Amnesty International critica dur "fortareata Europa" in criza imigrantilor

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 08:46
2142 citiri
Amnesty International critica dur "fortareata Europa" in criza imigrantilor
Foto: Facebook/Amnesty International

Amnesty International a dezaprobat miercuri reactia "rusinoasa" a unor tari europene la criza migrantilor si raspunsul "liberticid" al Frantei la atentatele teroriste din 2015, in raportul sau anual privind situatia drepturilor omului in lume.

Criticand de obicei dictaturile pentru abuzurile lor, ONG-ul ia la tinta in acest an "batranul continent", care "se mandreste ca are cel mai sofisticat sistem de protectie a drepturilor de pe planeta", potrivit directorului organizatiei pentru Europa, John Dalhusien.

Salil Shetty, secretarul general al Amnesty, a descris ca "rusinoasa" pozitia unor tari europene in criza migrantilor ce fug de razboi din Orientul Mijlociu, noteaza AFP.

"UE, care are peste 500 de milioane de locuitori si care constituie ansamblul politic cel mai bogat de pe planeta, s-a dovedit incapabila sa ofere un raspuns coerent, uman si respectand drepturile omului", insista Amnesty in raport.

Franta ordona expulzarea a sute de imigranti din "Jungla" de la Calais

"Doar Germania a demonstrat vointa politica pe masura importantei problemei", estimeaza ONG-ul. "Majoritatea liderilor europeni au preferat sa aplece urechea la discursuri furtunoase ostile imigrantilor, motivate de teama de nesiguranta si de o pierdere a suveranitatii nationale. Rezultatul: singurele masuri asupra carora s-au putut pune de acord sunt cele care vizeaza intarirea 'fortaretei Europa'", adauga Amnesty.

Avertisment din Franta: Europa nu poate primi toti imigrantii

Amnesty critica de asemenea raspunsul politic la atentatele sangeroase ce au lovit Parisul in ianuarie si noiembrie 2015, mai noteaza France Presse.

Potrivit organizatiei, aceste atacuri "au dat un nou impuls in Franta in special, dar si in alte parti ale Europei, pentru o serie de masuri reprezentand o amenintare pentru drepturile omului".

In cadrul starii de urgenta decretate din noiembrie la Paris, "autoritatile franceze, in decurs de cateva saptamani, au efectuat 2.700 de perchezitii fara autorizatii judiciare, care au condus la deschiderea doar a doua anchete judiciare in legatura cu acte teroriste", afirma ONG-ul.

"Pe tot parcursul anului, ele au initiat actiuni impotriva unor persoane acuzate de apologie a terorismului, o infractiune definita in termeni vagi. Intr-un numar de cazuri, aceste actiuni constituie in mod clar o incalcare a libertatii de exprimare", adauga Amnesty.

"Multe guverne au comis greseli grave in raspunsul lor la amenintarile la adresa securitatii tarilor lor", a criticat Salil Shetty. "Ele au inabusit societatea civila, au atacat dreptul la respectarea vietii private si dreptul la libertatea de exprimare - prezentandu-le ca fiind contrare securitatii nationale, ordinii publice si valorilor nationale", adauga el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Amnesty International Europa imigranti, #Amnesty International teroristi Europa , #Europa