Egee, dupa ce li s-a rasturnat barca

Insulele grecesti aflate in prima linie a fluxului migrator au anuntat ca se afla intr-o situatie critica: zeci de mii de oameni - barbati, femei si copii - ajung pe malurile lor in ambarcatiuni precare, de multe ori fara acte de provenienta, iar autoritatile nu fac fata operatiunilor generate de acest adevarat asalt: gazduire, hranire, procesare a actelor, emitere de documente de calatorie etc.

Coplesita si aflata in prag de faliment, presata de opinia publica si de violentele care se starneau aproape zilnic intre autoritati si imigrantii exasperati, Grecia a decis sa ii lase pe acestia sa treaca liber mai departe, in Macedonia.

Oamenii au luat cu asalt, pe jos, ceea ce in cateva saptamani avea sa fie numita "ruta balcanica" (Grecia - Macedonia - Serbia - Ungaria - Austria - Germania si de acolo alte state din vestul Europei).

Imaginea sirurilor lungi de oameni flamanzi si obositi, cu copii in brate si avutul de-o viata strans intr-o boccea, a impresionat in aceeasi masura in care a inspaimantat.

Criza refugiatilor: Mai mult de un milion de migranti au venit in Europa in 2015

Mai intai, granicerii macedoneni au incercat sa opuna rezistenta. Au folosit bastoanele si gaze lacrimogene impotriva imigrantilor, insa dupa ce imaginile confruntarilor au provocat revolta publicului european, au deschis frontiera. Oamenii au mers mai departe, catre Serbia si Ungaria. In aceasta tara, Guvernul lui Viktor Orban a gasit de cuviinta sa ridice de urgenta un gard de sarma ghimpata in fata imigrantilor, pentru a stavili intrarea acestora.

Curand, in pofida protestelor de la Bruxelles, Ungaria ridica garduri la frontiera cu mai multe state invecinate, inclusiv Romania. Cum imigrantii nu au mai reusit sa traverseze Ungaria, s-au indreptat spre Croatia, care s-a trezit curand coplesita. Au urmat scene ingrijoratoare: imigranti trecuti cu autobuzele peste granita ungara, tensiuni si chiar incidente violente intre unguri si croati.

Marsul imigrantilor a continuat insa neabatut. Oamenii au trecut mai departe. Lungile siruri de napastuiti au redeschis vechi rani in Balcani, unde tarile au inceput sa se certe intre ele, s-au acuzat reciproc si si-au inchis, temporar de cele mai multe ori, granitele.

Intreaga zona Schengen a fost pusa in dificultate de valul de inchidere de frontiere, in conditiile in care pana si Germania, care anuntase ca poate absorbi pana la un milion de imigranti anul acesta, a adoptat temporar masura reintroducerii controalelor la granita, pentru a putea gestiona fluxul masiv de imigranti.

Criza imigrantilor. Presedintele Macedoniei: UE a uitat de Balcani. Cheltuim un milion de euro pe luna

Bruxelles-ul a venit, in acest context, cu un plan care a adancit si mai mult diviziunile: impartirea a 160.000 de imigranti din tarile cele mai coplesite, Grecia si Italia, in celelalte state membre. Cu toate ca i-a fost alocat un numar modest de imigranti comparativ cu alte state, putin peste 6.000, Romania se impotriveste vehement acestui plan. Alaturi de ea sunt mai multe state din regiune, care sustin ca nu pot face fata acestei sarcini si nu pot integra imigrantii musulmani in populatiile lor majoritar crestine.

Peste toate aceste probleme s-a suprapus temerea ca printre imigranti s-ar putea infiltra pe continent si teroristi, temere alimentata de politicienii populisti.

Criza a scos la iveala si binele si raul din societatile europene: manifestatiile pro-imigranti au fost contracarate de cele anti, o parte din cetateni s-a organizat pe Internet pentru a oferi gazduire imigrantilor napastuiti, in vreme ce altii au recurs la gesturi violente, xenofobe impotriva acestora.

Tragediile aproape zilnice de pe mare, cand imigrantii mor inecati sau lasati sa moara de contrabandistii fara scrupule, au fost insotite de tragediile de pe uscat. Intr-una dintre acestea, peste 70 de persoane au fost gasite moarte inghesuite si asfixiate intr-un camion care trebuia sa ii duca in Occident. Presa scria atunci ca soferul masinii ar fi fost de origine romana.

Criza imigrantilor: Acuzati degeaba. "Camionul groazei" era condus de un bulgar

Atata vreme cat planul UE de relocare a imigrantilor nu a inceput sa fie pus in aplicare, iar situatia din Siria nu da semne de ameliorare, criza va continua sa faca victime si sa genereze tensiuni si tulburari in Europa, pe masura ce continentul incearca sa faca fata celei mai mari imigratii de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Europa criza imigranti 2015, #retrospectiva 2015 criza imigranti Europa , #Europa