Se inteleg, in sfarsit, statele UE asupra imigrantilor? Presedintele Consiliului European vede "un consens"

Vineri, 04 Martie 2016, ora 21:09
3339 citiri
Se inteleg, in sfarsit, statele UE asupra imigrantilor? Presedintele Consiliului European vede "un consens"
Foto: Anca Magureanu (Ziare.com)

Presedintele Consiliului European vede "aparand un consens european" pentru prima data de la inceputul crizei migratiei, in jurul unei strategii care vizeaza limitarea fluxului de refugiati, potrivit scrisorii trimise celor 28 de sefi de stat si de guvern inainte de Summitul UE-Turcia de luni, relateaza vineri AFP si Reuters.

"Pentru prima data de la inceputul crizei migrantilor, pot vedea aparand un consens european. Este un consens in jurul unei strategii globale care, daca este aplicata de o maniera loiala, poate ajuta la limitarea fluxului si la atacarea crizei", scrie Donald Tusk in scrisoarea de invitatie trimisa liderilor din statele UE, recunoscand ca aprecierea este "prudent optimista".

Donald Tusk a incheiat vineri un periplu inceput la Viena pe ruta Balcanilor, cea mai folosita de migrantii veniti din Turcia care au traversat Marea Egee pana in Grecia. Presedintele Consiliului European a vizitat Ljubljana, Zagreb, Skopje, Atena, Ankara, Istanbul si Belgrad.

"Tarile de pe ruta Balcanilor occidentali, inclusiv cele care nu sunt membre UE, sunt toate gata si hotarate sa revina la aplicarea totala a regulilor noastre si a deciziilor comune, inclusiv a codului Schengen", a apreciat fostul premier polonez.

In scrisoarea sa, Donald Tusk a facut referire la publicarea, cu cateva ore mai devreme, a "foii de parcurs" a Comisiei Europene pentru o revenire la "functionarea normala" a spatiului Schengen si a eliminarii tuturor controalelor introduse la frontierele interne.

"Luni va trebuie sa confirmam aceasta abordare", a pledat Tusk. De asemenea, el pune accent pe necesitatea cooperarii cu Turcia, dupa intrevederea pe care a avut-o la Istanbul cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

"Noi credem amandoi ca putem reduce fluxul prin returnari la scara mare si rapide din Grecia ale tuturor migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala. Vointa politica exista dar reprezinta si o provocare logistica, in care trebuie sa sustinem Grecia. Prim-ministrul Davutoglu a confirmat, de asemenea, disponibilitatea Turciei de a-i primi inapoi pe toti migrantii prinsi in apele turcesti", a explicat Tusk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Tusk criza imigranti, #state Ue cote refugiati , #Europa