Criza imigrantilor: Presedintele Consiliului European acuza naivitatea si haosul din UE

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 09:15
1696 citiri
Criza imigrantilor: Presedintele Consiliului European acuza naivitatea si haosul din UE

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a criticat joi, la Madrid, pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru modul in care gestioneaza criza refugiatilor si a calificat drept "naive" disputele pe acest subiect atat timp cat Europa nu reuseste sa opreasca la granitele sale valul de migranti.

Aflat in capitala spaniola ca invitat la Congresul Partidului Popular European (PPE), Tusk s-a referit atat la liderii europeni care sustin neconditionat adoptarea unor masuri de consolidare a controalelor la granitele externe ale Europei, cat si la cei care le solicita celorlalte state membre sa manifeste "solidaritate" si sa preia din povara reprezentata de numarul mare de refugiati, relateaza Reuters.

"Nu mai putem permite ca solidaritatea sa fie echivalenta cu naivitatea, deschiderea cu lipsa de ajutor, libertatea cu haosul. Si prin asta ma refer, desigur, la situatia de la granitele noastre", a afirmat Tusk, intr-un discurs de cinci minute in fata delegatilor PPE.

Basescu, invitat special la Congresul PPE: Politica europeana privind migratia doar aduce alti refugiati in UE

Fostul premier polonez a subliniat ca liderii conservatori europeni nu trebuie sa renunte la "datoria primara" de a apara teritoriile statelor lor.

Cehia, acuzata ca abuzeaza refugiatii: Perchezitionati la pielea goala si aruncati in centre de detentie

"Daca vreti sa-i ajutati pe altii, in primul rand trebuie sa puteti avea grija de voi insiva si de cei apropiati", a spus el, salutand masurile luate de gazda reuniunii PPE, premierul spaniol Mariano Rajoy, pentru reducerea imigratiei ilegale in Spania.

Germania ar putea utiliza avioane militare pentru a-i deporta pe migrantii care nu primesc azil

Cancelarul german Angela Merkel, care a avut la randul sau o interventie in cadrul Congresului PPE, sustine masurile decise de Consiliul European in acest an, printre care controale mai stricte la granitele externe ale UE, dar si schema de redistribuire a refugiatilor intre tarile membre ale blocului comunitar.

Criza refugiatilor: Ridica si Germania garduri la granita? Se vorbeste de un nou "Zid al Berlinului" (Video)

Congresul Partidului Popular European a adoptat o rezolutie ce recomanda accelerarea procedurilor de azil si imbunatatirea procesului de primire a refugiatilor, dar insista pe intarirea controalelor la frontierele externe, expulzarea celor care nu obtin azil, lupta impotriva traficantilor si incheierea de acorduri cu tarile de origine si de tranzit pentru limitarea afluxului de imigranti.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....