Financial Times: Europa are de dat socoteala moral pentru refugiati

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 12:03
5443 citiri
Financial Times: Europa are de dat socoteala moral pentru refugiati
Foto: Hepta.ro

Aproape la fel de brusc cum a inceput, migratia refugiatilor in Europa s-a transformat in suvoi. Acum sunt mai multi marinari NATO care patruleaza in Marea Egee decat refugiati care o traverseaza din Turcia spre Grecia. Din miile de oameni care faceau asta zilnic, abia au mai ramas 100.

Putini pot spune ce a cauzat aceasta schimbare: acordul cu Turcia privind returnarea refugiatilor, gardurile inalte si sarma ghimpata din Balcani sau puterea rugaciunii politice de la Berlin.

Acord crucial in criza refugiatilor: UE si Turcia s-au inteles, de luni se schimba foaia pentru migranti (Video)

Ce va urma insa va fi o socoteala morala dura pentru Europa, scriu jurnalistii de la Financial Times.

Ar putea incepe chiar in acest weekend, cand Papa va vizita insula Lesbos, unde va gasi 3.500 de solicitanti de azil, tinuti intr-un loc ingradit cu sarma ghimpata si supravegheati din turnuri de observatie. Ei isi asteapta randul la audieri care se vor finaliza mai mult ca sigur cu deportarea lor. Aproximativ jumatate sunt sirieni, iar doua treimi sunt femei si copii. Toti apasa greu pe constiinta Europei.

UE si Grecia, criticate pentru conditiile mizere din taberele de refugiati

Si Angela Merkel urma sa faca o vizita simbolica in aceeasi zi: la deschiderea unei tabere de refugiati in Turcia, la sase kilometri si jumatate de granita cu Siria. Vizita s-ar fi anulat din motive de siguranta, dar ceea ce semnfica este incercarea de izbavire a Europei.

Prin returnarea lor in Turcia se doreste stoparea traficului de migranti. Dar pentru a se achita de obligatiile ei morale, Europa trebuie totodata sa asigure accesul legal refugiatilor, cu acte si bilete de avion, in locul salupelor supraaglomerate, traversarilor cu riscul vietii si jecmanirii acestor oameni.

Imigrantii nu se sperie de restrictiile negociate de UE cu Turcia: Vom gasi o cale!

Deocamdata, cererile de azil sunt procesate in Grecia, unde lipsesc personalul si experienta, cu tot ajutorul acordat de celelalte tari din UE. Nicio cerere de azil nu a fost procesata pana la capat de cand a intrat in vigoare acordul cu Turcia pentru returnarea migrantilor, in luna martie.

Astfel, solicitantii asteapta in detentie saptamani si luni de zile pentru a isi povesti apoi cea mai neagra experienta la o audiere, dupa care aproape toti vor fi imbarcati si dusi inapoi in Turcia.

Acordul UE-Turcia: Prima barca cu migranti a plecat din insula elena Lesbos spre coastele turcesti

Pe langa problemele logistice, exista si o problema politica, constand in reticenta unor tari de a impartii refugiatii carora li se va permite accesul in Europa.

"Supravietuirea acordului UE-Turcia depinde de asta. Totusi sunt inca diferende ireconciliabile intre tarile UE privind impartirea imigrantilor legali. E rusinos", a spus reprezentantul special al ONU pentru migratie Peter Sutherland.

Martin Schulz: Daca statele UE si-ar imparti un milion de refugiati, nimeni nu ar mai avea probleme

Mii de europeni au iesit in strada pentru imigranti: Refugiatii sunt bineveniti aici

Angela Merkel cere UE sa ofere migrantilor cai legale de a ajunge in Europa si sa instituie noi cote

Viziunea morala a Angelei Merkel ramane fara suport. Tarile UE nu au inaintat oferte concrete pentru a gazdui mai mult de 200 de refugiati, desi oficialii Uniunii au cerut angajamente pentru 10.000 de oameni. Planul UE prevede relocarea a 160.000 de refugiati, dar numai 208 au fost mutati in martie, desi 50.000 sunt captivi in Grecia.

Ungaria sfideaza din nou Bruxelles-ul. Referendum pe tema cotelor obligatorii de refugiati

Viena se revolta: De ce ar trebui Austria sa ia refugiati din Grecia?

Polonia va primi doar 100 de refugiati, pe care i-a verificat minutios

Acestea fiind zise, Papa ar face bine ca in turneul sau dedicat problemei refugiatilor sa se opreasca nu la Lesbos, Lampedusa sau la granita cu Mexicul, ci in linia intai a bataliei morale: Varsovia, Budapesta si poate chiar Paris.

Franta spune "pas" imigrantilor: Nu e de acord cu sistemul cotelor obligatorii de refugiati

Criza imigrantilor: Hollande anunta ca Franta primeste mai multi refugiati

L.M.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ue refugiati , #Europa