Inceputul sfarsitului crizei migratiei? Cateva concluzii

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 11:48
9228 citiri

Valul de migranti care vine in Uniunea Europeana, din Turcia spre Grecia, da semne ca a incetinit simtitor. Conform Organizatiei Internationale a Migratiei, numarul celor care incearca sa ajunga in Occident pe aceasta ruta a scazut de la un varf de 1.500 de migranti la aproximativ 300 pe zi.

Ce a "schimbat jocul?"

In primul rand, acordul dintre Uniunea Europeana si Turcia.

Ankara primeste bani (3 miliarde de euro), promisiuni concrete de liberalizare a vizelor, "amuteste" criticile Europei cu privire la deplasarea sa catre autoritarism si alte avantaje.

In schimb, Uniunea Europeana poate returna imigrantii sositi ilegal din Turcia in Grecia, dar e obligata sa primeasca, pentru fiecare din ei, cate un imigrant care alege cai legale. O cota regleaza situatia astfel incat totul sa nu se transforme intr-o tranzactie. In al doilea rand, blocarea granitelor de catre tarile balcanice i-a descurajat pe cei care doreau sa ajunga in Occident.

Este momentul pentru niste concluzii partiale dupa multe, multe luni de dezbateri surde, ura anti-musulmana, asociere cu terorismul, revigorare a extremistilor si multa dezinfomare:

1. Vedem imbunatatiri si o raza de lumina

Nu, valul de migratie nu e chiar o catastrofa careia nu ii putem face fata. Nu, civilizatia europeana nu e in pragul prabusirii, nici macar puternic zguduita. Exista solutii, chiar daca rezolvarea situatiei poate dura mai mult si daca totul depinde de multe elemente de context.

Asta nu inseamna ca suntem intr-un punct luminos, ci ca, pentru prima data, e posibila atat scaderea drastica a numarului migrantilor, cat si protejarea vietilor celor care incearca sa traverseze marea dinspre Turcia.

Pe asta se poate construi. In primul rand, asa cum a cerut Italia, poate este nevoie de un asemenea acord si cu statele nord-africane, pe unde vin, de asemenea, o multime de imigranti.

Doar ca, inainte de acordul asta, ar trebui mai intai pacificata Libia, un stat controlat de doua (sau chiar trei) guverne, plus cateva militii si grupari islamiste, un stat care a incetat, de facto, sa existe.

2. Migratia nu e oprita, doar rationalizata si incetinita

Migrantii vor continua sa vina. Sursa migratiei din Orient, adica in primul rand razboaiele din Siria, Irak sau Afganistan, nu se va epuiza prea curand. Acordul cu Turcia sau inchiderea granitelor nu ii vor descuraja pe TOTI imigrantii, chiar daca va functiona bine. Or, nici de asta nu putem fi siguri.

Oricum, Uniunea Europeana va continua sa preia migranti pe ruta Turcia, doar ca selectiv, pe cei care urmeaza caile legale. Asta inseamna ca reduci mult posibilitatea sa se infiltreze persoane pe care nu le doresti acolo.

3. Trendul migratiei se mai si inverseaza

Pentru unii imigranti, Europa Occidentala e raiul pe pamant. Pentru altii, un cosmar pe care-l credeau un vis frumos. Mii de oameni, in special proveniti din zonele din Irak ceva mai putin atinse de razboi si terorism, se intorc in tarile lor de origine constatand ca nu au gasit ceea ce cautau.

Cei mai multi dintre ei au dificultati de adaptare sau, pur si simplu, dor de casa.

Multe guverne occidentale (Austria fiind primul exemplu care-mi vine in minte) au ca politica declarata sa faca tara neatractiva pentru imigranti, astfel incat sa-i determine sa se intoarca.

Ba chiar sa-i ajute: Johanna Mikl-Leitner, ministrul de Interne austriac, spunea ca scopul tarii sale e sa ajute 50.000 de imigranti sa revina in tarile lor in urmatorii 3 ani. Revenim la ceea ce ar trebui sa fie baza discutiei: oamenii astia nu vin pentru ca asa vor, ci pentru ca sunt fortati sa plece. Fireste, cauta un loc mai bun. Daca nu e asa cum isi doresc, multi revin in tarile lor.

