Propunere la nivelul UE in legatura cu situatia imigrantilor: Ce ar trebui sa faca Europa

Marti, 02 Februarie 2016, ora 17:11
2710 citiri
Propunere la nivelul UE in legatura cu situatia imigrantilor: Ce ar trebui sa faca Europa
Foto: Twitter/Guy Verhofstadt

Presedintele grupului europarlamentar ALDE, Guy Verhofstadt, a propus marti, un set de masuri privind criza refugiatilor si imigratia ilegala ce afecteaza granitele externe ale UE, referindu-se mai ales la frontiera dintre Grecia si Turcia.

In opinia lui Verhofstadt, la reuniunea Consiliului European din 18 februarie ar trebui sa fie discutata, pe langa problema iesirii Marii Britanii din UE, si problema unei noi abordari a situatiei refugiatilor, respectiv o abordare "mai europeana".

Acesta a prezentat o foaie de parcurs in sapte puncte, considerata de catre liberalii europeni ca fiind necesara rezolvarii problemei refugiatilor si imigratiei ilegale din zona Orientului Mijlociu catre Europa.

Europol: Cel putin 10.000 de copii imigranti au disparut in Europa

Un prim punct prezentat se refera la posibilitatea de a invoca in Consiliul European articolul 78 paragraful 3 din Tratatul de la Lisabona cu scopul de a implementa masuri imediate la granita dintre Turcia si Grecia in forma unei forte europene de interventie rapida pentru gestionarea situatiei refugiatilor (European Rapid Refugee Emergency Force - ERREF) ce ar fi responsabila cu screeningul refugiatilor si ar fi compusa din 2.000 de functionari europeni sub autoritatea comisarului european de resort.

Aceasta forta rapida ar urma sa formeze impreuna cu Frontex Paza Europeana de Coasta si Frontiera, in forma propusa de catre Comisia Europeana.

Europarlamentarul a mai propus, de asemenea, transformarea hotspoturilor pentru refugiati in centre de receptie, ele fiind manageriate de catre ERREF, statele membre fiind obligate sa contribuie, in caz contrar fiind obligate sa paraseasca zona Schengen.

Planul liberalilor europeni mai include si masuri economice precum crearea unei Carti Albastre Europene pentru migrantii economici, astfel distingandu-i de refugiati si azilanti politici.

Ce a spus un parlamentar femeie despre migranti a starnit furia britanicilor

In privinta ajutorului acordat Turciei in cuantum de 3 miliarde de euro, Verhofstadt propune renuntarea la acesta si redistribuirea sa pentru a ajuta Agentia pentru Refugiati a ONU (UNHCR) si pentru a acorda ajutoare directe refugiatilor din Turcia.

In final, presedintele ALDE a propus implementarea unui Plan European pentru Pace si a unui asa-zis Plan Marshall pentru Siria pentru restabilirea pacii si reconstructia post conflict.

Masurile vor fi discutate in cursul zilei de marti de catre grupul ALDE cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie Dimitris Avramopoulos si cu presedintia olandeza a Consiliului Uniunii Europene.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#propuneri UE imigranti, #UE discutii imigranti , #Europa