Criza refugiatilor: De unde vin toti acesti oameni si de ce?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 16:38
8101 citiri
Criza refugiatilor: De unde vin toti acesti oameni si de ce?
Foto: Hepta.ro

Orientul Mijlociu si nordul Africii strabat o era a violentei. Noua razboaie civile se desfasoara in tarile islamice aflate intre Pakistan si Nigeria. Jumatate din cei 23 de milioane de cetateni ai Siriei si-au parasit locuintele in fata violentelor si patru milioane dintre acestia s-au refugiat in alte tari.

Ofensiva Statului Islamic in Irak a dezradacinat 2,6 milioane de oameni. Mai putin stiut, conflictul din Sudanul de Sud a provocat aparitia a 1,5 milioane de refugiati, scrie The Independent.

In alte parti ale lumii, in special in sud-estul Asiei, situatia a devenit mai calma in ultimele decenii, insa in vastul teritoriu dintre muntii Hindu Kush si partea vestica a Saharei tarile sunt destramate de conflicte religioase, etnice si separatiste, arata sursa citata.

Statele se prabusesc, slabesc sau sunt atacate; in multe din aceste locuri, insurgente ale sunnitilor extremisti sunt in crestere. Acestia folosesc violentele impotriva civililor pentru a provoca plecarea lor in masa.

O alta trasatura comuna a acestor razboaie este ca niciunul nu da semne ca ar fi pe sfarsite, in asa fel incat oamenii sa se poata intoarce acasa.

Cei mai multi refugiati care au plecat in Turcia, Liban si Iordania in 2011 si 2012 credeau ca razboiul din Siria se va incheia rapid si se vor putea intoarce in casele lor. Abia in ultimii ani au realizat ca trebuie sa isi caute un adapost permanent in alta parte.

Lungimea acestor razboaie inseamna in acelasi timp si o distrugere masiva a tuturor mijloacelor de a incropi o existenta, asa ca refugiatii, care mai intai au cautat siguranta, sunt manati si de necesitatea economica.

Principalele surse de refugiati sunt razboaiele din Afganistan, Irak, Siria, sud-estul Turciei, Libia, Somalia, Sudan si nord-estul Nigeriei. Cateva au inceput cu mult timp in urma - In Somalia, spre exemplu, statul s-a prabusit in 1991 si nu a fost reconstruit, asa ca jihadisti, soldati straini si factiuni rivale controleaza parti ale tarii. Majoritatea razboaielor a inceput insa dupa 2001 si mai ales 2011.

Toate razboaiele sunt periculoase si cele civile sunt recunoscute pentru brutalitatea lor, in vreme ce conflictele religioase sunt cele mai rele. Exact asta se intampla acum in Orientul Mijlociu si nordul Africii, unde Statul Islamic si clone ale al Qaida, precum Jabhat al-Nusra si Ahrar al-Sham, isi omoara opozantii si isi justifica actiunile prin bombardamentele Guvernului Assad in zone civile.

In Irak si Siria se desfasoara o schimbare demografica nemaintalnita de cand palestinienii au fost expulzati sau fortati sa plece de catre israelieni, in 1948, sau cand crestinii au fost exterminati sau goniti din ceea ce acum este Turcia, in deceniul de dupa 1914. Societatile multiconfesionale din Siria si Irak se rup cu consecinte ingrozitoare.

De ce se prabusesc acum atat de multe state si genereaza acest aflux de imigranti? Majoritatea acestor state a obtinut auto-determinarea cand puterile imperiale s-au retras dupa Al Doilea Razboi Mondial. Pana la sfarsitul anilor '60, inceputul anilor '70, au fost conduse de lideri militari care au gestionat state politienesti si si-au justificat monopolul asupra puterii si bogatiei sustinand ca sunt necesare pentru a mentine ordinea publica, moderniza tara, controla resursele naturale si rezista presiunilor confesionale si etnice, arata sursa citata.

Acestea erau in general regimuri nationaliste si socialiste, cu orientare laica. Deoarece justificarea autoritarismului era deseori ipocrita, egoista si masca masiva coruptie a elitei conducatoare, se uita ca tari precum Irak, Siria si Libia aveau guverne centrale puternice dintr-un motiv bine intemeiat si s-ar fi dezintegrat fara acestea.

Tocmai aceste regimuri slabesc si se prabusesc in Orientul Mijlociu si nordul Africii. Nationalismul si socialismul nu mai ofera liantul ideologic necesar pentru a tine statul laic laolalta sau pentru a motiva oamenii sa lupte pentru el, asa cum fac sustinatorii islamului sunnit fanatic, reprezentat de Statul Islamic, Jabhat al-Nusra si Ahrar al-Sham.

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#imigranti Siria Europa, #refugiati razboaie Europa , #Europa
  1. Legea pe care puțini o cunosc, iar nerespectarea ei aduce amenzi de zeci de mii de euro, în România. Topul celor sancționați, publicat oficial
  2. Putin l-a păcălit pe Trump: Dezvăluiri privind cele trei erori grave ale președintelui SUA
  3. Europa e gata să lovească Rusia: Chiar și fără Trump, are propriile arme contra lui Putin
  4. Nouă descoperire despre Armagedon, Apocalipsa finală: Arheologii confirmă scrierile din Biblie VIDEO
  5. Vine ziua fatidică de 2 aprilie pentru Putin: Trump a pus Rusia pe lista neagră și îi aplică o lovitură puternică
  6. Rusia acuză România că "felierea" țării s-a discutat la București. "Make Moscovia Small Again" VIDEO
  7. Rusia a anunțat obiectivele pe care nu le va ataca în Ucraina în timpul armistițiului. Ce se întâmplă dacă una din părți încalcă înțelegerea
  8. Palestinienii n-au mai suportat. Demonstrație uriașă împotriva grupării teroriste Hamas. "Vocile noastre trebuie să ajungă la toți spionii care ne-au vândut sângele" VIDEO
  9. Două mitinguri separate într-o singură zi. Unul ilegal în cinstea lui Călin Georgescu, altul autorizat în care se vor cere alegeri prezidențiale corecte
  10. Drepturile de pescuit pun pe pauză acordul de apărare între Regatul Unit și Uniunea Europeană