Ziare.com

Pozitia Romaniei in criza refugiatilor: Ce a sustinut Oprea la Bruxelles

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 20:38

   

Pozitia Romaniei in criza refugiatilor: Ce a sustinut Oprea la Bruxelles
Vicepremeirul Gabriel Oprea a prezentat luni, la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), care a avut loc la Bruxelles, pozitia Romaniei legata de criza imigrantilor.

Vicepremierul a aratat ca, potrivit mandatului, Romania va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene si nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de catre Comisia Europeana, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.

Draftul Consiliului JAI: Liderii UE amana o decizie privind cotele obligatorii de refugiati

La Bruxelles, Gabriel Oprea a declarat ca "Romania sustine nevoia unei abordari comune a problemei migratiei, cu care se confrunta unele state europene, apreciind ca necesara coerenta cu orientarile strategice date de Consiliul European extraordinar din 23 aprilie in ceea ce priveste caracterul voluntar al masurilor de solidaritate ale Uniunii Europene".

Totodata, ministrul roman de Interne a mentionat ca pentru asumarea unui nou angajament politic in privinta relocarii intra-UE este necesara "o foarte atenta cuantificare a tuturor aspectelor de natura practica pe care le incumba o asemenea masura, cum ar fi: implicatiile financiare, situatia capacitatilor nationale de receptie, integrarea persoanelor relocate in tarile-gazda, durata de relocare si aspectele privind returnarea".

Romania actioneaza ca un membru de facto al UE

In cadrul discutiilor cu ministrii de Interne din Uniunea Europeana si membrii Comisiei Europene, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat ca Romania contribuie activ la securitatea comuna a Uniunii Europene, fiind pe locul II ca numar de experti care activeaza in FRONTEX si, in special, prin securizarea a 2.070 de kilometri de frontiera externa a Uniunii Europene, "lucru pe care il face cu responsabilitate, actionand ca un membru de facto al spatiului Schengen".

Referindu-se la situatia inregistrata in statele europene, vicepremierul Gabriel Oprea a sustinut ca este nevoie de o strategie ampla, integratoare si finantata corespunzator, care sa vizeze atat interventia la sursa a cauzelor, cu masuri de natura economica, sociala si educationala, cat si cooperarea cu tarile de tranzit, care joaca un rol crucial in limitarea plecarilor masive spre Europa.

Acord la Bruxelles pentru distribuirea a 40.000 de refugiati

Oficialul roman "a apreciat ca extrem de importanta intensificarea tuturor masurilor de combatere a traficului ilegal de persoane prin consolidarea si intensificarea schimbului de informatii si date, si a anuntat ca Romania este dispusa sa contribuie suplimentar la activitatile operative ale FRONTEX si ale altor agentii ale Uniunii Europene din domeniul securitatii".

De asemenea, acesta a apreciat ca extrem de importanta luarea cu celeritate a masurilor de triere pentru identificarea persoanelor care nu se califica pentru obtinerea protectiei internationale si returnarea acestora conform standardelor in materie.

Totodata, vicepremierul roman a mentionat ca este necesara monitorizarea permanenta a evolutiei situatiei si in alte zone de conflict care ar putea genera fluxuri masive de refugiati, referindu-se la Ucraina. "Totodata, este importanta si consolidarea cooperarii cu Organizatia Natiunilor Unite din cel putin doua considerente - al sprijinului umanitar pe care il poate oferi in zonele de conflict si al misiunilor de mentinere a pacii pe care le poate lansa sau consolida in zonele de interes pentru Uniunea Europeana", arata sursa citata.

"Am sustinut permanent aplicarea principiului solidaritatii iar Romania stie sa fie solidara cu partenerii sai din Uniunea Europeana" a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, in incheierea interventiei sale in cadrul Consiliului JAI.

In cadrul reuniunii la care participa ministrii de Interne din Uniunea Europeana si reprezentantii Comisiei Europene, sunt discutate toate aspectele cuprinse in pachetul de propuneri prezentat de catre Comisia Europeana la data de 9 septembrie.

Decizia privint cotele obligatorii, amanata

Raspunsul la criza migraná¹­ilor nu va veni in aceasta seara de la oficialii europeni: miniá¹£trii UE de Interne nu vor lua nicio decizie definitiva la Consiliul JAI, care se desfasoara la Bruxelles.

Pana in acest moment, s-a ajuns insa la un acord privind distribuirea in statele membre a 40.000 de imigranti extracomunitari cu statut de refugiat ajunsi in Grecia si Italia. Mecanismul "extraordinar si temporar" se va aplica pentru persoanele care au ajuns in cele doua tari din 15 august 2015 pana in 16 septembrie 2017, potrivit unui comunicat al Consiliului JAI.

Zi decisiva la Bruxelles - Ce solutie va fi votata in criza imigrantilor? Romania, reprezentata de Oprea

Guvernele statelor membre UE ar urma sa amane o decizie pe tema crizei imigrantilor si cotelor de refugiati - pentru cei 160.000 de imigranti - pana la urmatorul Consiliu JAI din 8 octombrie, potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii de luni de la Bruxelles, care se desfasoara luni seara la Bruxelles.

In noul document nu se mai vorbeste despre cotele obligatorii de refugiati.

D.R.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7938 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Atat putem atat promitem.

.

 

1700 putem, 1700 promitem.

Apoi votam sa luam 2300, adica 600 in plus. Tipic :)

Inchidem granitele avem legislatie proprie

Eu nu vreau stat politienesc pentru mine.
Nu vrem ca din cauza unor musulmani drepturile cetatenesti sa ne fie ingradite.
Pentru ca ne forteaza sa cream organizatii extrema dreapta.
Si nu vreau cartiere pt ei in care sa nu putem intra,
Pentru ca ei nu au niciun drept sa manance din mancarea noastra.
Noua romanilor in UE nu ni s-a dat nimic gratis,am luat-o de la 0.
Dar nu ne revelam impotriva autoritatilor din tarile in care am emigrat si nu punem bombe.
Noi am suferit ca sa vina astia si sa primeasca totul de-a gata.
Nu e just si nu vor primi decat dreptul sa intre in societate si sa se integreze.
Alta varianta nu au decat sa respecte ca i-am primit si sa-si caute modul de trai onest.
Daca-si vad de treaba nimeni nu le va spune nimic.
Dar daca vin sa faca terorism s-ar putea sa nu mai apuce zorii zilei urmatoare niciunul dintre ei.
Pentru unul care greseste vor fi pedepsiti toti.
Ca sa stie ca suntem primitori din putinul nostru impartim dar nu acceptam santaj si terorism.

......................

Cea mai buna solutie e sa-i trimiteti inapoi de unde au venit .

 

........................

Sper ca Romania sa fie desteapta si sa nu primeasca niciun muslim in tara .

 

insusi papa de la roma...

Papa Francisc a avertizat ca exista pericolul ca printre miile de refugiati care patrund in aceasta perioada in Europa sa se infiltreze si teroristi ai Statului Islamic.

 

Asta a spus basul de la Cireshica! Papa in nici un caz!

In general persoanele rezonabile accepta refugiati. Petarda cu refugiatii teroristi vine doar de la adevaratii teroristi!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor