Principiul geamului spart

Autor: Teodor Baconschi - doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Vineri, 28 August 2015, ora 06:00
22784 citiri

Ca primar al metropolei New York, Rudolf Giuliani a reusit sa curete orasul de criminalitate prin aplicarea asa-numitului principiu al "geamului spart" (broken window). Acest principiu spune ca, daca lasi o fereastra sparta intr-un imobil, ea va transmite un mesaj de abandon, cu urmari dintre cele mai neplacute si - la limita - ireversibile.

Vazand ca geamul nu e inlocuit, un pusti va sparge cu mingea alte cateva. Mai tarziu, un grup de vagabonzi va patrunde inauntru si va face focul din lemnele parchetului. Ulterior, se vor instala acolo prostituate, vanzatori de droguri, tainuitori si batausi alcoolici. Va fi prea tarziu pentru a mai interveni, iar, daca totusi s-ar mai putea face ceva pentru a salva cladirea, costurile ar fi uriase.

Pe scurt, daca nu lasi nicio bresa intr-un sistem de reguli, acel sistem se va putea conserva. In patria corectitudinii politice, primarul Giuliani a combatut cu mijloace maximale orice tentativa de incalcare a legii si a regulamentelor municipale. Zero toleranta a insemnat, desigur, arestarea si incarcerarea unui numar considerabil de mari si mici delincventi, majoritar minoritari, ca sa zic asa...

Dar cine ar fi putut critica actiunea primariei de vreme ce ea se facea spre binele comun al cetatenilor onesti?

Personal, cred ca UE se lupta, la alta scara, cu acelasi fenomen. Avem o organizatie democratica, respectuoasa cu drepturile omului, culpabilizata de memoria colonialismului si dominata de stangismul corectitudinii politice. Pe de alta parte, avem presiunea unui val imigrationist dinspre Sudul global.

Nimeni nu are dreptul sa stabileasca ecuatia imigrant-infractor. Nu e normal si nici legal sa procedam la culpabilizarea generica a unor categorii. Dar putem constata ca geamurile se sparg si avem obligatia de a ne apara modul de viata prin aplicarea stricta a normelor legale acceptate in spatiul european.

Angela Merkel recunostea acum cativa ani ca "multiculturalismul" e un model social esuat. Evident, nu putem inchide hermetic granitele UE. Evident, institutia azilului politic trebuie mentinuta. E insa nevoie de stoparea imigratiei ilegale, pur economice, anarhice, cu potential criminogen si terorist.

Nu inteleg de ce ar fi UE mai catolica decat Papa in materie de "corectitudine politica". Uitati-va, de pilda, la alte oaze occidentale de prosperitate si democratie: SUA, Canada, Japonia sau Australia. Toate au o politica de imigratie foarte severa: practic, ele nu accepta decat imigranti cu studii superioare (care au o valoare adaugata certa pe piata muncii) si asta in limitele unei cote anuale (numerus clausus), pe care numai "loteria (americana) a vizelor" o mai modifica, infinitezimal.

Pe scurt, toate aceste mari puteri industriale spun foarte limpede: sa vina la noi cine e educat, are o calificare profesionala distincta, care ne promite, macar teoretic, si aptitudinea candidatului de a se integra intr-o societate post-moderna sofisticata.

Exista pericolul ca statele membre, Comisia si Consiliul sa nu genereze consens asupra unei politici de riposta fata de valul aparent incontrolabil de refugiati care preseaza, chiar cat cititi prezentul articol, asupra frontierelor meridionale ale Uniunii Europene. Ar fi foarte grav.

Chestiunea nu trebuie politizata, adica redusa la o batalie cu miza electorala intre PPE si socialistii europeni. Trebuie sa se stabileasca o linie comuna, care sa implice solidaritatea intra-comunitara, definirea unor abordari echilibrate, dar mai ales impartirea judicioasa a costurilor si responsabilitatilor.

Gestiunea fluxului imigratiei nu e de stanga sau de dreapta: de ea depinde securitatea colectiva a 500 de milioane de cetateni europeni.

Dictaturile laice sau militare maturate de "primavara araba" filtrau imigratia ilegala in schimbul anumitor forme de asistenta financiara. Noile guverne declarat democratice au ratat obiectivele anuntate. Din Tunisia, pana in Turcia, anarhia sau razboiul civil sunt evitate prin revenirea in forta politica a militarilor sau a formulelor guvernamentale "dure".

Asta va pondera debitul imigratiei anarhice, insa doar daca UE comunica pragmatic cu aceste "noi-vechi" guverne, dornice de legitimare.

Vara a trecut, nicio scuza nu mai poate acoperi inactiunea, tot asa cum nicio frazeologie "umanitara" nu poate tine locul solutiilor practice. Trebuie sa gasim, rapid si impreuna, dozajul optim dintre asistenta oferita unor semeni nefericiti si viitorul cert de care copiii nostri au nevoie.

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Baconschi criza refugiati, #Baconschi criza imigranti, #Europa imigranti , #Europa