Criza imigrantilor: Comisia Europeana a ajuns la un acord cu Turcia

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 21:44
3417 citiri
Criza imigrantilor: Comisia Europeana a ajuns la un acord cu Turcia

Comisia Europeana a ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru stavilirea valului de refugiati, guvernul de la Ankara angajandu-se sa-si consolideze protectia frontierelor in schimbul liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii turci si a unui ajutor financiar european de pana la trei miliarde de euro, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinatate, austriacul Johannes Hahn, aflat in vizita in capitala turca.

"In esenta, este vorba despre asezarea relatiilor cu Turcia pe baze noi", a indicat Hahn. Dar el a adaugat ca acum liderilor europeni le revine sarcina de a se pronunta asupra acestei intelegeri, conform unor surse ei urmand sa o examineze joi seara la dineul de lucru inscris in programul Consiliului European, transmite agentia APA, citata de EFE.

Drama copiilor refugiati, dupa ce scapa de razboaie: Nemancati si intemnitati alaturi de criminali, in fecale

Referindu-se la liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci - solicitata insistent de Ankara - comisarul european a declarat ca aceasta chestiune va fi discutata in detaliu in primele luni ale anului viitor, el evitand sa avanseze un termen cand eliminarea vizelor va deveni efectiva.

Johannes Hahn a mai anuntat ca vor fi deschise noi capitole de negociere in vederea aderarii Turciei la blocul comunitar. In plus, guvernul de la Ankara va primi din partea UE un ajutor financiar cuprins intre doua si trei miliarde de euro. De asemenea, Turcia va fi inclusa de UE pe lista tarilor "sigure", de unde nu pot fi primiti refugiati.

In schimb, guvernul de la Ankara s-a angajat sa-si consolideze protectia frontierelor si sa-si intensifice cooperarea cu Grecia, prima tara din UE unde ajung refugiatii care vin din Turcia traversand o portiune din Marea Egee.

Criza refugiatilor: Limbajul politicienilor, asemanator cu cel folosit inainte de Holocaust

In timpul recentei sale vizite la Bruxelles, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut UE liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, accelerarea aderarii tarii sale la UE si crearea unei zone de securitate in Siria.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...