Sa nu ne mai alarmam ca refugiatii vor dauna Europei!

Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 10:00
10721 citiri
Sa nu ne mai alarmam ca refugiatii vor dauna Europei!
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Refugiatii nu sunt tratati prea bine zilele acestea in Europa. Parlamentul danez a adoptat o lege care prevede sa li se confiste bunurile de valoare. Azilantii din Tara Galilor au fost nevoiti sa poarte bratari colorate pentru a primi mancare.

Guvernul britanic inca se mai gandeste daca sa primeasca sau nu 3.000 de copii care au fugit pe cont propriu din tarile nimicite de razboi din Orientul Mijlociu. Halal mod de a marca Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, este de parere Ben Chu, seful departamentului economic al The Independent.

Danemarca ignora criticile si adopta controversata reforma a sistemului de azil

Noua initiativa controversata: Azilantii, obligati sa poarte bratari colorate daca vor mancare (Video)

Nemtii nu mai vor refugiati: Al treilea partid politic in Germania e unul anti-imigratie

Din vara, Austria nu mai primeste cereri de azil de la refugiati

Frica oamenilor in legatura cu refugiatii de regaseste pe intreg continentul european. Unele termeri se refera la cultura, altele la infractiuni, altele la terorism, insa cele mai multe sunt de natura economica. Si exista numeroase mituri economice cu privire la solicitantii de azil.

O predictie inspaimantatoare: Unul din 50 de refugiati sirieni e terorist al Statului Islamic

In primul rand, este vorba despre cifre. O idee larg raspandita este aceea ca Europa duce tot greul crizelor umanitare generate de conflictele din Orientul Mijlociu. Cu siguranta, s-a inregistrat o crestere masiva a aplicatiilor pentru azil in Uniunea Europeana: circa 995.000 doar in 2015, numar dublu fata de anul anterior.

Totusi, cifra aceasta trebuie pusa in perspectiva globala. Dintre cele 14 milioane de refugiati din intreaga lume, doar un milion se afla in UE. In Turcia sunt doua milioane de transfugi sirieni. Iordania gazduieste, de asemenea, in jur de doua milioane de refugiati, echivalentul a o treime din populatia tarii.

Romania da un milion de lei pentru refugiatii sirieni din Iordania

O alta perceptie este ca toti refugiatii sunt oameni incapabili, care nu pot munci si nu pot contribui la economia statelor in care se afla. Insa experienta tarilor nordice sugereaza ca numarul imigrantilor de pe piata muncii creste cu timpul. In timp ce doar 15% din refugiatii sositi in Suedia au muncit la inceput, proportia a crescut in cele din urma la peste 60%.

Trebuie mentionat faptul ca aptitudinile vin odata cu oamenii. In Germania, o cincime din refugiatii sirieni a urmat studii superioare in 2013-2014, rata fiind aceeasi ca in cazul nativilor germani.

O explicatie poate fi faptul ca, de multe ori, doar persoanele mai bogate si mai educate isi pot permite sa calatoreasca in Europa.

Ce facem cu somajul deja existent?

O alta ingrijorare se refera la tarile europene care deja au o rata ridicata a somajului, cum ar fi Spania si Grecia. Se pune intrebarea cum ar fi posibil ca acestea sa faca fata unui aflux pe piata muncii. Totusi, cei mai multi dintre refugiati tind sa ceara azil in state in care somajul este mic, cum ar fi Germania si Suedia.

Cum ramane cu impactul refugiatilor asupra economiei si fondurilor publice? Fondul Monetar International (FMI) a estimat recent ca, de fapt, va exista o crestere modesta a PIB-ului, pe termen scurt, datorita cheltuielilor guvernamentale pentru hrana si adapostul imigrantilor.

Sefa FMI avertizeaza: Criza refugiatilor compromite supravietuirea Schengen

FMI a sugerat si ca, pe termen lung, refugiatii vor contribui in sens pozitiv la criza demografica a Europei si vor mai diminua din presiunea pusa pe sistemele nationale de pensii.

Multi se tem ca valul de refugiati va avea un impact negativ asupra nivelului de trai al nativilor. Insa dovezi contrare vin din Turcia. Incadrarea pe piata munctii la negru a refugiatilor a dus, de fapt, la o marire a salariilor muncitorilor nativi din economia cu acte in regula.

Pana la urma, generozitatea fata de refugiati ar trebui sa se bazeze pe argumente mai degraba umanitare decat economice si exista riscul de a avea pretentii prea mari de beneficii materiale de pe urma politicii usilor deschise, mai arata sursa citata.

Refugiatii nu sunt statistici economice, ci oameni

Trebuie sa recunoastem ca refugiatii nu sunt simple statistici economice, ci oameni cu aptitudini si ambitii.

Un ungur de 17 ani pe nume George Soros a fugit in Marea Britanie in 1947. A fost chelner, zugrav si vanzator de posete in Tara Galilor. A ajuns miliardar, iar acum isi aminteste, cu recunostinta, ca a putut visa la a face avere in UK inca de pe vremea cand era un biet refugiat.

In mod similar, Michael Marks a ajuns in Marea Britanie din Belarus cand era copil, pentru a scapa de pogromurile antisemite din anii 1880. A infiintat un mic magazin in Leeds care, in cele din urma, a devenit Marks&Spencer.

Daca ne gandim la economia refugiatilor, haideti sa luam in calcul ca vor fi mai multi precum Soros si Marks printre multimile care fug de razboi si cauta astazi azil in Europa, conchide Ben Chu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#economie refugiati, #refugiati UE somaj, #refugiati locuri munca, #bani UE refugiati , #Europa