Balcanii de Vest sunt de facto parte a Uniunii Europene in criza imigrantilor Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 19:08
5260 citiri
Balcanii de Vest sunt de facto parte a Uniunii Europene in criza imigrantilor Interviu
Foto: GLOBSEC

Criza imigrantilor din Siria nu trebuie in niciun caz irosita de Uniunea Europeana, care trebuie sa gaseasca o solutie pentru sutele de mii de oameni in acord cu principiile sale fondatoare, afirma Ivan Vejvoda, Senior Vice President for Programs, The German Marshall Fund of the United States.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vejvoda vorbeste despre experienta Serbiei in ceea ce priveste refugiatii, consecintele crizei asupra Balcanilor si unde trebuie cautata solutia.

Balcanii de Vest sunt in prezent invaluiti in marea criza a imigrantilor din 2015. Aceasta are un profund efect asupra securitatii regiunii, care nu este recunoscuta pentru stabilitatea sa. Care sunt consecintele acestei crize, in special in contextul in care UE pare ca nu este capabila sa gaseasca un raspuns potrivit?

Cred ca Balcanii de Vest sunt de facto parte a Uniunii Europene in aceasta situatie si faptul ca la summit-ul UE din Luxemburg unde s-a discutat chestiunea imigrantilor au fost invitate aceste state nu face decat sa confirme acest lucru.

Ipoteza naucitoare a unui ministru din UE: Valul de refugiati, finantat de Rusia

Nu cred ca exista o solutie europeana la criza imigrantilor si refugiatilor fara implicarea acestor tari. Si cred ca a fost un comportament foarte responsabil, in special din partea unor tari, unde as include si tara mea, Serbia, unde atat Guvernul, cat si cetatenii au raspuns intr-o maniera bazata pe valorile europene. Poate ca i-a surprins pe multi, dar noi am avut experienta razboiului cu multi refugiati, venind din multe parti ale fostei Iugoslavii si cu care tara a trebuit sa se descurce.

Solutia nu poate fi decat europeana. Sunt multe provocari, dupa cum se stie. Suspendarea temporara a acordurilor Schengen de catre Germania, construirea gardului de catre guvernul ungar, chestiune cu care sunt in complet dezacord intrucat nu cred ca aceasta este calea de solutionare a problemei, refugiatii pur si simplu vor ocoli gardul - asa cum am vazut, din Serbia au trecut in Croatia, a fost o chestiune cu guvernul croat, dar cred ca cele doua guverne au realizat ca trebuie sa vorbeasca intre ele si sa incerce sa gaseasca o solutie mai complexa, care la nivel european implica chestiuni de control al granitei, care nu au fost satisfacatoare in felul in care imigrantii sunt tratati, deci cred ca ajungem incet acolo.

Criza refugiatilor: Limbajul politicienilor, asemanator cu cel folosit inainte de Holocaust

Dar numarul e atat de mare incat trebuie sa mergem la radacina problemei, adica in Orientul Mijlociu.

Credeti ca este necesara o implicare in Siria?

Absolut. Sunt state europene implicate individual, ca Marea Britanie, Franta, Germania care s-a decis sa ii inarmeze pe kurzi, dar cred ca e nevoie... singura cale de rezolvare este de a merge la originea acestei probleme. Nu e nimic usor in asta, vedem si interventia Rusiei, e implicata si America, Iranul, si toate partile trebuie sa se reuneasca pentru a gasi o solutie. Nu va fi nici rapida, nici usoara, asta e sigur.

UE este recunoscuta pentru lentoarea cu care ia decizii, deci va mai dura gasirea unei solutii, in conditiile in care situatia imigrantilor este urgenta.

Este o uriasa urgenta, tarile fac fata cat de bine pot. Tocmai m-am intors din Austria, care face parte din ruta imigrantilor catre Germania, si din miile de imigranti care au trecut prin aceasta tara cam 5% au ramas si asta inseamna ca sunt la capacitate de 1% din populatie, cam 80.000 au decis sa ramana in Austria. Nu se vorbeste mult despre asta, dar sunt tari mai responsabile decat altele in aceasta chestiune, ca sa spun asa, si cred ca, daca este o tara UE si cineva a intrat in club pentru vremurile bune, atunci trebuie sa isi asume si partea de responsabilitate.

In Romania, aceasta asumare a responsabilitatii a provocat o ampla dezbatere pe tema cotelor de refugiati, ce a adus la suprafata accente nationaliste. Si nu este vorba despre 1% din populatie, ci de 6.000 de refugiati.

Asta e ceva ce trebuie sa subliniem si revin la prima intrebare, privind implicatiile si consecintele crizei. Vedem ca si inainte de criza imigrantiei, din cauza crizei economice, a existat o crestere a populismului, pe partea stanga a spectrului politic, oamenii nu traiesc bine, standardul de viata este in cel mai bun caz neschimbat, daca nu in scadere, somajul in randul tinerilor e ridicat, faptul ca exista un potential mai mare de destabilizare din cauza acestui populism este adevaratul pericol pentru Europa.

Am vazut in istorie ca avem o Uniune Europeana, Uniunea a fost un raspuns la toate aceste lucruri negative si trebuie sa fim impreuna foarte vigilenti ca sa nu alunecam inapoi la ceva ce UE este un model de evitare.

