Propunerea care reintroduce granitele interne in zona Schengen pentru doi ani

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 12:11
5488 citiri
Propunerea care reintroduce granitele interne in zona Schengen pentru doi ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene a lansat o propunere de natura sa permita reintroducerea granitelor interne in zona de libera circulatie Schengen pe o perioada de pana la doi ani.

Potrivit regulilor in vigoare, membrii Schengen nu pot inchide granitele proprii pentru o perioada mai mare de sase luni, informeaza EuObserver.

Presedintia luxemburgheza argumenteaza ca o extindere de doi ani ar trebui permisa "in circumstante exceptionale ce constituie o amenintare grava la politica publica sau securitatea interna".

Propunerea arata ca "unul sau mai multe state membre" ar trebui sa poata sa decida sa reintroduca controalele "la toate sau anumite parti din granitele lor interne".

Grecia risca sa fie exclusa din Schengen: A lasat prea multi refugiati sa intre in Europa

Potrivit lui Steve Peers, profesor de drept european si drepturile omului la Universitatea Essex, felul in care a fost formulata propunerea sugereaza ca masura s-ar putea aplica intregii Uniuni Europene.

Propunerea presedintiei UE vine dupa amenintarile Uniunii de a suspenda Grecia din zona Schengen. Ministrii si oficialii UE au emis aceasta amenintare in parte pentru ca Grecia nu coopereaza cu agentia europeana pentru protectia granitelor Frontex.

Grecia va fi exclusa din Schengen din cauza imigrantilor? Raspunsul transant al Atenei

Presedintia luxemburgheza mai propune, potrivit sursei citate, instituirea unei operatiuni Frontex in nordul Greciei "fara intarziere, pentru a raspunde dificultatilor grave cu care se confrunta tarile invecinate".

Masura propusa vine in contextul in care majoritatea celor care cauta sa obtina azil in UE intra mai intai in Grecia, inainte de a se indrepta spre tari precum Germania si Suedia. De la inceputul acestui an, aproximativ 740.000 de persoane au ajuns in Grecia.

Seful Consiliului European, Donald Tusk, a spus in repetate randuri ca Schengen este in risc de a se prabusi daca granitee externe ale UE, precum cele din Grecia, nu sunt mai bine gestionate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#suspendare Schengen doi ani, #propunere UE suspendare Schengen , #Europa