Criza refugiatilor: 10 raspunsuri ca sa avem idee ce ne asteapta

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 14:10
12920 citiri

Cred ca aceasta "criza a refugiatilor/imigrantilor" a scos tot ce e mai rau din presa si opinia publica in ce priveste "celalalt", strainul, necunoscutul.

Vezi peste tot scenarii catastrofale, disparitia Europei, invazie, crime care nu s-au produs, luptatori ai Statului Islamic care ar fi ajuns in Europa si care de fapt fusesera luptatori IMPOTRIVA Statului Islamic, ura, conspiratii, ignoranta, lipsa de omenie cateodata.

Rar un eveniment de asemenea impact care sa fie mai putin inteles. Hai sa incercam cateva raspunsuri la intrebari.

1. De ce nu putem trimite imigrantii/refugiatii inapoi?

Pentru ca nu ai cum. Ce faci cu ei, ii trimiti inapoi in Siria, Afganistan, Sudanul de Sud, Etiopia, Libia si de unde mai vin? In primul rand, nu poti face asta pentru ca i-ai trimite la moarte pe multi dintre ei. In al doilea, chiar pentru imigrantii economici, a-i trimite inapoi inseamna un consum de resurse urias si o munca sisifica pentru ca: I) Nu ii poti trimite pe toti si II) Dat fiind acest fapt, cei mai multi vor incerca din nou sa ajunga acolo.

2. De ce vin, brusc, refugiatii in Europa?

Nu vin deloc brusc. Povestea nu e noua, ei vin de decenii. Multi au impresia ca in vara si toamna asta au navalit refugiatii. Nu. Ei vin de multi ani, mii sau zeci de mii in fiecare luna. Ceea ce e nou acum e ca a crescut numarul - in ultimele doua luni au venit cel putin 40.000 pe luna.

Impactul e si mai mare pentru ca acum am avut si un bloc mare si compact de oameni veniti din Orientul Mijlociu, care a fortat granitele terestre.

3. Cand se va opri valul?

Nu prea curand. De ce? Conditiile care au creat un influx crescut de refugiati au ramas, ba chiar sunt perspective de inrautatire. In Siria si Irak luptele se intensifica, in Pakistan sau Afganistan nimic nu se schimba, iar in Africa de Nord si subsahariana avem razboaie civile, state esuate, probleme economice.

4. Ce poate face Europa?

Sunt doua planuri. Pe plan geopolitic, Europa e prea putin dispusa ori are prea putine resurse pentru a se implica la sursa problemei, in statele esuate despre care am vorbit. Sau poate ca a calculat, nu lipsit de logica, faptul ca e mai prudent sa nu incerce sa o faca la nivel mare. La nivel mic, chiar si Franta socialista a decis sa se implice puternic in coalitia anti-Statul Islamic.

Pe al doilea plan, cel local, Europa nu are alta varianta decat sa incerce sa gestioneze criza, sa incerce sa ii repartizeze si gestioneze pe oamenii astia. De ce? Vezi punctul 1.

5. Nu exista riscul sa fie teroristi printre oamenii astia?

Sigur ca exista riscul, dar trebuie sa ne gandim ca pentru Statul Islamic, al-Qaida sau alte grupari ar fi mai usor sa trimita teroristi pe alte cai, nu in grupuri in care sunt legitimati si se incearca identificarea lor. Dar, chiar daca ar fi asa, revenim (din nou) la punctul 1: oricum nu ai ce face, nu poti opri masele de oameni si nici nu-i poti trimite pe toti (sau pe cei mai multi inapoi).

Sa ne gandim insa la altceva: de ani de zile vin imigranti in Europa, in valuri. Majoritatea vin din tari musulmane. Au venit cateva sute de mii doar in ultimii ani, cand gruparile islamiste au ajuns la apogeu. Am avut genocid? Nu. Asta nu inseamna ca nu exista riscul atacurilor, ci doar ca nu a crescut semnificativ.

6. Dar nu vor produce probleme (altele decat terorismul) toti oamenii astia?

Sigur ca vor fi probleme cu refugiatii. Multe. Asa se intampla cand ai de-a face cu miscari de oameni, mai ales cu unii disperati, veniti adesea din mijlocul razboiului. Vor fi probleme de impact cultural, de infractionalitate, de sanatate si asa mai departe.