Credeti ca aceasta criza va avea un impact asupra procesului de aderare a tarilor din Balcanii de Vest in UE?

Cred ca e vorba despre un impact temporar. Pe de alta parte, faptul ca doamna cancelar Merkel a inceput acest proces de la Berlin pentru a reangaja Europa in aceasta promisiune legat de summit-ul de la Salonic din 2003 este foarte important. Toate tarile din Balcanii de Vest vor sa se integreze in UE, fara exceptii, si cred ca asta este important pentru ca este un scop comun.

Toate tarile cu exceptia Serbiei vor sa se integreze in NATO, ceea ce cred ca e foarte important de asemenea, faptul ca suntem incercuiti de Romania, Bulgaria, care sunt state membre UE si NATO este semnificativ, pentru ca e mediul geopolitic.

Desigur, munca privind reformele trebuie facuta de catre aceste state. UE a spus ca a invatat din experienta Romaniei si Bulgariei ca criteriile de aderare trebuie sa fie mai riguroase decat pana acum si eu spun ca asta este bine pentru noi, cetatenii acestor state, pentru ca noi dorim institutii stabile, justitie independenta, ministere de Interne ne-corupte si transparente. Cred ca se intelege unanim ca este bine atat pentru Europa, cat si pentru regiune.

Munca este lenta, dar trebuie sa existe reciprocitate si din partea UE, printr-o varietate de mecanisme care sa ajute procesele de reforma.

Suntem norocosi sa fim geografic in Europa si invecinati cu Uniunea Europeana, pentru ca asta ne ajuta sa impartim povara reformelor dificile pe care trebuie sa le facem.

In acest moment se pare ca singurele masuri concrete luate de autoritati au fost ridicarea de garduri si inchiderea granitelor. Este acesta cel mai bun raspuns pe care il putem da noi ca europeni la aceasta problema?

Categoric nu, din fericire este o singura tara care ridica garduri - Ungaria, a fost si suspendarea temporara a acordurilor Schengen, o chestiune simbolica, dar mai mult pentru control si pentru a putea face fata numarului imens de imigranti. Partea pozitiva este ca Europa ramane modelul unei societati de succes si oamenii vor sa vina aici pentru ca stiu ca e o viata mai buna, chiar cu toate problemele economice.

Si sunt si tari care au probleme demografice, unde populatia e in declin, si au nevoie de oameni sa vina sa munceasca intr-o varietate de domenii.

Cum am spus, UE este lenta, dar aceasta masinarie lenta va produce in cele din urma un nou nivel de raspuns la toate aceste chestiuni. Din nou, avand in vedere situatia economica, eu cred ca acesta este un factor agravant, pentru ca politicienii vor sa fie realesi, se uita la electoratul lor si nu vor sa faca ceva ce ar trebui sa faca, dar nu o fac.

Ridicarea de garduri si inchiderea granitelor au dus la redeschiderea unor vechi rani si tensiuni in regiunea Balcanilor. Cum credeti ca va evolua aceasta situatie?

Cred ca e o situatie temporara, pentru ca in general are legatura cu alegeri - vor fi alegeri in Croatia in curand, spre exemplu. Si faptul ca suntem fie membri ai UE, fie aspiram la UE, stim care sunt regulile de comportament, asa ca in cele din urma lucrurile se vor rezolva ca in cazul Serbia-Croatia - a venit comisarul european si granitele au fost redeschise dupa doua-trei zile.

Din nou, este foarte important din punct de vedere istoric ca avem UE, si trebuie sa investim cu totii in ea, politic, psihologic, emotional, cu toate imperfectiunile sale, pentru ca s-a dovedit a fi un proiect de pace de succes.

Europa nu a mai fost niciodata atat de pasnica.

Pentru a aspira la asta, la inceputul anilor '90, acordul Balladur a fost un pas important pentru Romania si Ungaria si eu cred ca aceste frictiuni, oricat de nesatisfacatoare sunt pentru cetatenii regiunii, vor fi temporare si vor fi depasite.

Deci militati pentru o Europa unita, in conditiile in care multe voci spun ca acesta este sfarsitul UE.

Nu cred ca este sfarsitul UE, sunt provocari foarte grave. Observam un nivel mai mare de relatii inter-guvernamentale acum, nu Uniune, deci guvernele discuta lucrurile acestea.

Privind inspre viitor, multi analisti spun ca poate avem nevoie de aceasta Uniune Europeana pe mai multe niveluri, insa Europa a fost de facto pe mai multe niveluri, statele s-au retras din unele chestiuni, Danemarca nu face parte din eurozona, Marea Britanie nu e in Schengen, am avut aceste diferente, acum se pune problema sa punem un pic de ordine in ceea ce vrem.

Din nou, crizele precum criza din eurozona, criza greceasca si aceasta criza a imigrantilor, uriasa provocare a eventualei iesiri a Marii Britanii din UE, toate acestea fac Europa foarte concentrata pe ce trebuie facut.

Criza din eurozona a avansat cu siguranta lucrurile, avem uniunea bancara, mecanismul de stabilitate, deci criza a impins UE sa se miste in aceste directii. Stiti cum se spune, "sa nu irosesti o criza buna". Din nefericire noi avem crize, si din fericire unele nu sunt irosite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#criza imigranti Europa solutii, #criza refugiati Europa, #Ivan Vejvoda Bucharest Forum 2015 , #Europa