Criza imigrantilor: De ce sunt puse in pericol spatiul Schengen si Regulamentul de la Dublin

Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 13:18
6755 citiri
Criza imigrantilor: De ce sunt puse in pericol spatiul Schengen si Regulamentul de la Dublin

Criza imigrantilor din Europa a fost in mare masura complicata si de integrarea incompleta in toate mecanismele europene a tarilor de pe continent. Regulamentul de la Dublin si Tratatul Schengen au atras atentia in mod deosebit in acest context, in ultimele saptamani.

Interesele nationale si atitudinile politice fata de imigranti au intrat in conflict cu politicile si initiativele la nivel european - totodata unele dintre cele mai semnificative realizari politice ale Europei, scrie Patrick J. Lyons, pentru New York Times.

Planul diabolic de distrugere a Europei?

In articolul publicatiei americane, acesta da drept exemplu doua tratate care se contureaza proeminent in criza si care sunt deseori acoperite de birocratia opaca pe care liderii europeni o folosesc - acordul Schengen si regulamentul de la Dublin.

Autorul reda succint ce este spatiul Schengen, de unde provine numele si pe teritoriul caror tari se aplica, dar si ce state nu se afla in spatiul de libera circulatie. Lyons subliniaza ca trei tari din Balcani - Bulgaria, Croatia si Romania - nu fac parte deocamdata din categoria statelor incluse in spatiul european de libera circulatie, dar urmeaza sa adere la Schengen in cele din urma.

Cum este Schengen amenintat de criza refugiatilor?

Publicatia americana subliniaza ca acordul depinde de increderea pe care fiecare stat membru o are in celelalte in privinta controlului celor care intra in spatiul Schengen din afara sa, insa valul recent de refugiati si imigranti a coplesit acele controale in unele tari, precum Grecia.

Mai multe tari membre au raspuns prin restabilirea controalelor la granitele interne ale Schengen. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca spatiul Schengen s-ar putea darama, daca Europa nu poate conveni asupra felului in care este tratata criza imigrantilor.

Chiar vrem in Schengen?

Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

Ce este Regulamentul de la Dublin?

Regulamentul de la Dublin este o lege a Uniunii Europene care determina care stat membru este responsabil pentru procesarea cererilor solicitantilor de azil din afara Uniunii. In general, tara unde un solicitant de azil intra pentru prima oara pe teritoriul Uniunii este responsabila pentru inregistrarea aplicatiei de azil si pentru amprentare.

Insa exista si exceptii, inclusiv unele menite sa uneasca sau sa reuneasca familiile. Astfel, solicitantii de azil care se muta in alte tari dupa ce au fost inregistrati pot fi trimisi inapoi catre tara responsabila pentru a le fi procesate cererile, in ceea ce poarta numele de "transferurile de la Dublin". Multi imigranti incearca sa eludeze sistemul refuzand sa fie amprentati si evitand astfel sa fie inregistrati in prima tara in care ajung, de obicei Italia sau Grecia.

Numele Regulamentului provine de la Conventia de la Dublin, semnata de statele membre, aceasta fiind prima versiune a legii, din anul 1990. Legea a fost amendata de mai multe ori de atunci, corespunzator problemelor aparute pe parcurs, iar acum are statutul legal al unui regulament. Actuala versiune este numita Dublin III.

Regulamentul se aplica in Uniunea Europeana, fiind insa usor diferit in Danemarca, din cauza unor motive tehnice. Patru tari din afara UE au convenit de asemenea sa aplice aceste reglementari pe teritoriile lor: Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia. In schimb, Regulamentul nu se aplica tarilor din afara Uniunii.

Cum este amenintat Regulamentul de la Dublin de criza refugiatilor?

Grecia si Ungaria, unde ajung pentru prima oara multi imigranti din Orientul Mijlociu pe teritoriul Uniunii Europene, au fost efectiv inundate de noile sosiri, iar sistemul a inceput sa cedeze. Uniunea Europeana a avut un moratoriu in privinta transferurilor de la Dublin, in ce priveste Grecia, ce dateaza din 2011, iar Ungaria a incetat unilateral sa le accepte, din luna iunie.

Germania a decis in luna august sa suspende reglementarile de la Dublin pentru sirienii care ajung pe teritoriul sau si sa le proceseze ea insasi.

Liderii europeni au dezbatut subiectul modificarii regulamentului si distribuirea poverii imigrantilor intr-un mod mai echitabil pe cuprinsul Europei, insa cateva tari, in special din Europa de Est, printre care si Romania, s-au opus acestor propuneri pentru cote obligatorii, mai noteaza New York Times.

Citeste si:
Primăria Capitalei a anunțat o licitație pentru un studiu de calitate a aerului. Contractul, în valoarea de peste 1,5 milioane de lei
Primăria Capitalei a anunțat o licitație pentru un studiu de calitate a aerului. Contractul, în valoarea de peste 1,5 milioane de lei
Primăria Capitalei anunţă pe SICAP licitaţie pentru elaborarea studiului de calitate a aerului şi asistenţa tehnică în vederea realizării Planului integrat de calitate a aerului în...
"Ciolan" uriaș adus de comunitatea Declic la Congresul PNL: „După ce vă împărțiți ciolanul, desființați Secția Specială!”
"Ciolan" uriaș adus de comunitatea Declic la Congresul PNL: „După ce vă împărțiți ciolanul, desființați Secția Specială!”
Comunitatea Declic a anunțat că va organiza un eveniment în fața la Romexpo, unde are loc congresul PNL, liberalii urmând să primească, simbolic, un ciolan cu mesajul „după ce vă...
Sursa: Ziare.com