Criza refugiatilor - Amnesty International: Reactia discriminatorie se bazeaza pe frica! Interviu

Autor: Dana Cotoara - corespondent Ziare.com la Bruxelles
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 11:29
3993 citiri
Criza refugiatilor - Amnesty International: Reactia discriminatorie se bazeaza pe frica! Interviu
Foto: Amnesty International

Amnesty International critica unele dintre actiunile Comisiei Europene in criza refugiatilor si cere pasi concreti pentru rezolvarea crizei.

Iverna McGowan, director Amnesty International Europe, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca e nevoie si de implicarea altor state, pe langa cele europene, si de mijloace legale pentru a facilita accesul imigrantilor pe teritoriul Uniunii Europene.

Ati dat publicitatii un plan cu cateva puncte clare care trebuie implementate imediat pentru a raspunde crizei. Care sunt masurile ce trebuie luate imediat pentru a rezolva intrucatva acesta criza?

Este foate important sa constientizam ca avem de-a face cu cea mai mare criza globala a refugiatilor de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace. Asteptam de la liderii Uniunii Europene si de la statele membre sa se implice activ in aceasta chestiune, sa dea dovada de responsabilitate. Trebuie sa constientizam faptul ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie, daca s-ar fi actionat din timp. Oamenii disperati au apelat la mijloace ilegale, umilitoare, riscandu-si viata pentru a cauta protectie in Europa.

Amnesty International cere cu fermitate sa se gaseasca solutii si sa se recurga la cai legale pentru a le facilita acestor oameni accesul pe teritoriul Uniunii Europene. Acest lucru inseamna ca este nevoie de mai multe locuri de reasezare si baze in care sa li se ofere ajutor umanitar, astfel incat oamenii sa poata sa gaseasca protectie legala. Este o diferenta uriasa intre a zbura direct intr-un stat si a-ti risca viata apeland la rute ocolitoare de mii de kilometri.

Criza imigrantilor: Imagini care arata ca refugiatii sunt tratati ca "animalele" in Ungaria (Video)

Al doilea punct extrem de important: este extrem de clar ca e nevoie urgenta de scheme de relocare a acestor oameni care se afla deja pe teritoriul european. Si insistam ca acest lucru sa se faca in cele mai umane conditii posibile. Este nevoie sa se ia in considerare care sunt nevoile imediate ale acestora in momentul in care vor ajunge in centrele de relocare. Sunt fiinte umane. Au nevoie de asistenta.

Imaginati-va ca multi dintre ei vor sa se reuneasca cu familiile lor care locuiesc deja in diverse state membre. Acesti oameni trebuie sa ajunga la familiile lor, nu in alte centre. Acestea sunt in mod concret cele doua chestiuni urgente pe care Amnesty International le-ar vrea rezolvate cat mai repede.

Ce asteptati de la reuniunea extraordinara a ministrilor de Interne de astazi de la Bruxelles? Va asteptati ca statele membre sa fie reticente la propunerile Comisiei Europene?

Comisia Europeana a facut saptamana trecuta o serie de propuneri. Sunt lucruri pozitive - intre acestea nevoia urgenta de relocare a celor aflati in Europa - dar acest lucru nu este suficient pentru cei care se afla deja in tabere.

Sunt, de asemenea, elemente care ne ingrijoreaza in documentul propus de Comisie.

Simpla idee ca unii dintre oamenii ajunsi in Europa trebuie trimisi inapoi submineaza pur si simplu integritatea drepturilor pe care le au acestia. Trebuie sa li se dea sansa de a trece printr-un proces legal de evaluare a situatiei lor bazat pe circumstantele care i-au determinat sa plece din tara de unde provin, inainte de a se lua decizia dureroasa de a-i trimite inapoi.

Zi decisiva la Bruxelles - Ce solutie va fi votata in criza imigrantilor? Romania, reprezentata de Oprea

Speram ca liderii politici sa se inspire din actele extraordinare de solidaritate aratate de cetatenii europeni care au fost atat de miscati de suferinta umana incat au iesit in strada sa-i salute si sa le spuna ca sunt bineveniti in tarile lor. Si-au oferit casele si au aratat adevarata fata a umanitatii. Asteptam ca liderii europeni sa fie sensibili la aceste lucruri.