S-ar putea chiar sa moara oameni. Ganditi-va daca un refugiat omoara un european sau un alt refugiat - va fi iad mediatic. O crima de tipul celei a romanului Mailat va fi interpretata drept "crima a islamistilor", "atac al barbarismului" si asa mai departe.

Ce e de facut? Sa fim inteligenti si sa incercam sa reducem la minim aceste probleme.

7. Nu vor fi o povara, o masa de oameni care vor sta pe banii nostri?

Nu neaparat. Sa ne intelegem, Europa e intr-o scadere demografica foarte importanta si care nu se va opri pe calea sporirii natalitatii din simplul motiv ca nu avem cum sa o sporim. Avem nevoie de mai multi oameni in Europa, mai ales Vestul.

Nu, nu inseamna ca imigrantii vor lua toate slujbele, de cele mai multe ori vor lua slujbele pe care nu le vor altii, mai ales pe cele menajere. Romanii stiu foarte bine ce inseamna asta - spre exemplu sunt atat de multi ingrijitori de batrani si menajere in Italia pentru ca italienii refuza sa faca ei aceste slujbe. Va creste "concurenta" in unele domenii? Sigur ca da. Asta e viata.

Dar cei mai multi vor munci pentru ca pot si pentru ca si cei mai multi dintre ei prefera asta, in mod logic.

8. Nu e asta o dovada ca religia musulmana produce o lume inapoiata?

Problema e ca atunci cand spunem asta privim lucrurile ca si cum lumea e impartita in Europa cea dezvoltata si tarile musulmane cele ramase in urma.

Adevarul? O buna, mare parte a refugiatilor/imigrantilor e alcatuita din crestini. Cei veniti din Africa subsahariana sunt majoritar crestini. Sigur, cei veniti din Asia sunt in cea mai mare parte musulmani.

Daca privim la nivelul statelor, foarte multe state musulmane sunt mult peste multe state crestine. Sa luam un exemplu - tarile din nordul Africii, toate musulmane, sunt mai dezvoltate decat Congo, Zimbabwe, Kenya, Angola, toate majoritar crestine.

E o dovada ca religia produce subdezvoltare? Daca ar fi asa, crestinii ar trebui sa fie peste tot in fara musulmanilor. Ca o paranteza, nu exista nicio tara budista care sa fie o democratie avansata de tip occidental. Pe scurt, nu, dezvoltarea si nivelul de civilizatie depind de o multime de alti factori si nu putem spune ca religia este neaparat, fara echivoc, cea care blocheaza dezvoltarea.

9. Ce se va intampla cu toti oamenii astia?

Ce s-a intamplat si pana acum. Cei mai multi vor ramane. Multi, totusi, se vor intoarce cand situatia din tarile lor se va imbunatati, la urma urmei au acolo radacini si rude.

Pana atunci, multi isi vor face familii, vor munci, iar o mica parte vor recurge la infractionalitate. Cam ceea ce au facut romanii in Vest, desi evident ca, daca o luam en gros, suntem pe alt nivel de dezvoltare si capacitate de integrare intr-o anumita cultura.

10. De ce, totusi, ca roman, as accepta sa-i primim?

Pentru ca, din nou, punctul 1: nu avem ce sa facem. Si pentru ca Uniunea Europeana inseamna ca avem si obligatii. Dar si pentru ca civilizatia europeana are la baza solidaritatea. Sigur, putem sa o vedem ca pragmatism, dar tot despre ajutorarea celor in nevoie vorbim.

Daca vrem sa privim doar din perspectiva romaneasca, sa ne amintim asta: si romanii au "invadat" Vestul, chiar dinainte sa fie legal. Si am fost injurati de unii si am creat probleme. Oamenii astia vor fi si mai injurati si vor crea probleme si mai mari. Dar vin si din locuri mult mai rele.

P.S. - Aceasta nu este o pledoarie pro-refugiati/imigranti. Este o pledoarie pro-logica si moderatie. Este o pledoarie pentru a accepta ce nu poate fi schimbat si a trata inteligent tot ceea ce se intampla.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#criza imigranti Europa, #invazie imigranti Europa, #imigranti Romania , #Europa