
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a criticat joi, la Madrid, pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru modul in care gestioneaza criza refugiatilor si a calificat drept "naive" disputele pe acest subiect atat timp cat Europa nu reuseste sa opreasca la granitele sale valul de migranti.
Aflat in capitala spaniola ca invitat la Congresul Partidului Popular European (PPE), Tusk s-a referit atat la liderii europeni care sustin neconditionat adoptarea unor masuri de consolidare a controalelor la granitele externe ale Europei, cat si la cei care le solicita celorlalte state membre sa manifeste "solidaritate" si sa preia din povara reprezentata de numarul mare de refugiati, relateaza Reuters.
"Nu mai putem permite ca solidaritatea sa fie echivalenta cu naivitatea, deschiderea cu lipsa de ajutor, libertatea cu haosul. Si prin asta ma refer, desigur, la situatia de la granitele noastre", a afirmat Tusk, intr-un discurs de cinci minute in fata delegatilor PPE.
Fostul premier polonez a subliniat ca liderii conservatori europeni nu trebuie sa renunte la "datoria primara" de a apara teritoriile statelor lor.
"Daca vreti sa-i ajutati pe altii, in primul rand trebuie sa puteti avea grija de voi insiva si de cei apropiati", a spus el, salutand masurile luate de gazda reuniunii PPE, premierul spaniol Mariano Rajoy, pentru reducerea imigratiei ilegale in Spania.
Germania ar putea utiliza avioane militare pentru a-i deporta pe migrantii care nu primesc azil
Cancelarul german Angela Merkel, care a avut la randul sau o interventie in cadrul Congresului PPE, sustine masurile decise de Consiliul European in acest an, printre care controale mai stricte la granitele externe ale UE, dar si schema de redistribuire a refugiatilor intre tarile membre ale blocului comunitar.
Congresul Partidului Popular European a adoptat o rezolutie ce recomanda accelerarea procedurilor de azil si imbunatatirea procesului de primire a refugiatilor, dar insista pe intarirea controalelor la frontierele externe, expulzarea celor care nu obtin azil, lupta impotriva traficantilor si incheierea de acorduri cu tarile de origine si de tranzit pentru limitarea afluxului de imigranti.