Invazia imigrantilor, o afacere banoasa care nu se va termina curand

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 16:18
5649 citiri
Invazia imigrantilor, o afacere banoasa care nu se va termina curand
Foto: captura BBC

Refugiatii platesc sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de dolari pentru a traversa Marea Mediterana in barci de pescari supraaglomerate, pana in apele italiene. Dar banii nu le garanteaza succesul.

Un jurnalist BBC spune ca pe plaja din Zuwara, Libia, pe o lungime de doar 500 de metri a vazut cu ochii lui trei cadavre - un african si alte doua care puteau fi ale unor sirieni, sau palestinieni, sau irakieni.

In urma cu o saptamana, doua barci au pornit spre Italia de aici. Doua ore mai tarziu erau in adancul apelor, iar circa 200 de persoane murisera. Vremea urata sau disputele intre bandele rivale de traficanti ar fi putut cauza aceasta tragedie.

Criza imigrantilor Catastraofa evitata: Aproape 3.000 de oameni, salvati miercuri in Mediterana

"Navigam si dupa doua ore, brusc, vasul s-a scufundat. Au murit aproape toti, doar 3-4 am supravietuit, cei care eram in varful barcii si aveam veste de salvare", a declarat egipteanul Mohammed Alawi (foto), unul dintre cei care pornisera dinspre Libia spre Europa in cautarea unei vieti mai bune.

"Cand am venit aici, mi-au spus ca nu e niciun risc, ca vasul e mare, are capitan si doi asistenti. Ne-au spus ca vasul nu se poate scufunda, iar daca totusi vor fi probleme vom fi salvati si ajutati. Nimic din toate astea nu a fost adevarat. Nu voi mai incerca, ruta asta duce la moarte. Iti vinzi sufletul si copiii pentru calatoria asta", a mai relatat el.

New York Times: Afacerea traficului de imigranti valoreaza miliarde - si Romania e implicata

Una dintre calauze a declarat pentru BBC, sub protectia anonimatului, ca nu ai nevoie de multi bani pentru a porni aceasta "afacere". Cu 10.000 de dolari cumperi o barca, dupa care mai ai nevoie doar de contacte printre refugiati si imigranti.

"Nu exista vreun sef, este o piata libera", a punctat barbatul.

Refugiatii sunt tinuti peste noapte in locuinte sigure, iar pe timpul noptii sunt transferati catre plaja cu camioanele.

"Pe unii ii invatam cum sa foloseasca barca, iar in acest caz platesc mai putin", a mai adaugat calauza.

Trei persoane au ajuns in arest dupa dezastrul de saptamana trecuta, dar nicio acuzatie formala nu li s-a adus inca. In haosul libian, afacerile cu imigranti nu sunt verificate cu atentie, subliniaza autorul articolului.

In ciuda tragediei petrecute recent, barcile inca mai pornesc spre Europa din Zuwara, la lasarea noptii.

"Afacerea asta nu va fi inchisa", a mai declarat traficantul, citat de BBC.

Criza imigrantilor, in cifre: Din ce tari vin, unde vor sa ramana si ce trasee urmeaza

Haine lasate in urma de imigranti se intind de-a lungul tarmului. Sunt pantofi de toate dimensiunile, chiar si pentru copii, dar si veste de salvare. Cosmarul mediteranean ar putea deveni din ce in ce mai mare. In octombrie, vremea se va strica, iar marea va deveni si mai agitata.

Principalele intrebari din spatele crizei imigrantilor

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#imigranti Mediterana, #trafic imigranti, #bani refugiati calauze , #Europa