Criza imigrantilor: Care tari sunt cele mai potrivite pentru a prelua refugiatii?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 18:14
6019 citiri
Criza imigrantilor: Care tari sunt cele mai potrivite pentru a prelua refugiatii?
Foto: Hepta.ro

Tarile Uniunii Europene promit sa preia multi dintre azilantii care ajung zilele acestea pe continent. Dar care sunt cele mai bine plasate tari pentru a prelua mai multi oameni, in ceea ce priveste economia, presiunile demografice existente si serviciile publice?

O ampla analiza BBC incearca sa gaseasca cele mai potrivite tari pentru imigranti, in functie de aceste criterii.

Schimbarile demografice

De cate ori se vorbeste despre acceptarea de imigranti se aduce in discutie impactul asupra populatiei. In martie, Marea Britanie avea o cifra a migratiei nete de 330.000 de oameni, in vreme ce pana in iunie, anul trecut, tara ajunsese aproape de cifra de 65 de milioane de locuitori.

Tara va suferi in urmatorii ani schimbari demografice importante. UE sugereaza ca va creste cu aproape doua milioane de oameni in perioada 2015-2020, pana la 66,7 milioane. Mai mult, pana in 2050 vor fi 77,2 milioane si in 2080 se va depasi cifra de 85 de milioane de locuitori, asa ca Marea Britanie va deveni in cele din urma cel mai populat stat european, pozitie ocupata in prezent de Germania.

160.000 de imigranti vor fi redistribuiti in tarile UE. Juncker: "Nu e prea multa uniune in UE"

Se estimeaza ca Franta va suferi acelasi femonem - pana in 2080 va avea 78,8 milioane de locuitori. Populatia Italiei va creste intr-un ritm mai lent insa Suedia va atinge 14,1 milioane de locuitori in 2080, de la 9,7 milioane in prezent.

In schimb, Germania va suferi o scadere a populatiei de 67.000 intre 2015 si 2020, ajungand pana la 80,6 milioane de locuitori. Pana in 2080 va ajunge la 65,4 milioane de locuitori, ceea ce declanseaza temeri ca tara va avea probleme in competitia cu rivalii economici, din cauza lipsei de mana de lucru. Alte tari care vor avea probleme demografice, scrie sursa citata, sunt Grecia, Ungaria si Romania.

Scaderea demografica, ce poate include si un "exod al creierelor", poate lasa o tara incapabila sa faca fata presiunii reprezentate de patrunderea unor cetateni noi, insa, pe de alta parte, imigrantii pot fi la mare cautare in conditiile unei tari cu o populatie imbatranita, cum e cazul Germaniei.

Spatiul

Criza imigrantilor: Comisia Europeana propune o lista de "state sigure de origine"

In acelasi timp, se pune problema densitatii populatiei - cat spatiu are fiecare tara pentru un numar mai mare de locuitori?

Tarile europene cu cel mai mic numar de oameni per kilometru patrat sunt Finlanda - cu 17,9, urmata de Suedia, cu 23,6. Insa mare parte a terenului din aceste tari nu este locuibil.

Din cele patru cele mai mari tari europene in ceea ce priveste locuitorii, Franta este cea mai putin dens populata - cu 103,8 oameni per kilometru patrat, urmata de Italia cu 199,4 si Germania, cu 230. Marea Britanie e mai dens populata, cu 264,3 oameni per kilometru patrat.

Cele mai dens populate tari din UE sunt Malta - 1.339,8 si Olanda, 498,4 locuitori per kilometru patrat.

Locuintele

Care sunt conditiile de locuit in locurile unde imigrantii vor ajunge sa locuiasca? UE are propria definitie a suprapopularii, pe baza oamenilor aflati intr-o camera intr-o gospodarie. Potrivit acestui criteriu, Marea Britanie nu este cel mai prost plasata, ci Romania - 55,1% din populatie locuieste in case considerate suprapopulate. Comparativ, Cipru are cel mai scazut nivel - 2,2%.

Criza imigrantilor: Ungaria refuza intrarea a doua trenuri cu refugiati sirieni din Serbia

Dintre tarile mari, Italia are cea mai mare proportie de oameni care traiesc in conditii aglomerate - 31,3%, urmata de Franta, cu 11,5%, Marea Britanie cu 11,1% si Germania cu 10,4%.

Slujbele vacante si economia

Imigrantii ajung intr-o tara cu speranta ca vor putea sa munceasca acolo, la un moment dat. Cifrele care indica procentul de slujbe vacante releva cat de cautata va fi forta de munca a imigrantului.

Din acest punct de vedere, Germania conduce clasamentul - cu un procent de 2,9% de slujbe disponibile, si pentru ca este si cea mai mare din cele 28 de state membre, asta inseamna mai multe slujbe vacante.

Pozitia urmatoare e ocupata de Marea Britanie, cu 2,4%, in vreme ce Italia si Franta au procente de 0,7% si 0,6% respectiv. Cea mai scazuta rata de slujbe vacante este in Letonia si Portugalia, de doar 0,5%.

Criza imigrantilor: Ungaria i-a expediat in Austria, dar premierul Orban tot nu e multumit

Aceste cifre nu iau insa in considerare nivelul de calificare al solicitantilor si capacitatile lor. Se crede ca, in general, sirienii sunt bine educati, in vreme ce somalezii, spre exemplu, nu au avut aceleasi oportunitati.

Un alt criteriu este cresterea economica - economia britanica va creste mai rapid pe termen scurt decat economiile rivalilor sai, spre exemplu. In plus, economia subterana poate si ea oferi oportunitati unui imigrant. O estimare din 2013 aprecia ca Germania are cea mai mare economie subterana din UE, in valoare de 351 de miliarde de euro, urmata de Italia cu 333 de miliarde de euro, Franta cu 204 si Spania cu 196.

Serviciile publice

De indata ce ajung intr-o tara, oamenii au nevoie de acces la serviciile de baza, cum ar fi sanatate si educatia. Exista temeri ca aceste domenii vor fi presate de numerele mari de nou-veniti.

Statisticile Bancii Mondiale arata ca Grecia avea, in 2010, cel mai mare numar de doctori la 1000 de locuitori - 6,2, in vreme ce Marea Britanie are 2,8, Germania 3,9, Italia 3,8, si Franta 3,2. Polonia are cel mai scazut numar, de 2,2.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca mai putin de 2,3 angajati in domeniul sanatatii - nu numai doctori, asadar, la 1000 de locuitori, este un numar insuficient pentru a acoperi nevoie de baza.

Scolari per invatator

In ceea ce priveste educatia, scrie sursa citata, un bun indicator al capacitatii unei tari de a face fata unui mare numar de imigranti este numarul de scolari alocati unui dascal in scolile generale. In Marea Britanie este cifra cea mai mare - 21,1. Comparativ, Germania are 16, Franta 18,9 si Italia 12,1.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#imigranti tari Europa, #Europa tari primire refugiati , #Europa