In tot cazul suntem extrem de ingrijorati ca lucrurile nu se vor petrece intocmai cum ne dorim.

Ce le-ati spune celor care se tem de conflicte culturale care ar putea aparea dupa integrarea acestor oameni in statele care ii vor primi. In tara mea exista un val de scepticism legat de acest lucru. Cum pot fi convinsi sa fie optimisti si sa-i primeasca cu bratele deschise?

Amnesty International apara drepturile omului. Luptam pentru demnitatea umana in toate formele ei, indiferent de locul de origine, indiferent de religie. Orice fiinta umana merita sa fie tratata cu demnitate si cu respect. Din perspectiva noastra vorbim de oameni care fug de razboi, care fug de saracie. Este gresit sa judeci oamenii dupa religie sau dupa obiceiurile religioase care se practica in locurile de unde vin ei.

Este evident ca este nevoie de politici de integrare si antidiscriminare puternice. Si trebuie sa credem in puterea si in frumusetea varietatii culturale. In Bruxelles exista o comunitate mixta si am cunoscut oameni extrem de interesanti si diferiti in acelasi timp. Sunt o multime de elemente pozitive pe care le putem aduce in discutie. Si asa cum ati mentionat exista din nefericire disensiuni la nivel european.

Criza imigrantilor: Seful Comisiei Europene, discutie cu Klaus Iohannis inainte de Consiliul JAI

Se intampla destul de frecvent sa vedem exemple de genul "nu vreau sa vad oameni dintr-o anumita tara". Si, de fapt, descoperi ca realitatea e alta. Cand ii vezi pe europeni impreuna, realizezi cat de multe lucruri pozitive poate aduce diversitatea culturala. Si cred cu tarie ca reactia discriminatorie nu se bazeaza pe motive rationale, ci pe frica.

Va amintiti probabil anul trecut romanii si bulgarii au fost pur si simplu demonizati in Europa dupa liberalizarea pietei de munca. Au fost discriminati si umiliti. Ce le-ati spune lor in situatia de fata? Cum ar trebui sa reactioneze?

Discriminarea este inacceptabila. Discriminarea este un afront la drepturile individuale. Ce-as spune in aceasta situatie, as spune ca trebuie sa intoarcem lucrurile in sens invers. Oricine este tinta discriminarii stie cat de dura este aceasta experienta. Cat de ingrozitor este sa fii discriminat nu pentru ceea ce esti sau pentru ceea ce faci sau pentru ceea ce aperi, ci pentru ca apartii locului din care vii. Si-atunci trebuie sa spuneti - am fost discriminat, am fost umilit, nu voi face acest lucru la randul meu unei alte fiinte umane.

Si chiar in acest sens trebuie sa ne gandim ca deseori o minoritate de politicieni folosesc aceste metode periculoase pentru a obtine ceea ce vor. Dar per total, in Europa, oamenii lupta pentru dreptul la nediscriminare.

Se apropie iarna, este clar ca sunt sute de mii de oameni in Europa care au nevoie de adapost, iar fluxul migrational nu pare sa se diminueze. La ce sa ne asteptam in lunile urmatoare?

Suntem in fata unei situatii presante si avem nevoie de o solutie imediata. Dar trebuie sa ne analizam lucrurile pe termen lung. E o criza globala a refugiatilor.

Sunt 90 de milioane de oameni care cauta refugiu la nivel mondial.

Asa ca din punctul meu de vedere statele europene trebuie sa gaseasca solutii pentru a stabili cai legale pentru refugiatii care doresc sa ajunga in Europa. Dar atentie, si celelalte state din lume trebuie sa isi asume partea lor in acest proces. Si ma refer aici in mod clar la statele din Golf care nu au raspuns in niciun fel la apelurile noastre pentru a se implica in salvarea acestor oameni. Si au o mare responsabilitate in acest sens.

Si mai sunt si alte state care trebuie sa fie responsabile si sa se implice in primirea de refugiati.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Amnesty International criza refugiatilor Europa, #Amnesty International imigranti , #Europa