Asta in cazul in care au unde sa revina. Cat timp Siria sau Irakul (in special) vor fi ravasite de razboi si nelegiuiri, nu au multe motive sa o faca. Daca pacea si stabilitatea se instaleaza macar in cele mai importante parti din aceste tari, multi se vor intoarce.

4. Concret, mai putin decat ne temeam. Dar semintele au fost plantate

Europa rezista si rezista bine valului de migratie, cel putin deocamdata. Migrantii nu au ravasit-o ca niste hoarde. In schimb, au facut-o sa se teama. Au facut-o sa-si caute identitatea si mai mult. De asta, poate potrivit e sa spunem ca a rezistat valului de migratie bine, doar ca "semintele" unor posibile transformari, de la renasterea nationalismului la granite inchise si poate un argument suplimentar pentru Brexit, sunt plantate.

La capitolul probleme concrete, au fost violente, cateva crime, au fost violuri comise de imigranti. E regretabil, insa asa se intampla oriunde sunt mase mari de oameni. Sa nu uitam ca in Romania se petrec aproximativ 1.000 de violuri pe an si vorbim doar de cele declarate.

Sa nu uitam cate violuri, furturi si crime comise de romani ingrozeau publicul din Italia in prima "migratie" in masa a romanilor, prin 2007-2008. Daca ne putem detasa de sentimentele umane fireste de empatie cu cei care au avut de suferit, dar si de faptul ca presa, inevitabil, face sa para lucrurile mai grave decat sunt, putem vedea ca situatia a fost, totusi, tinuta sub control.

Ce nu s-a tinut sub control (si nici nu ar fi putut fi tinuta) este emotia oamenilor. Teama a clatinat increderea pe care sunt cladite societatile stabile. Punctul critic nu a fost atins si, cu putina intelepciune politica, nici nu va fi atins.

5. Rusia a jucat geopolitic migrantii ori Turcia?

Inca de la inceputul crizei migrantilor, Rusia a fost acuzata ca a impulsionat valul migratiei pentru a slabi Uniunea Europeana. Desi e un scenariu plauzibil, nu avem dovezi ca rusii ar fi realmente implicati in asta. Ce e sigur e ca au profitat de criza la nivel propagandistic.

Insa un alt actor a jucat cartea migrantilor la nivel geopolitic. Se numeste Turcia. Acordul sau cu Uniunea Europeana arata ca se puteau face mai multe pentru stoparea fluxului de oameni care incercau sa treaca ilegal marea pana in Grecia. Turcia lui Erdogan si-a jucat insa bine cartea.

6. Migrantii si atacurile teroriste - cat de stransa e legatura?

Recentele atacuri teroriste de la Paris si Bruxelles au fost puse pe seama crizei refugiatilor veniti din Irak si Siria in special. De fapt, legaturile intre cele doua sunt foarte subtiri.

Zdrobitoarea majoritate a atacatorilor sunt musulmani nascuti si crescuti in Europa. Este adevarat, pentru unul dintre atacatorii de la Paris nu este clar daca este venit din Siria. La locul atentatului a fost gasit un pasaport sirian, insa acesta era, se pare, fals.

Suspiciuni exista si pentru altul, a carui fotografie a fost luata intr-o tabara de refugiati din insula greceasca Leros.

Alti cativa din cele mai multe zeci de atacatori sau complici sunt cetateni francezi sau belgieni care s-au intors din Siria, se pare profitand de valul de refugiati.

Cu alte cuvinte, doar pentru 2 atacatori exista in acest moment suspiciuni rezonabile ca sunt refugiati veritabili, desi dovezile concrete lipsesc.

Se puteau face atacurile teroriste fara ei? Fara probleme. Pentru organizatia terorista Statul Islamic este insa foarte important sa lege atacurile teroriste de criza migratiei. Scopul radicalilor e sa faca Europa sa urasca imigrantii pentru a putea pescui in apele tulburi ale urii. Si nu il pot atinge fara complicitatea noastra.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#invazie imigranti Europa, #refugiati Europa, #teroristi imigranti Europa , #Europa