Ce ar avea de castigat UE de pe urma refugiatilor

Joi, 19 Mai 2016, ora 07:22
8839 citiri
Ce ar avea de castigat UE de pe urma refugiatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Multe dintre tarile Uniunii Europene se opun repartizarii refugiatilor in Europa, pe motiv ca trebuie sa aloce prea multi bani pentru aceasta schema, insa un cunoscut economist incearca sa demonteze argumentul, spunand ca imigrantii vor da inapoi dublul banilor investiti, prin contributia lor la economia statelor respective.

Este teoria lui Philippe Legrain, fost consilier economic al presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, expusa intr-un nou studiu menit sa combata ideea ca primirea refugiatilor va consuma prea multi bani din bugetele nationale, din cauza cheltuielilor pentru cazare si ajutoare sociale, scrie Business Insider.

"Investirea unui euro in primirea refugiatilor poate rezulta in doi euro, vizibili in economie, in urmatorii cinci ani", sustine Legrain in raportul sau intocmit pentru Tent Foundation si intitulat "Refugiatii: o investitie umanitara care aduce dividende economice".

Cote obligatorii de refugiati - Primele reactii negative si amenintari cu Curtea Europeana de Justitie

Europa se afla in mijlocul celei mai grave crize a refugiatilor de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Atat politicienii, cat si cetatenii simpli sunt ingrijorati in legatura cu costurile relocarii imigrantilor, care vor afecta economia tarilor ce le vor asigura adapost.

Accepta joburile pe care nu le vor europenii

Insa Legrain spune ca ar putea exista beneficii economice uriase pe termen lung de pe urma valului de transfugi veniti in Uniunea Europeana. Economistul considera ca refugiatii pot contribui enorm la economia tarilor UE prin faptul ca acestia ar accepta joburi pe care cetatenii europeni nu si le doresc.

Refugiatii pot contribui la economie in multe feluri: ca muncitori cu aptitudini de toate felurile, anteprenori, inovatori, contribuabili si consumatori, sustine expertul.

Eforturile lor ar putea ajuta la crearea de noi locuri de munca, la cresterea productivitatii si veniturilor angajatilor locali, ar putea stimula comertul si investitiile internationale, ar putea spori inovatia, mediul de afaceri si cresterea economica.

Din perspectiva globala, faptul ca oamenilor li se permite sa se mute in tari mai dezvolate tehnologic, stabile din punct de vedere politic si sigure aduce mai multe oportunitati economice si contribuie la cresterea productivitatii mondiale.

Singurii castigatori ai colapsului Schengen, teroristii si partidele populiste: Cum rezolvam criza refugiatilor

Unii dintre refugiati sunt dispusi sa accepte joburi periculoase, dificile sau insalubre, pe care localnicii le evita, cum ar fi curatenie in cladiri de birouri sau ingrijirea varstnicilor, domenii in care cererea este tot mai mare in tarile dezvoltate.

Acest lucru le permite localnicilor sa obtina locuri de munca mai bine platite.

La inceput, statele UE vor fi nevoite sa investeasca in relocarea si integrarea refugiatilor in economie. Fondul Monetar International (FMI) a estimat ca cheltuielile Uniunii Europene cu refugiatii, de 0,09% din PIB in 2015 si 0,11% din PIB in 2016, vor duce la cresterea PIB-ului cu 0,13% pana in 2017, iar, in total, in perioada 2015 - 2020, PIB-ul va avea o crestere de 0,84%. Calculele se bazeaza pe presupunerea ca toti refugiatii vor intra in campul muncii dupa o perioada.

Tarile cu mai multi imigranti o duc mai bine

In general, tarile cu o natalitate mai mare si un nivel mai ridicat al imigratiei se bucura de o crestere economica mai buna, pentru ca acele state au o proportie mai mare de tineri care primesc salarii si platesc taxe, in comparatie cu pensionarii care nu muncesc si au dari mai mici la stat.

Germania va primi cel mai mare numar de imigranti dintre toate tarile UE, mai exact 600.000 de refugiati anul acesta, 400.000 anul viitor si 300.000 in anii urmatori.

Guvernul german se asteapta sa cheltuiasca in jur de 93,6 miliade de euro pana la finalul 2020 pe criza refugiatilor, potrivit unui articol Der Spiegel, care citeaza un document al Ministerului de Finante.

Sa nu ne mai alarmam ca refugiatii vor dauna Europei!

Totusi, Germania estimeaza ca doar 55% dintre refugiatii pe care ii primeste vor avea un loc de munca pana in 2020. Asta inseamna ca 45% vor fi inca dependenti de ajutoarele de la stat. Asadar, nemtii se asteapta ca 25,7 miliarde de euro sa fie investiti in plati de somaj, chirii si alte beneficii pentru azilanti pana la finalul anului 2020. Alte 5,7 miliarde vor fi necesare pentru cursuri de limba germana, in timp ce 4,6 miliarde ar urma sa fie investite in masuri care sa-i ajute pe imigranti sa-si gaseasca de munca.

Cu toate acestea, Legrain a subliniat in raportul sau ca Germania va avea de castigat de pe urma faptului ca primeste atat de multi refugiati, chiar si in cel mai pesimist scenariu.

"Mesajul-cheie al studiului este ca decidentii politici sa nu-i mai vada pe refugiati ca pe o povara care trebuie impartita, ci ca pe o binevenita oportunitate. Cu o investite adecvata in avans si politici destepte, primirea refugiatilor poate aduce dividende economice substantiale", a conchis Legrain.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#refugiati economie UE, #beneficii UE refugiati, #avantaje UE refugiati , #Europa