Impactul economic al crizei refugiatilor pentru Europa: Colaps sau un mic impuls?

Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 07:09
6751 citiri
Impactul economic al crizei refugiatilor pentru Europa: Colaps sau un mic impuls?
Foto: Ziare.com/Anca Magurean

Mai mult de 500.000 de oameni au venit in Europa, in acest an, in cautarea unui azil sau pentru a-si gasi un loc de munca, arata datele ONU.

Cel mai mare influx de imigranti din ultimele decenii a fost declansat in principal de conflictele din Siria, unde populatia a fost afectata de extinderea Statului Islamic si de razboiul civil.

In consecinta, fenomenul aduce cu sine cateva consecinte economice importante, arata o analiza realizata de Charles Schwab, om de afaceri si investitor american.

Efecte pe termen scurt

Situatia de la granitele Europei impune cheltuieli suplimentare pentru ajutoare umanitare, dar si pentru a securiza frontierele.

Charles Schwab considera ca UE va permite statelor membre sa depaseasca tintele de deficit, un lucru pozitiv in special pentru acele tari care au trecut printr-o austeritate crunta.

In functie de estimarile realizate de German Counties Association, referitoare la costul anual per azilant, impactul asupra bugetului UE va fi de 0,25%.

Motivul? Fondurile alocate agentiilor umanitare, precum si banii sau voucherele oferite direct refugiatilor, vor fi cheltuite imediat, astfel ca activitatea economica va primi un impuls pe termen scurt, in special in tari precum Grecia, Italia si Spania.

Mana de lucru

Europa are nevoie de imigranti pentru a opri descresterea populatiei apte de munca. De exemplu, Germania va pierde 13 milioane de oameni capabili de munca, in perioada 2010-2050, arata statisticile ONU.

In consecinta, daca persoanele nou-venite vor reusi sa se integreze in piata muncii, atunci ele vor pune umarul la dezvoltarea tarilor in care s-au relocat. O forta de munca in crestere aduce crestere economica.

In acest mod s-ar putea rezolva o problema ce ameninta Europa pe termen lung, sustine Charles Schwab, adica imbatranirea populatiei, cu toate ca e posibil ca imigrantii sa nu isi gaseasca de munca.

Insa exista o raza de speranta, avand in vedere ca, in ultimul deceniu, imigrantii au contribuit in proportie de 70% la cresterea fortei de munca, arata un studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

De asemenea, un sondaj al Agentiei Federale pentru Imigratie din Germania arata ca aproximativ 20% dintre refugiatii sirieni au studii universitare, iar aceasta diploma ar putea sa ii ajute sa isi gaseasca de munca in cea mai puternica tara europeana. Logic, nu e nimic garantat, insa nemtii au parghiile necesare.

Mai mult, au infrastructura pregatita pentru a-i invata germana si pentru a le oferi cursuri de specializare.

Sursa citata arata ca unii imigranti ar putea fi absorbiti in piata muncii aproape imediat dupa primirea azilului.

Rata somajului in aceasta tara se afla la un minim record, de 6,4%, astfel ca e dispusa sa preia cam 800.000 de refugiati in acest an, adica 2% din forta de munca.

Charles Schwab aminteste ca exista si copii printre refugiati, care nu se vor angaja imediat. Insa, in timp, ei vor umple golurile lasate de altii, asigurand o continuitate.

Integrare in Europa

In contextul in care criza economica inca bantuie prin Europa, Charles Schwab sustine ca imigrantii s-ar putea integra in statele membre. Cea mai mare povara a cazut pe statele care reprezinta porti de intrare pentru refugiati. Paradoxal, acestea nu detin capacitatea financiara pentru a suporta o astfel de provocare.

Insa, e posibil sa se infiinteze o agentie centrala care sa monitorizeze si sa apere granitele UE. Miscarea ar putea fi vazuta cu ochi buni de investitori, astfel ca pietele financiare vor reactiona pozitiv, pentru ca ar fi perceputa ca un semn ce arata coeziune.

Concluzie

Per total, Charles Schwab considera ca impactul economic al crizei refugiatilor va fi modest pe termen scurt si pe termen lung. El este de parere ca nu va reprezenta un risc major pentru economia Batranului Continent sau a pietelor financiare.

O concluzie similara a fost emisa si de un studiu OCDE al valurilor de imigranti din ultimii 50 de ani, care arata ca impactul a fost intre zero si 0,5% din PIB.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#efecte economice invazie imigranti, #efecte invazie imigranti, #impact imigranti , #Europa