Ce sa faca UE cu imigrantii care o sufoca: 5 zone cheie

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 13:25
9886 citiri
Ce sa faca UE cu imigrantii care o sufoca: 5 zone cheie

Uniunea Europeana admite ca este depasita in gestionarea celui mai mare val de imigranti de la razboaiele din Balcani incoace si ca procedura de acordare a azilului este neadecvata acestei situatii.

In acelasi timp, tragediile cu care se confrunta imigrantii in incercarea de a ajunge pe continent, unde spera sa ii astepte o viata mai buna si ferita de violente, socheaza opinia publica europeana. BBC examineaza ce solutii au la indemana guvernele europene pentru a actiona impreuna si a pune punct crizei.

Sursa citata a identificat cinci zone cheie in care un acord la nivel european poate ajuta.

Acord asupra regulilor de azil

Ungaria s-a alaturat Greciei si Italiei, devenind un punct fierbinte pe traseul imigrantilor, si este coplesita de numarul acestora.

Centrele de inregistrare a imigrantilor in tarile aflate in prima linie sunt supraaglomerate si oficialii se lupta cu numarul mare de cereri de azil.

Semnal de alarma de la Viena: Europa sa deschida ochii! Este un bazar, nu se poate continua astfel

Reguli comune si eficiente in acest domeniu ar insemna schimb de informatii cu privire la imigranti, cum ar fi amprentele si alte elemente de identificare, in asa fel incat sa poata fi urmarita miscarea acestora. E nevoie si de mai multi specialisti europeni care sa ajute autoritatile locale cu trierea imigrantilor si urgentarea proceselor.

In plus, este nevoie de o modificare a Regulamentului Dublin, potrivit caruia tara UE in care ajunge mai intai un imigrant este cea care trebuie sa proceseze cererea de azil a acestuia. Si asta pentru ca Regulamentul nu a fost creat pentru a face fata unei asemenea crize, precum cea actuala.

Cote nationale de azilanti

In prezent, se dezbate intens o propunere UE de cote nationale de azilanti, in asa fel incat toate tarile membre sa participe corect la aceasta chestiune. Si exista voci care spun ca aceste cote ar trebui marite.

Coplesiti, ungurii capituleaza si duc imigrantii cu autobuzele la granita cu Austria

Comisia Europeana a incercat fara succes sa convinga statele membre sa accepte un sistem de cote obligatorii pentru a prelua 40.000 de imigranti din Siria si Eritreea in urmatorii doi ani. Tarile membre au convenit in iulie sa accepte, intr-un sistem de cote voluntar, 32.500 de imigranti. Marea Britanie a refuzat sa participe la aceasta initiativa.

Refugiatii provoaca haos in Ungaria: Mars pe jos pana in Austria, evadari din tabere si proteste

Tarile est-europene sunt cele care obiecteaza cel mai tare la cotele obligatorii, pe motiv ca imigrantii nu doresc sa se stabileasca aici. Cateva tari - Slovacia, Ungaria - au pus in discutie si problema religiei imigrantilor.

Chestiunea cotelor nu a disparut si Franta, Germania si Italia insista pentru aceasta. Comisia va dezvalui un nou mecanism permanent pentru distribuirea azilantilor in interiorul blocului. Cotele se vor aplica doar azilantilor din Siria si Eritreea, asa ca noul mecanism nu va rezolva problema.

Abordarea imigratiei la sursa

UE a accelerat patrulele navale langa Libia ravasita de razboi, de unde provin multe din vasele incarcate-ochi cu imigranti. Exista chiar planuri de distrugere a vaselor traficantilor.

Guvernul britanic este printre cele care subliniaza necesitatea abordarii imigrantiei la sursa, pentru a-i impiedica sa-si inceapa periculoasa calatorie catre Europa.

Insa conditiile ce duc la actualul val de migratie sunt complexe si necesita eforturi pe termen lung din partea UE, scrie sursa citata. Daca razboiul din Siria ar inceta, s-ar vedea o diferenta considerabila, insa un asemenea deznodamant pare indepartat.

Criza imigrantilor: Austria si Germania accepta sa ii primeasca

Si din Eritreea se constata un aflux important de imigranti - in aceasta tara, drepturile omului sunt incalcate constant si aici exista un conflict inghetat cu Etiopia. UE este divizata cu privire la felul in care sa rezolve si aceasta problema. Mai mult, si alte conflicte, in Nigeria, Sudan, Somalia si Republica Democrata Congo, necesita solutii economice si politice, pentru care e nevoie de o politica europeana coordonata.

Cai de imigratie legale

O provocare pentru UE este sa deschida centre de inregistrare pentru azilanti in Africa si Orientul Mijlociu, masura ce ar preveni tragediile din Mediterana.

In plus, UE are asa-zisul Blue Card, prin care profesionistii inalt calificati pot obtine slujbe in Europa, insa schema nu functioneaza la capacitate maxima pentru ca e in concurenta cu schemele nationale.

Trimiterea imigrantilor inapoi

Tarile UE deporteaza mai putin de jumatate din imigrantii carora nu le-a fost aprobata cererea de azil. Traficantii stiu si exploateaza aceasta situatie, deseori incasand mii de euro de la fiecare imigrant care vrea sa ajunga in UE.

Criza imigrantilor: Mesaj imperativ din Austria

In 2014, doar 45% din cererile de azil au fost aprobate si pentru unele nationalitati au fost respinse aproape toate cererile de azil. UE este presata acum sa convina asupra unor "tari de origine sigure", ce ar constitui o baza legala pentru trimiterea mai multor imigranti inapoi.

Citeste si:
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, anunţă duminică, 26 septembrie, pe Facebook că nu a discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor, reiterând...
Buletine cu obscenități la Congresul PNL. Penisuri desenate în căsuțele alocate votării și injurii vulgare adresate unui candidat
Buletine cu obscenități la Congresul PNL. Penisuri desenate în căsuțele alocate votării și injurii vulgare adresate unui candidat
Sesiunea de vot în cadrul Congresului PNL a continuat și duminică, 26 septembrie, când membrii delegați din taberele Orban și Cîțu și-au disputat funcțiile de conducere din Biroul Politic...
Sursa: Ziare.com