Criza refugiatilor: Cum geopolitica bate Europa

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 28 August 2015, ora 12:15
7678 citiri

Valurile de refugiati care vin in Europa domina zilele acestea stirile, cu toata tensiunea si drama aferenta. Dar problema lor nu este noua si nu este nici ceva trecator.

Europa se afla in fata unui adevarat "asalt" care ne arata o realitate simpla - miscarile tectonice din regiunile aflate in jurul Europei si la care se credea mai mult sau mai putin imuna incep sa o afecteze tot mai mult, ba chiar intra direct in "inima sa".

Sunt niste miscari pe care Europa (daca ne gandim la ea ca la o entitate coerenta, alcatuita din UE si tarile aspirante) nu le-a putut preveni sau nu a stiut sa o faca.

Valul de refugiati care vine este expresia haosului care domneste in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, niste regiuni in care autoritatea multor state s-a prabusit pur si simplu sau, in alte cazuri, a slabit.

In Siria, altadata una dintre cele mai stabile tari, statul s-a evaporat si avem nu un singur razboi civil, ci mai multe. Ce a mai ramas din regimul lui Assad lupta impotriva teroristilor din Statul Islamic, a zeci de grupari rebele si ocazional impotriva kurzilor care domina nordul Siriei. Toti ceilalti actori lupta unul impotriva celuilalt in cele mai multe ocazii. Pentru ca tabloul sa fie complet, coalitia condusa de SUA ataca Statul Islamic, Turcia ii ataca pe kurzi, iar gruparea libaneza Hezbollah si Iranul lupta de partea regimului.

In Irak, Statul Islamic detine o buna parte din tara, inclusiv al doilea cel mai mare oras, Mosul, si nu da semne ca va pierde prea curand in fata Guvernului, kurzilor si a aceleiasi coalitii internationale conduse de SUA. Razboiul e la fel de intens si acolo.

Si mai departe in Asia, Pakistanul si Afganistanul au propriile lupte cu gruparile islamiste radicale si cu saracia.

In Africa de Nord, "bordura" de state care oprea mult din valurile de imigranti s-a spart. Libia nu mai exista nici ea ca stat functional. Are DOUA guverne care controleaza doar parti din tara si se lupta intre ele. Restul tarii e dominat de filiala locala a aceleiasi grupari Statul Islamic, militii locale, triburi razboinice si alte grupari islamiste. Fostul dictator Gaddafi, desi un tiran sinistru, macar asigura o administratie functionala. Treceau si atunci in Europa emigranti veniti din Africa subsahariana, insa nici pe departe atat de multi.

Egiptul, desi mai stabil decat acum 2-3 ani, are si el parte de convulsiile sale interne si reprezinta atat sursa de emigratie, cat si tara de tranzit. Tunisia, singura tara care a iesit "decent" din "Primavara Araba", are dificultati economice si o problema cu propriile celule teroriste islamiste.

Se putea face mai mult pentru ca aceste regiuni sa fie nu o problema pentru Europa, ci un "baraj de protectie"? Probabil ca da, insa Europa nu pare sa aiba suficienta forta si nici macar un plan. Nici singura, nici alaturi de America. UE, ca ansamblu, sau puterile sale cu anvergura mondiala, precum Marea Britanie, Franta si Germania, sunt blocate in fata unei situatii care nu le aduce doar migranti, ci si islamism radical si alte amenintari asimetrice.

Probabil ca Libia este cel mai bun exemplu. Importante state europene, cu Franta in frunte, s-au imbarcat repede in misiunea atacarii regimului Gaddafi. Odata debarcat acesta, statele europene nu s-au angajat la fel de hotarat si in suport pentru constructia unui stat puternic.

De fapt, nici macar un stat nu mai este Libia, este doar fieful unor lorzi razboinici, unor grupari si unor aliante din care doua, intamplator, isi zic guverne. Astazi, Libia e in ruine, fara ca europenii sa fi facut prea multe. Veneau emigranti in Europa si pe vremea lui Gaddafi, insa acum au un adevarat "culoar".

Despre Siria nici nu mai are rost sa vorbim - conflictul este atat de intens si complex incat depaseste capacitatea si vointa europenilor de a se implica, chiar daca nu sunt total absenti. Sunt insa prea putin prezenti pentru a putea influenta cu adevarat ceva.

Asta este Europa, indiferent daca o privim ca pe o entitate distincta sau o suma de puteri. Cu o forta militara ce se bazeaza mai mult pe SUA, fara unitate si cu o cultura a retinerii si a diplomatiei timide, Europa nu joaca un rol pe masura fortei sale economice.

Desigur, nu poate juca rolul Americii si nici macar al Chinei, dar un rol mai puternic ar putea avea, macar in vecinatatea sa. Calculul (nu lipsit de ratiune) e ca e mai bine asa decat sa ajungi implicat in niste conflicte fara iesire. Poate, insa iata ca rezultatele incep sa devina tot mai neplacute.

Deocamdata, singura putere care se implica in mod real in regiunile din vecinatatea extinsa a Europei este America. Nici ea nu pare insa capabila sa controleze situatia de acolo, ba chiar interventia din Irak din 2003 pare sa fi contribuit la haos. Diferenta este insa ca nu ea trebuie sa faca fata valului de refugiati veniti din acele zone.

Problema nu se va opri aici. Atat timp cat Europa e inconjurata de regiuni instabile, problema refugiatilor (si nu numai) va continua. Deocamdata, inca e suportabil, dar s-ar putea sa nu dureze la infinit. "Apararea" stabilitatii Europei incepe acum, tot mai mult, sa fie la multe mii de kilometri de granitele sale. E globala si inca Europa nu pare sa aiba un plan.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#criza imigranti, #imigranti europa, #imigranti Siria, #razboi Siria imigranti , #Europa