Ce urmeaza dupa JAI: Vor accepta tarile UE cei 120.000 de imigranti suplimentari?

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 07:53
3082 citiri
Ce urmeaza dupa JAI: Vor accepta tarile UE cei 120.000 de imigranti suplimentari?
Foto: Hepta.ro

Comisia Europeana "va continua sa convinga" toate tarile din UE sa primeasca 120.000 de imigranti suplimentari, a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles.

"Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut discutii cu multi dintre liderii tarilor membre ale UE, iar noi cei de la Comisia Europeana vom continua sa convingem toate tarile ca aceasta este cea mai buna solutie si ca nu putem pierde timpul", a spus Timmermans, informeaza agentia de presa TASS.

Statele membre ale UE, reunite luni la Bruxelles la nivel de ministri de Interne, nu au reusit sa ajunga la un "acord unanim" cu privire la repartizarea obligatorie a 120.000 de refugiati suplimentari, pentru a face fata crizei imigratiei, a anuntat presedintia luxemburgheza a Consiliului UE, citata de agentiile de presa internationale.

Ministrii de Interne ai tarilor din UE au adoptat doar o decizie principiala privind primirea a 40.000 de imigranti, insa, potrivit ministrului pentru Migratie si Azil al Luxemburgului, Jean Asselborn, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Consiliului UE, chiar si acest numar de refugiati nu a fost repartizat definitiv intre tarile UE.

Criza imigrantilor: Traficul feroviar intre Germania si Austria a fost reluat

"Majoritate dintre state s-au angajat in favoarea principiului de relocalizare (a celor 120.000 de refugiati), insa nu toata lumea este pentru moment de acord", a recunoscut ministrul luxemburghez pentru imigratie si azil, Jean Asselborn, care a prezidat Consiliului extraordinar Justitie si Afaceri Interne desfasurat la Bruxelles.

"Pe marginea propunerii noastre cu privire la 120.000 (de refugiati suplimentari), nu am avut acordul pe care l-am dorit", a admis, la randul sau, comisarul european pentru Imigratie, Dimitris Avramopoulos, in cadrul unei conferinte de presa comune de la finalul reuniunii.

JAI: "Acord politic" pentru primirea celor 160.000 de refugiati - Nicio vorba despre cote

Recunoscand ca dezbaterile au fost unele "inflamate", Avramopoulos a estimat, totodata, ca "au fost facute progrese".

Ministrii au convenit doar asupra repartizarii a "circa 34.000 de refugiati", a spus Jean Asselborn.

Insa, tarile UE nu au ajuns la un consens pe marginea noii propuneri a Comisiei Europene, care le-a cerut saptamana trecuta "relocalizarea", pe baza unor cote, a 120.000 de refugiati in plus, care se afla in prezent in Italia, Grecia si Ungaria.

In aceasta privinta, "discutia trebuie sa continue", a explicat ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, subliniind ca "un anumit numar de tari nu vor sa adere la acest proces de solidaritate", citand "in special tarile din grupul Visegrad". "Europa nu este o Europa 'a la carte'", a spus ministrul francez la adresa acestor tari.

"Unele state nu se simt obligate sa dea dovada de o responsabilitate solidara", a declarat si ministrul de Interne german Thomas de Maiziere.

"Nu suntem numai noi, sau Republica Ceha, exista si alte tari" care s-au opus mecanismului de "relocalizare", a replicat ministrul de Interne slovac, Robert Kalinak, citat de mass-media slovace.

Criza imigratilor: Cativa lideri socialisti europeni se intalnesc vineri, la Viena

In pofida acestui lucru, ministrii de Interne francez si german au preferat sa insiste asupra unor "progrese concrete" obtinute luni. Ei au subliniat ca Italia si Grecia au acceptat in mod ferm punerea in functiune la frontierele lor externe a unor "hotspots", centre de primire ce vor trebui sa-i inregistreze pe imigranti la sosirea lor in Europa si sa clarifice daca acestia pot avea dreptul la azil politic sau nu.

Urmatorul pas este demararea discutiilor la nivelul grupului de lucru din Consiliu, care reprezinta statele membre UE. Astfel, trebuie stabilite detaliile pentru ca o decizie formala sa poata fi luata la o reuniune a Consiliului JAI din Luxemburg, pe 8 octombrie.

Dar o alta reuniune a ministrilor ar putea fi convocata pana la sfarsitul lunii, in urma deciziilor luate de cateva state membre pentru a limita fluxul de imigranti la frontiere.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#JAI imigranti suplimentari, #Comisia Europeana imigranti, #imigranti JAI , #Europa